Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 82321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #825 dnia: Maja 26, 2025, 21:21:45 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #826 dnia: Maja 27, 2025, 21:25:22 »
Proste, wulgarne, ale działa :). Nie jakieś tam kombinowanie z kabelkami czy wtykami :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #827 dnia: Czerwca 24, 2025, 19:21:33 »
Taki myk w ciągu paru ostatnich dni stał się "modny" dla kart NV: https://youtu.be/z-ggq_S3sDQ?si=h5YLwt8aQKlkjOTo (dot. Resizable Bar). Nie testowałem ale ponoć dodaje po kilka do 10% FPS więcej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #828 dnia: Lipca 29, 2025, 20:36:38 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #829 dnia: Lipca 29, 2025, 23:12:03 »
Ta 5070Ti Super z 24 GB VRAM ciekawa. Potencjalnie jestem zainteresowany, ale zobaczymy jak to wyjdzie cenowo. Ogólnie poza ilością RAM różnica będzie raczej znikoma w stosunku do "zwykłej" 5070 Ti, którą aktualnie posiadam.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #830 dnia: Sierpnia 18, 2025, 20:54:56 »
Jak toś czekał to już w sprzedaży: https://youtu.be/tv9S9g5orIA?si=GCSINtRjdkigCusX :evil:.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #831 dnia: Sierpnia 19, 2025, 08:08:55 »
Złote a skromne :D.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #832 dnia: Sierpnia 19, 2025, 12:30:49 »
Pewnie Rolls-Royca dodają do każdej. No może Ferrari co najmniej.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #833 dnia: Sierpnia 19, 2025, 13:35:11 »
Rutkov zapomnij... nie będzie pasować do twojej karnacji skóry :D.

« Odpowiedź #834 dnia: Listopada 30, 2025, 13:49:57 »
Kto z was ma 5090? Napaliłem się na nią, kompletuję kompa aż do momentu kiedy poczytałem, że problem z kablami/gniazdami jest wciąż obecny. Jak dobrze zrozumiałem to nVidia w ramach oszczędności redukowała (zaczęła właśnie już w 4090 i w 5090 dobiła) kluczowe części, które balansowały rozłożenie prądu na linie przesyłowe. Jakiś tester z YT zrobił test i kabel nagrzewał się bardzo mocno bo prund szedł głównie jednym kabelkiem (ponad 24 ampery), a same gniazda miały nawet 150 stopni.
Jedyne bezpieczniejsze karty to Astral od Asusa, które chociaż poprzez apkę w Windowsie powiedzą, że niektóre kable są niebezpiecznie obciążone i wtedy można szybko wyłączyć grę. Sama karta jest znacznie droższa niż inne....
Rozumiem, że nie każdemu pali się karta, ale przy maksymalnym obciążeniu 575W jest to na granicy fizycznej możliwości, ponoć bezpieczny limit to 370W co jest absurdalne, przecież nie po to się kupuje takie karty by miały wydajność tylko trochę wyższą niż 5x tańsza AMD 9070XT.

Jak to jest u was z doświadczeniem z nimi? Chyba mój plan kompa idealnego pod DCS poszedł się rypać bo w takim wypadku muszę wziąć 9070XT co ma tylko 16 GB VRAM i wydajnością nie jest na poziomie 5090.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #835 dnia: Grudnia 01, 2025, 08:58:48 »
Kabel ma mniejszy margines bezpieczeństwa i coś takiego owszem może się wydarzyć, ale to nadal są sporadyczne przypadki w skali całego świata. Nie kojarzę, żeby komuś w polskim internecie spaliła się tak wtyczka, a przynajmniej nie wypłynął taki temat na stronach i forach.

Te karty też nie idą na 575W non stop, w wielu grach w tym DCS VR będzie to raczej 400-500W maks, nawet bez grzebania w ustawieniach. Zawsze też możesz pokręcić suwaczkami i obniżyć limit mocy, spadek wydajności będzie niewielki, kilka procent.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #836 dnia: Grudnia 01, 2025, 20:01:21 »
Kto z was ma 5090? Napaliłem się na nią, kompletuję kompa aż do momentu kiedy poczytałem, że problem z kablami/gniazdami jest wciąż obecny. Jak dobrze zrozumiałem to nVidia w ramach oszczędności redukowała (zaczęła właśnie już w 4090 i w 5090 dobiła) kluczowe części, które balansowały rozłożenie prądu na linie przesyłowe. Jakiś tester z YT zrobił test i kabel nagrzewał się bardzo mocno bo prund szedł głównie jednym kabelkiem (ponad 24 ampery), a same gniazda miały nawet 150 stopni.
Jedyne bezpieczniejsze karty to Astral od Asusa, które chociaż poprzez apkę w Windowsie powiedzą, że niektóre kable są niebezpiecznie obciążone i wtedy można szybko wyłączyć grę. Sama karta jest znacznie droższa niż inne....
Rozumiem, że nie każdemu pali się karta, ale przy maksymalnym obciążeniu 575W jest to na granicy fizycznej możliwości, ponoć bezpieczny limit to 370W co jest absurdalne, przecież nie po to się kupuje takie karty by miały wydajność tylko trochę wyższą niż 5x tańsza AMD 9070XT.

Jak to jest u was z doświadczeniem z nimi? Chyba mój plan kompa idealnego pod DCS poszedł się rypać bo w takim wypadku muszę wziąć 9070XT co ma tylko 16 GB VRAM i wydajnością nie jest na poziomie 5090.

Totalnie olać temat. Jedyne co - musisz mieć miejsce w obudowie, by kabla nie zaginać zbyt mocno i oczywiście dobrze go podłączyć (brak szczeliny).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #837 dnia: Grudnia 03, 2025, 09:56:23 »
Hmmm przyznam, że jestem w kropce w takim razie. Trochę boję się, że AMD nie udźwignie DCS, a pamięci też tylko 16 GB VRAM, a nVidia toto czego bym oczekiwał.
Przemyślę temat :)

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #839 dnia: Stycznia 06, 2026, 09:12:37 »
W tym temacie pokazano filmiki z porównaniem (oczywiście najważniejsze jak to wypadnie w realu, bo przy premierze DLSS 4 też miało być idealnie, a wyszło to co wyszło, lepiej ale bez rewolucji): https://www.ppe.pl/news/394817/nvidia-dlss-4-5-oficjalnie-5x-wieksza-moc-i-wyjatkowa-jakosc-obrazu.html.

www.yoyosims.pl