Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71920 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #600 dnia: Stycznia 20, 2021, 16:17:33 »
A ceny to jakiś absurd. Rtx 3060 ti za prawie albo ponad 4 tyś. Podziękuję.

« Odpowiedź #601 dnia: Stycznia 20, 2021, 18:11:44 »
A to w ogóle są w sklepach? ;)
Znajomy składa kompa. Na morele, x-kom i komputroniku mają albo paście w stylu GT710, pojedyncze strzały typu GTX 1050 albo RTX 2080 za 8 tys. zł.
Na Allegro byle GTX 1660 Super za 2 tysiące.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #603 dnia: Stycznia 20, 2021, 18:55:52 »
Niestety. Ciągłe braki towaru w sklepach, popyt większy od podaży, boom na kryptowaluty, zapowiedzi podwyżek od producentów i każdy winduje ceny jak się da. Bańka najpóźniej za parę miesięcy pęknie, ale teraz jest na prawdę zły czas na kupno karty graficznej.

Był taki moment, że zastanawiałem się, czy nie sprzedać swojej 3080 z zyskiem i nie kupić 3090, bo ich ceny przez jakiś czas stały w miejscu. Ale widzę, że już też poszły do góry.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #604 dnia: Stycznia 20, 2021, 20:04:42 »

Był taki moment, że zastanawiałem się, czy nie sprzedać swojej 3080 z zyskiem i nie kupić 3090, bo ich ceny przez jakiś czas stały w miejscu. Ale widzę, że już też poszły do góry.

Też rozważałem, ale dla +10-15% się nie kalkuluje wydawać 3 tys., chyba, że z przyczyn osobistych/ambicjonalnych. Poczekamy niecałe 2 lata i będzie nowa generacja.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2021, 20:20:45 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #605 dnia: Stycznia 20, 2021, 20:14:52 »
A ceny to jakiś absurd. Rtx 3060 ti za prawie albo ponad 4 tyś. Podziękuję.
Ja zamówiłem w Morele na początku stycznia  RTX 3060 ti w cenie 2450pln, po tygodniu cena mojej wersji skoczyła do 2999, a od zeszłego tygodnia karta zniknęła z oferty. Ceny niektórych modeli RTX 3060 ti , kart które powinny być modelem budżetowym, przekroczyły już 4000pln. I to nie na A, tylko wydawałoby się u poważnych dystrybutorów. Normalnie szopka. Na szczęście wybrałem opcję płatne przy odbiorze, ale sobie poczekam niestety.

« Odpowiedź #606 dnia: Stycznia 20, 2021, 21:14:51 »
Wygląda na to, że składanie kompa to teraz raczej zajęcie dla kasty burżuazji. Sprzedałem ostatnio kompa bo stał długo nieużywany za kilka złociszy. Nowego na razie nie składam, nie ma sensu jak widać.

« Odpowiedź #607 dnia: Stycznia 20, 2021, 21:37:13 »
W marcu i lipcu 2020r kupiłem karty RTX 2070 za 1900zł i 1850zł. Do zakupu pierwszej zmusiła mnie awaria GTX 1070 w moim PC. Drugą kupiłem synowi, ponieważ padł mu laptop i trzeba było szybko coś zbudować. W zapasach miałem starą płytę, RAM i i5-2500k. Miałem wrażenie, że to fatalny moment na zakupy, ale nie było innego wyjścia. W tym roku planowałem wymiany procesorów z płytami i RAMem. Skończyło się zakupem i7-2600K. Z perspektywy czasu, okazuje się że zły czas na zakupy nie mija i chyba trzeba przeczekać na starych gratach. Część moich znajomych zadeklarowało zakup konsoli. W MSFS2020 będzie można przecież pograć na XBOX Series S/X.

« Odpowiedź #608 dnia: Stycznia 20, 2021, 22:53:23 »
Ja zamówiłem w Morele na początku stycznia  RTX 3060 ti w cenie 2450pln, po tygodniu cena mojej wersji skoczyła do 2999, a od zeszłego tygodnia karta zniknęła z oferty..

To i tak przepłaciłeś. Kara warta jakieś 2000-2200 zł, w zależności od modelu.

Ja powiem szczerze, że do końca nie rozumiem co się dzieje. Problemy z dostępnością i cyklem produkcyjnym to jedno, ale zauważcie że np. konsoli PS5 też nie można kupić (tzn. można u "lichwiarzy" na Allegro, cena x2), ale jak już się pojawi na moment w oficjalnej dystrybucji to ma cenę normalną (lub nieznacznie wyższą niż wyjściowa). Natomiast w przypadku kart, nawet tzw. oficjalna dystrybucja jest teraz częścią tego mafijnego układu. Nie wiem jakim trzeba być idiotą by kupować przy tych cenach. To tylko dawanie przyzwolenia na te praktyki i zachęcanie do ich kontynuowania. I nie chodzi o to, że kogoś na to stać. Mnie też stać np. by kupić bułkę za 10 zł, a nie 50 gr, co nie znaczy, że jestem skłonny to zrobić. Oczywiście rozumiem, że popyt i podaż kształtują ceny, ale powinny być jakieś granice chyba...

Nie żebym jakoś wielce to przeżywał - po prostu na pewno nie kupię karty przy takich cenach i nie będę nabijał komuś kabzy za friko. Natomiast martwi mnie, że za chwilę ktoś dojdzie do wniosku, że skoro znajdują się ludzie, którzy twierdzą, że karta pokroju RTX 3070, czyli nawet nie sam top, jest warta 4000 zł a nie 2500 zł, to znaczy, że za tyle będą sprzedawać. Kiedyś też większość myślała, że ten skok w cenach był spowodowany kopaniem krypto i po jakimś czasie wszystko wróci do normy. Krypto później zaliczyły krach - ceny zostały.

Choć ciekawe jakie znaczenie na aktualne absurdalne ceny mają obecne rekordowe kursy krypotwalut (bańka znowu się pompuje, historia zatacza koło). Wydawało mi się, że koparki oparte na kartach przestały być najbardziej wydaje (w porównaniu z dedykowanymi rozwiązaniami) i w końcu graczom uda się uwolnić od tej zgrai, ale jednak chyba nie.

Ciekawe ile te karty w hurcie kosztują. Znaczy się - kto, na jakim etapie pompuje te ceny. Bo przecież koszt produkcji jest niezmienny i był ujęty w wycenie kart przez NV.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #609 dnia: Stycznia 20, 2021, 23:46:30 »
Jak za komuny, sabotażyści w fabrykach i spekulanci w dystrybucji :D

Bitcoina dawno już nie opłaca się kopać na kartach ale są inne "shitcoiny", które te parę $ dziennie wygenerują. Lepiej tu nawet spisują się tańsze karty, ze względu na niższą cenę zakupu i pobór mocy. Ale tak ogólnie problemów jest co najmniej kilka i górnictwo jest tylko jednym z nich.

Nie tylko ta branża ma problem. Spróbuj teraz kupić rower.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #610 dnia: Stycznia 21, 2021, 00:05:43 »
Słyszałem opinię, że problem tkwi w braku wymiany towarów między Chińską Republiką Ludową a EU i USA. Chińczycy ograniczyli zakupy i brakuje po prostu kontenerów do importu towarów tam produkowanych.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #611 dnia: Stycznia 21, 2021, 07:38:48 »
Jeśli chodzi o kontenery to jakiś czas temu UK zakupiło/zarezerwowało ogromne ich ilości, co podobno bardzo podbiło cenę przewozu z ChRL do Europy. Nawet trzykrotny wzrost ceny przewozu kontenera dóbr z Chin nie usprawiedliwia jednak takich cen kart graficznych. W takim kontenerze pewnie zmieści się cała miesięczna produkcja kart 30xx. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #612 dnia: Stycznia 21, 2021, 22:32:10 »
Problemy z dostępnością NVIDIA GeForce RTX 3000 i AMD Radeon RX 6000. Kart graficznych może brakować do końca 2021

https://www.purepc.pl/problemy-z-dostepnoscia-nvidia-geforce-rtx-3000-i-amd-radeon-rx-6000-kart-graficznych-moze-brakowac-do-konca-2021
Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać:
Niewystarczająca ilość układów na rynku nie była żadną tajemnicą, podobnie jak niedobory pamięci GDDR6(X), o czym wspominaliśmy wcześniej na łamach PurePC, ale tak naprawdę „brakuje niemal wszystkiego”.
(...)
Na problemy z dostępnością kart graficznych składają się także mniejsze czynniki, bo brakuje również m.in. układów monitorujących czy kontrolerów PWM, tak bardzo, że niektóre są wręcz na wagę złota. Każdy producent chce mieć kawałek tortu dla siebie i odpowiednio zarobić. Igor Wallosek, odwołując się do ostatnich stanowisk przedstawicieli firm Nvidia i AMD, według których problemy mogą utrzymywać się nawet wiosną, sugeruje, że druga połowa 2021 roku również nie zapowiada się zbyt różowo pod względem dostępności kart GeForce i Radeon. Nastały trudne czasy i w najbliższych miesiącach nie należy spodziewać się dużej poprawy. Nie tylko trudno kupić upragnione GPU, ale jeszcze trudniej kupić je w ludzkiej cenie.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #614 dnia: Stycznia 29, 2021, 13:39:57 »
A będzie chyba jeszcze drożej:
https://www.gry-online.pl/hardware/karty-graficzne-maja-byc-jeszcze-drozsze-winne-ceny-pamieci/ze1f313 .

Ten balonik chyba już rzeczywiście bliski jest pęknięciu i shit się rozleje po januszach biznesu i ich ofiarach :-).