Ja zamówiłem w Morele na początku stycznia RTX 3060 ti w cenie 2450pln, po tygodniu cena mojej wersji skoczyła do 2999, a od zeszłego tygodnia karta zniknęła z oferty..
To i tak przepłaciłeś. Kara warta jakieś 2000-2200 zł, w zależności od modelu.
Ja powiem szczerze, że do końca nie rozumiem co się dzieje. Problemy z dostępnością i cyklem produkcyjnym to jedno, ale zauważcie że np. konsoli PS5 też nie można kupić (tzn. można u "lichwiarzy" na Allegro, cena x2), ale jak już się pojawi na moment w oficjalnej dystrybucji to ma cenę normalną (lub nieznacznie wyższą niż wyjściowa). Natomiast w przypadku kart, nawet tzw. oficjalna dystrybucja jest teraz częścią tego mafijnego układu. Nie wiem jakim trzeba być idiotą by kupować przy tych cenach. To tylko dawanie przyzwolenia na te praktyki i zachęcanie do ich kontynuowania. I nie chodzi o to, że kogoś na to stać. Mnie też stać np. by kupić bułkę za 10 zł, a nie 50 gr, co nie znaczy, że jestem skłonny to zrobić. Oczywiście rozumiem, że popyt i podaż kształtują ceny, ale powinny być jakieś granice chyba...
Nie żebym jakoś wielce to przeżywał - po prostu na pewno nie kupię karty przy takich cenach i nie będę nabijał komuś kabzy za friko. Natomiast martwi mnie, że za chwilę ktoś dojdzie do wniosku, że skoro znajdują się ludzie, którzy twierdzą, że karta pokroju RTX 3070, czyli nawet nie sam top, jest warta 4000 zł a nie 2500 zł, to znaczy, że za tyle będą sprzedawać. Kiedyś też większość myślała, że ten skok w cenach był spowodowany kopaniem krypto i po jakimś czasie wszystko wróci do normy. Krypto później zaliczyły krach - ceny zostały.
Choć ciekawe jakie znaczenie na aktualne absurdalne ceny mają obecne rekordowe kursy krypotwalut (bańka znowu się pompuje, historia zatacza koło). Wydawało mi się, że koparki oparte na kartach przestały być najbardziej wydaje (w porównaniu z dedykowanymi rozwiązaniami) i w końcu graczom uda się uwolnić od tej zgrai, ale jednak chyba nie.
Ciekawe ile te karty w hurcie kosztują. Znaczy się - kto, na jakim etapie pompuje te ceny. Bo przecież koszt produkcji jest niezmienny i był ujęty w wycenie kart przez NV.