Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 70933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #30 dnia: Września 19, 2018, 09:29:43 »
Szkoda że nie pokazali różnicy w fpsach. Jak RT będzie zjadać kilkadziesiąt klatek to bez żalu wyłączę.

Tak subiektywnie to mi na tym filmiku bardziej się podoba jak jest OFF :D, ładniejsze cienie i lepszy kontrast.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Września 19, 2018, 13:49:33 »
Tak subiektywnie to mi na tym filmiku bardziej się podoba jak jest OFF :D, ładniejsze cienie i lepszy kontrast.

Są dwie szkoły:
1. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi to, co się ma.
2. Jak się nie ma co się lubi, to ma się to, czego się nie lubi.
Ja preferuję drugie podejście.

Z RT jest nieco inaczej. Moim zdaniem kwestia gustu, a ludzie robią z tego sprawę wagi wręcz zasadniczej, moim zdaniem całkiem niepotrzebnie. Ot coś nowego, może się przyjmie, może nie, nie raz mieliśmy mniej lub bardziej trafione nowości. Można zostać przy 10x0 albo przejść na 2070 bez RT i będzie przynajmniej jakiś przyrost brute force.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
« Odpowiedź #32 dnia: Września 19, 2018, 15:22:13 »
Zasłona milczenia opadła: Testy RTX. Powiem tylko że zaoszczędziłem kilka tysi ;)
https://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_nvidia_geforce_rtx_2080_szybszy_od_geforce_gtx_1080_ti

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

« Odpowiedź #33 dnia: Września 19, 2018, 18:49:10 »
Hmmmmm... Jestem zawiedziony tymi wynikami. 2080ti widać nie napędzi łatwo VR drugiej generacji. Zieloni się trochę wypieli na ten wschodzący rynek. Czerwoni im nie dali rady zagrozić, więc po co się mieli produkować. Może po to żeby postęp szedł szybciej, ale widać dla nich to za mało. Lepiej było wprowadzić jakieś pierdoły jak RT. Bardzo szkoda. Pięknie to pokazuje jak konkurencja może działać cuda na rzecz konsumentów, a raczej jej brak tutaj.W tej sytuacji lepiej mierzyć w 1080ti, ponieważ ten przyrost co pokazuje 2080ti w rozdziałkach 3840x2160 nikogo z VR nie zbawi, a po kieszeni da mocno. Nie wiem w sumie dla kogo jest ta karta. Większość zoptymalizowanych tytułów i tak śmiga chyba na wysokich ustawieniach w 2k. Monitory z lepszą rozdziałką to rzadkość. W FullHD 2080ti to już wcale nie pokazuje pazura... Jak ktoś chce koniecznie wydać na to kasę to wyda, ale  wybór to IMO mało praktyczny.
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #34 dnia: Września 19, 2018, 19:53:50 »
Highend nigdy nie był praktyczny ani opłacalny. Tym razem jest jeszcze mniej opłacalny niż poprzednio :) Niestety nvidia dyktuje ceny jak im się podoba. Do tego jednak widać problemy techniczne: dużo nowinek których nie zdążono wdrożyć, RTX i inne bajery których nawet nie da się odpalić w żadnej grze w dniu premiery. Wydajność wcale nie taka rewelacyjna biorąc pod uwagę jebutnie duży chip, niższy proces technologiczny i pobór mocy.

Z drugiej strony jak ktoś chce pograć płynnie w 4k w aktualnie wydawane gry, to wielu alternatyw nie ma.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 20, 2018, 13:25:06 »
Redaktorze! Jest obsuwa z terminami realizacji zamówień  :evil:.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Września 20, 2018, 16:16:39 »
Cena zabija ale osiągi są niezłe. Przewaga dopiero będzie rosła jak gry zaczną używać nowych technik rodziny RTX 20xx. Różnice w osiągach najbardziej odczuje się korzystając z VR, tam różnica rzędu 20fps może decydować o płynności  :P
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #37 dnia: Września 20, 2018, 22:05:18 »
Redaktorze! Jest obsuwa z terminami realizacji zamówień  :evil:.

Tzn? Już nie 27 września ???

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Września 20, 2018, 22:16:34 »
Tzn? Już nie 27 września ???

Przez większość czasu oczekiwania miało być do 20. Teraz 27+, czyli październik.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #39 dnia: Września 20, 2018, 22:41:29 »
W Morele widzę, że nawet datę walnęli na 22.10, w Komputroniku w ogóle nie ma dat i jest info produkt niedostępny :D, a w X-Kom przesunęli na 29.09. Zdaje się, że wszędzie zaliczy poślizg sprzedażowy.
Testy mi się podobają, chociaż w simach to raczej nie sądzę by było to średnio +30%. Co do samej 2080 to faktycznie, lepiej kupić kartę 1080Ti nawet z drugiego obiegu obecnie i zaoszczędzić 1000+ (różnice bardzo niewielkie). Jeśli ktoś za to chce tylko korzystać z RT to nie ma sensu brać 2080, a jedynie 2080Ti, no ale tutaj znowu witamy się z gąską w kwestii ceny. Szczerze to normalną ceną za 2080Ti powinno być coś w okolicy 4200-4400 PLN, czyli ceny 2080. Nie ma aż takiego skoku by płacić za ten przyrost 20-30% aż o ponad 55% ceny 1080Ti. No dobra, jest ten RT, ale po pierwsze brak gier (a w zasadzie niewiele, które i tak muszą być łatane), a po drugie to znowu spadek FPS do poziomu 40-60 z tego co widać. Bardzo jestem ciekaw testów w Prepar3D oraz DCS, chociaż pod względem wydajnościowym DCS radzi sobie obecnie już naprawdę bardzo dobrze przy 1080Ti.

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #40 dnia: Września 21, 2018, 08:34:29 »
Powiem szczerze, że w RTX bardziej ciekawi mnie to nowe wygładzanie co może dać przyrost klateczek z zachowaniem ładnej grafy. To może być plus dla VR-owców. Natomiast druga rzecz na którą sporo osób zwróciło uwagę przy okazji rożnych testów i zabaw z tą kartą, że grając w 4k to te odbicia są mimo wszystko mało wyraźne, rozmazane tak jakby w niskiej rozdzielczości. Natomiast tech dema wciskają w fotel :). Cena ssie i nie ma co, chłodzenie jest spoko, a do tego jeszcze doszło selekcjonowanie rdzeni przez NV.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Darth_Worm

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 21, 2018, 09:49:19 »
Na mnie, wrażenie zrobiło to demo Star Wars RTX.
Jako fan SW i nowego Battlefronta, nie mogę się doczekać by mieć takie SW :)
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2018, 10:54:08 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Września 21, 2018, 10:55:40 »
Nie tylko na Tobie ;). Natomiast to tylko tech demo, więc z grami może mieć niewiele wspólnego. Pożyjemy zobaczymy :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #43 dnia: Września 21, 2018, 11:30:58 »
Mam wrażenie, że póki co najlepiej będą schodzić 2080Ti :) Jest całkiem spora grupa ludzi (na Świecie, nie mówię że w Polsce), dla których budżet nie ma aż tak dużego znaczenia i podwyżka ceny jest do przełknięcia. Za to zakup 2080 na chwilę obecną nie ma specjalnie uzasadnienia. Wydajność na poziomie 1080Ti, dodatkowe bajery są w chwili obecnej bezużyteczne a przyszłości karta będzie pewnie i tak za słaba, żeby cieszyć się RTX na jakimkolwiek poziomie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #44 dnia: Września 21, 2018, 16:22:54 »
Podobno i tak, by działał RT to Microsoft musi uaktualnić Direct X, a to ma mieć miejsce dopiero w październiku.

www.yoyosims.pl