Autor Wątek: Lotnisko Okęcie sprzed lat - poszukuję m.in. zdjęć lotniczych z lat 80-tych.  (Przeczytany 1089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Otóż pracuję nad pewnym przedsięwzięciem ku chwale lotnictwa. Brakuje mi jednak pewnych materiałów. Na forum same lotniczki i lotnicy, co najmniej jeden pilot oraz rzesza ludzi wszelakich specjalności. Może ktoś będzie w stanie pomóc.

Potrzebowałbym tzw. "zdjęć lotniczych" lotniska na Okęciu, profesjonalnie to się chyba ortomapa nazywa, takich jak te na Google Maps. Ale z początku lat osiemdziesiątych... Coś takiego jest dostępne na stronie http://www.mapa.um.warszawa.pl Ale raz, że nie mam pojęcia jak zdjęcia z tej strony wydobyć, dwa nie wiem czy byłoby to do końca legalne, trzy przydałoby się bez nazw ulic, dzielnic i najlepiej bez ocenzurowanych obszarów.

Druga rzecz, która byłaby pomocna to tzw. karty lotniska, czy jak niektórzy mówią podejściowi, za granicą znane jako aerodrome charts. A najlepiej te karty ukazujące układ lotniska. Oczywiście dla Okęcia i niestety też z lat osiemdziesiątych. Takie współczesne posiadam.

Może ktoś będzie wiedział, gdzie takich rzeczy szukać. Byłoby super  :)
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2018, 08:51:33 wysłana przez KosiMazaki »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Lotnisko Okęcie sprzed lat
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 28, 2018, 08:51:44 »
Pamiętam że google earth miało jakąś taką funkcję cofania się w czasie.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl

Nawet jeśli to nie sądzę aby tam były zdjęcia lotniska z czasów komuny. Prędzej gdzieś trzeba szukać w archiwach (mam na myśli mapy).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Rutkov... W latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku (karważ - jak to brzmi) nie było jeszcze Google ani nawet internetu a zdjęcia tej jakości, które dziś mamy na kliknięcie myszką były oznaczone jako tajne.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
No wiem ;) , ale tam się chyba nakładki jakieś stosowało na mapy googlowskie. Te nakładki skądś trza było wziąć i wgrać czy coś, nie pamiętam bo to dawno było (no dawno nie dawno ale kilka lat temu), stosowałem to map linii kolejowych. Dziś już jest porządna Railmapa z historią więc nie potrzebuję tego. Co do tajności to racja, dziś chyba też z trudem można dorwać takie zdjęcia, może archiwum akt nowych?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Ja bym spróbował w Centralnym Archiwum Wojskowym i wprost do PPL się zwrócić. Może coś takiego mają, aczkolwiek znając trochę strukturę tego ostatniego nie liczyłbym na wiele ;D.

ps. I PAŻP - robią obloty ILSów itd. mogą coś mieć, aczkolwiek w lat. 80 był tylko PPL.

Gdyby PAŻP albo PPL to mieli i wiedzieli, że mają to nie byłoby problemu  ;)
Niemniej bardzo dziękuję Wam za odzew. Obstawiam, że rozwiązaniem jeśli idzie o zdjęcia może być jakaś wojskowa instytucja. W końcu te fotki z miejskiego serwisu ktoś zrobił. Tylko jak zwykle może z nimi być problematyczny kontakt  :angel:

Przecież można podgrać skany starych map lotniczych. Stąd też możliwy jest podgląd sytuacji i sprzed ery satelit.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11