Autor Wątek: Elektronika orczyka oparta na TLE5010 i MMJoya2.  (Przeczytany 8254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Elektronika orczyka oparta na TLE5010 i MMJoya2.
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 30, 2018, 00:52:24 »
Falcon40
 Możesz więcej szczegółów ? Może jakiś schemat, wtedy dam radę.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 30, 2018, 18:47:17 »
szybownik
Wszystko masz podane krok po kroku w temacie MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO ATmega32U4  , a tak na marginesie masz od mnie na PW z informacjami od czego zacząć. Orczyk to jedna os i wykorzystująca np. potencjometr analogowy. W Twoim projekcie będzie to układ TLE 5010 cyfrowy, czyli nowsze rozwiązanie na czujniku zmian pola magnetycznego (bezstykowy). Aplikacja MMJoy2 oferuje przydatne narzędzia w katalogu Tool, a w nim programy "DIView","VKB_BtnTester"," VKB_JoyTester" do kalibracji, sprawdzania i centrowania czujników osi lub przycisków.       

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 30, 2018, 22:45:21 »
Falkon40
Ten link tyczy Arduino Leonardo (on jest inną wersją ProMicro), ja potrzebuję na teraz, schematu podłączeń tych elementów, które mam włożone w mój orczyk. Które piny Promicro do trzech TLE...
Pozdrawiam
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 01, 2018, 00:13:58 »
Zbyszek w jakim miejscu jesteś z tym TLE5010, coś dalej ruszyłeś ?  ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 01, 2018, 00:47:27 »
Przed wgraniem oprogramowania nazwij sobie projekt w MMJoy2 pod USB Name: np. "Joy-Orczyk", jak wgrasz Firmware do Arduino Micro Pro tak jak przedstawia instrukcja "Ładowanie oprogramowania sprzętowego MMJoy2 na Arduino Pro Micro w pdf" będzie można sobie już zapisać projekt na stałe w katalogu i pliku za pomocą opcji "Save sets to file" pod nazwą np. "Joy-Orczyk" i przywracać za pomocą "Load sets from file". W kolejnym etapie ustawiamy poszczególne opcje do działania osi, przycisków (TLE, potencjometr, czujnik Halla) itp. za każdym razem tworzenia nowych zamian musimy zapisać "Save sets to device" lub możemy otworzyć poprzedni zapis przed dokonaniem zmian "Load stes from device", po zapisie następuje zresetowanie na około 3sek. ustawień  i przywrócenie działania. Pamiętać trzeba o tym, aby można było zmieniać ponownie ustawienia w MMJoy2 to musimy po resecie program aktywować, czyli musimy zmienić symbol joysticka z koloru czerwonego na niebieski. W tym przypadku wystarczy kliknąć myszą (kursorem)na opcję projektu  VID:8888 PID:8888 Joy-Orczyk(MMJoy2-20160818) i można dalej zmieniać ustawiania. 

Ustawienia MMJoy-2, projekt Joy-orczyk widoczny jako kontroler, Arduino Micro Pro Piny 

Mając przed sobą dokumentacje TLE5010 w pdf  oraz wyszukany w necie diagram połączeń TLE 5010 trzech układów z Arduino Micro Pro ze strony http://simhq.com-polaczenie TLE5010 z kondensatorami 3x0.1uF i rezystorami 4x1.5kom podpinamy w Ardiono do "ADC" F5/F6/ i F7 do wersji  MMJoy2 [20151118], które ma TLE 5010/5011 info. post 142  https://forums.eagle.ru strona nr 4   W pierwszej kolejności podłącz i przetestuj, czy działa jeden układ TLE 5010.

« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2018, 01:03:50 wysłana przez Falkon40 »

« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 01, 2018, 13:55:21 »
Dzięki
To mi dużo rozjaśniło, ale nie umiem wgrać firmware z tego linka który podałeś. Proszę o szczegółowe dalsze instrukcje. Czy mogę wgrać soft bez podpinania TLE5010?_Bo na razie brak mi wiadomości, które do których pinów.
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2018, 15:00:33 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 01, 2018, 15:44:43 »
Witam,
widzę, że początki są trudne, ale dasz rade. Musisz jeszcze wiedzieć jedno o tym ze jak wgrasz firmware MMJoy-2 to Arduino Micro Pro już nie będzie widoczne w Menadżer urządzeń jako  Arduino Leonardo (COM40) w Porty(COM i LPT) oraz brak możliwość programowania w środowisku IDE. A przywrócenie stanu przed wgraniem firmware  MMJoy-2 wymaga wgrania (wypalenia) ponownie bootloadera za pomocą Programatora USBasp. Uważam, że mając kilka płytek Arduino Leonardo/Micro Pro (ATmega32u4) to taki Programator USBaps 15zł (komplet: Programator USBasp, Taśma 10pin, Adapter 10Pin na 6pin oraz obudowa) to niezbędny gadżet w zabawie z Arduino ATmega32u4. Jak zainstalować sterownik Programatora USBaps i jakie znajdują się w poście #9 Problem z sterownikami do usbasp na  elektrodzie.   

Wracając do pytań:
Czy mogę wgrać soft bez podpinania TLE5010
Tak możesz tylko pomiataj, ze podpinasz/wypinasz wszystkie elementy TLE itp. na odłączonym kablu USB. Jak wgrasz w Arduino soft to zwróc uwagę na symbol joysticka w MMJoy (aktywny niebieski)to jest opisane i pokazane wyzej.     

ale nie umiem wgrać firmware z tego linka który podałeś. Proszę o szczegółowe dalsze instrukcje
Oczywiście masz wybrane w MMJoy-2 odpowiednie opcje dla ATmega32u4 w zakadce Firmware pokazuje manual pdf. Jak masz wpięty Arduino Micro Pro w USB to przed wgraniem firmware z MMJoy2 to widzisz Arduino z portem w Mandzerze urzadzeń w Porty(COM i LPT) np. Arduino Leonardo (COM40) po RST(resecie) tak jak opisuje manual pdf

First, set your Pro Micro into a small breadboard and attach two jumper wires.
The first should go to the GND (ground) and the second should go to the RST (reset) pin
as shown below:
Port COM Arduino moze sie zmienić co bedzie widoczne do  8sekund w Menadzer Urzadzeń to opisuje instrukcja manuala:

As you can see, it appears under the Ports tree as “Arduino Leonardo Bootloader
(COM??) where ?? is the port number that Windows has assigned to the device. Make
sure you write down the port number it assigns – you'll need it for the next step.
After 8 seconds, the device will revert to “run” mode and the bootloader entry in
the Port tree will disappear.
Teraz wystarczy ten port wpisać MMJoy-2 zakładka Firmware w miejscu Port(arduino) i wybrać Upload Firmware.
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2018, 15:54:15 wysłana przez Falkon40 »

« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 02, 2018, 13:34:35 »
Super podpowiedzi, dzięki.
Na razie muszę zrobić przerwę, bo nie mogę dokończyć lutowania kabli na płytkach z TLE... za cholerę cyna nie klei się do ścieżek?! Poszukam nowej cyny albo poproszę kolegów, którzy lutowali moje SMD.
Pozdrawiam i proszę o cierpliwość.
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Lipca 02, 2018, 17:13:18 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 02, 2018, 15:38:43 »
Potrzebujesz pastę lutowniczą. Pytaj w sklepie elektronicznym: hasła: pasta lutownicza, topnik, flux. I do tego izopropanol, żeby po wszystkim płytkę wyczyścić.

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 02, 2018, 23:21:16 »
ShopiK dzięki, na pastę nie próbowałem, bo się bałem "podżerek" - spróbuję. Ale co lutownicą "palcową" to nie? Musi być palnik?
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2018, 17:10:06 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 04, 2018, 00:31:49 »
Zwykłą lutownicą. Nakładasz topnik ("zwilżasz nim pady"), a potem normalnie lutujesz

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 26, 2018, 21:45:21 »
Witam
To moje nowe "pedały", które jeszcze nie są podpięte z powodu braku mojej wiedzy n/t oprogramowania Arduino!
Walka  trwa...
zn

Poprawiłem ten bajzel ze zdjęciami. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2018, 21:49:45 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #27 dnia: Września 05, 2018, 19:12:05 »
...trwa i trwa i trwa.
Falkon40,_zrobiłem jak pisałeś ale w tej chwili mam tylko "błąd"_wyświetlany na pulpicie MMJoy2, TLE5010 nie jest sczytywane na wykresie. Co robić z tym ProMicro? Czy możesz mi jak chłop krowie na rowie napisać jak postępować dalej, od podstaw?
Pozdrawiam
Zbyszek
« Ostatnia zmiana: Września 05, 2018, 21:02:07 wysłana przez KosiMazaki »
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #28 dnia: Września 08, 2018, 00:40:53 »
Napisałem na PW. Łatwiej będzie zrozumieć działanie  i potrenować na zwykłym potencjometrze Analogowym o charakterystyce liniowej np.  z rezystancją B50K , B10K 

« Odpowiedź #29 dnia: Września 11, 2018, 18:32:55 »
Witam Falcon40, zrobiłem to wszystko co napisałeś. Na podpiętym potencjometrze działa, wykres też jest w porządku. Ale TLE5010 nadal jest ERROR !
Coś chyba z oprogramowaniem robię źle. Ale brak mi pomysłów na dalszą zabawę z tym ProMicro !!!
zbyszek
Pozdrawiam.