Autor Wątek: Stare symulatory na Amigę :)  (Przeczytany 24922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stare symulatory na Amigę :)
« dnia: Kwietnia 08, 2018, 21:02:00 »
Witam
Robię recenzje starych gier na moją Amigę 4000. Głównie symulatorów lotniczych oraz strategii. Naszło mnie ostatnio na stare tytuły od MicroProse, które będę chciał przerobić wszystkie dostępne na "Przyjaciółkę". Pierwsza recenzja Gunship 2000 (Jak grać, przejście przykładowej misji)
https://www.youtube.com/watch?v=XGvXlnXE7O4&t
Raz w tygodniu postaram się wrzucać kolejne tytuły. Jeśli chciałby ktoś obejrzeć te wypociny, zapraszam. Uwagi mile widziane :)     
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

Odp: Stare symulatory na Amigę :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2018, 19:13:30 »
Jeśli ktoś chciałby odświeżyć tytuł i polatać F-15 na "Przyjaciółce:, krótki opis i solucja link poniżej :)
https://youtu.be/x0PzGK6eIW4
Pozdrawiam
"Być bohaterem przez minutę, godzinę jest o wiele łatwiej niż znosić trud codzienny w cichym heroizmie." Fiodor Dostojewski

Poko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 16, 2018, 13:15:06 »
Fajny pomysł na serię. Będę śledzić. ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2018, 18:17:42 »
Szacun! Dzięki. Fajna sprawa z symulatorami na Amigę. Gratuluję A4000.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 23, 2018, 20:56:32 »
Kolejna symulator poszedł na warsztat, tym razem F-19 Stealth Fighter. Fajny tytuł z super nakładką na klawiaturę ;)
https://youtu.be/NucRBL0hXuI
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2018, 22:16:11 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 23, 2018, 21:50:02 »
Mój pierwszy sim. Pierwsza połowa lat '90, katowany na 486.  :)
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 24, 2018, 06:55:28 »
Również postaram się opisać swoje pierwsze symulatory na 8bitowe Atari. Za dwa tygodnie wrzucę solucje do F-15 może jeszcze Tomahawka. Wersje dyskietkowe ładowane na Atari 800XL. Myślę że będzie się fajnie oglądało. 

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 24, 2018, 07:55:36 »
A był taki jeszcze tytuł z suszarami szturmowymi (ale może nie na Amigę tylko ZX Spectrum), był Tornado, F-111 itp.
W to kiedyś grałem, ale miał taki rarytas kolega, nie ja.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline dekar

• *
  • http://www.youtube.com/watch?v=eOjWdKbvoZE
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 24, 2018, 08:02:00 »
To był tytuł "Fighter Bomber"  8)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 24, 2018, 08:07:11 »
To był tytuł "Fighter Bomber"  8)

Zgadza się! Ps. a może on miał nie ZX Spectrum tylko Timex ...

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 24, 2018, 09:38:21 »
A był taki jeszcze tytuł z suszarami szturmowymi (ale może nie na Amigę tylko ZX Spectrum), był Tornado, F-111 itp.
Był jeszcze Birds of Prey, ale tragicznie to chodziło na A500. Ilość fpsów nie przekraczała chyba 10.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 24, 2018, 10:15:09 »
Zgadza się! Ps. a może on miał nie ZX Spectrum tylko Timex ...

Timex to był taki klon ZX Spectrum. Były ze sobą kompatibilne. Na Amidze latałem symulatorem Tornado i Mi 24, nie pamiętam jakie były to tytuły i jeszcze F-16.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 24, 2018, 10:23:06 »
Był jeszcze Birds of Prey, ale tragicznie to chodziło na A500. Ilość fpsów nie przekraczała chyba 10.
Mam te wszystkie tytuły, postaram się zrobić ich recenzje. Birds of Prey robiło furorę ze względu na ilość dostępnych modeli (w tym części eksperymentalnych). Na jednej dyskietce mieściło się rewelacyjne demo użyte w programie Joystick jako czołówka. Fighter Bomber to tytuł z pogranicza 8/16 bitów latało się tylko nad poligonem nie było kampanii z realnym konfliktem. Jeśli chodzi o symulator Tornado był rewelacyjny tytuł, mocno skomplikowany na swoje lata (porównywalny do Falcona) nazywał się "Tornado" i wyszedł w 1993/94 roku. Na gołej A500 chodziło to bardzo wolno - ale tytuł był genialny. Postaram się również zrobić recenzje. Mam wersje pudełkową zarówno na Amigę jak i PC.     

« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 24, 2018, 10:24:32 »
Mi-24? Nie słyszałem o takim symulatorze na Amidze. Z wiatraków był chyba tylko Gunship i Gunship 2000.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 24, 2018, 12:09:31 »
Chyba masz rację, najprawdopodobniej Hind był już na PC. To było 20 lat temu, coś pokręciło mi się. W tym czasie miałem Amigę, a brat miał PC.