Autor Wątek: Jak ustawić DCS RC na Open Betę i vice versa, naprawa DCS'a  (Przeczytany 7651 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
A wrzucilbys linka jak to zrobic i jak potem wrocic do normalnej wersji?

Pewnie (przydałby się u nas taki watęk przyklejony, bo to często zadawane pytanie ;)): https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=114030

Generalnie w skrócie:
  • otwierasz wiersz poleceń CMD (w starcie wpisując "cmd")
  • wchodzisz przy użyciu komendy "cd" w podkatalog "bin" w swoim DCS, przykładowo:
cd C:\Eagle Dynamics\DCS World\bin
  • teraz wpisujesz regułkę:
DCS_updater.exe update @openbeta
w drugą stronę podobnie:
DCS_updater.exe update @release
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2018, 18:34:15 wysłana przez YoYo »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Jak ustawić DCS RC na Open Betę i vice versa, naprawa DCS'a
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2018, 18:33:49 »
Przyda się, dzięki. Dodam tylko, że na Windows 10 chyba robi się tylko inaczej (albo jako druga opcja), narzędziem Power Shell.
Tak jak tu, klikamy na folderze bin:

Tak przynajmniej robi się Clean up i repair (czyli naprawę):
https://www.digitalcombatsimulator.com/en/support/faq/709/
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Poko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2018, 21:27:59 »
Przyda się, dzięki. Dodam tylko, że na Windows 10 chyba robi się tylko inaczej (albo jako druga opcja), narzędziem Power Shell.
Och, sposobów jest więcej. Można sobie też zrobić dwa skróty na pulpicie do tego updatera jeden nazywając np. "Switch to Openbeta", kliknąć na niego prawym klawiszem myszy i w okienku "element docelowy" dopisać po spacji na końcu po cudzysłowie update @openbeta, a drugi skrót nazwać "Switch to Release" i - wiadomo - dopisać podobnie na końcu update @release. Potem już tylko klikasz w odpowiedni skrót, żeby się przełączyć. :)
« Ostatnia zmiana: Maja 10, 2018, 21:33:53 wysłana przez Poko »

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 11, 2018, 07:07:06 »
A wrzucilbys linka jak to zrobic i jak potem wrocic do normalnej wersji?

A wchodzi się do katalogu bin, odpala windowsowe okno poleceń (jakoś z prawym klikiem? Nie wiem, bo ja TotalCommandera używam :D) i klepie:

DCS_updater.exe update @release (żeby betę przekonwertować na release'a) lub
DCS_updater.exe update @openbeta (żeby release'a przekonwertować na betę)

Wy redaktorze to pewnie windy 10 używacie, a tam zdaje się jakiś Powershell jest zamiast okna poleceń, tak? No to trzeba przed każdą komendą jeszcze wpisać /. albo ./ (też pewien nie jestem, bom wciąż dziad windo-siódemkowy).

Opcjonalnie, żeby się z tym wszystkim nie gimnastykować, zainstalujcie apkę Skate'a...
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=160053
... która w DCSie "strzyże, goli, p..doli, krawaty wiąże, usuwa ciąże" - tam się procedurę uruchamia jednym guzikiem.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 11, 2018, 22:49:27 »
Jak już coś piszecie (najlepiej sprawdzajcie czy działa), to róbcie to porządnie.
Powyższe komendy nie działają.
Obecna składania do zmiany release na open, to:

DCS_updater.exe update 2.5.1.16978@openbeta

na podstawie tematu z forum ED, który zalinkowaliście bez sprawdzenia "UPDATER VERSION 2.6.8.41 And Newer Use:
DCS_updater.exe update <version><@branch> (ie DCS_Updater.exe update 1.2.16@release)
"

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2018, 22:57:20 »
Ale jak nie działają, jak działają, DCS_updater.exe update @openbeta
Odpaliłem dzisiaj, trochę pomieliło i mam betę 2.5.1
ps.
U mnie jest spory wzrost wydajności na tej becie ale za to od czasu do czasu trafiają się koszmarne przycinki. Fajne jest to nowe zarządzanie pamięcią, powitało mnie out of memory przy pierwszym uruchomieniu ;-)
Jeśli to tylko bugi to chyba zmierza to w dobrym kierunku, nie wiem tylko czy to zasługa ED czy HB i obiecanej dużej poprawie wydajności modułu Viggena.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2018, 23:00:31 »
Ale jak nie działają, jak działają, DCS_updater.exe update @openbeta
Odpaliłem dzisiaj, trochę pomieliło i mam betę 2.5.1
ps.
U mnie jest spory wzrost wydajności na tej becie ale za to od czasu do czasu trafiają się koszmarne przycinki. Fajne jest to nowe zarządzanie pamięcią, powitało mnie out of memory przy pierwszym uruchomieniu ;-)
Jeśli to tylko bugi to chyba zmierza to w dobrym kierunku, nie wiem tylko czy to zasługa ED czy HB i obiecanej dużej poprawie wydajności modułu Viggena.

A z której wersji updatera?

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 11, 2018, 23:16:45 »
To są jakieś wersje tego updatera ?  Wcześniej miałem tylko wersję 2.5 DCSa.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2018, 23:23:38 »
Od wersji 2.6.8.41 updatera trzeba stosować przedstawioną przeze mnie składnię, wcześniejsze nie działają.

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2018, 23:35:10 »
Jak trzeba jak nie trzeba :D. Sam dziś skorzystałem, nie mogąc doczekać się patcha do stabilnej :D. Updater łyknął bez zająknięcia komendę DCS_updater.exe update @openbeta, zaktualizował najpierw sam siebie do dzisiejszej 2.7.ileśtam, a potem przerobił grę do nowej 2.5.1 OB.

@gcze - sam dcs_updater.exe jak na aplikację przystało też ma swoje numery wersji, o tym mowa właśnie.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2018, 23:39:03 »
Jak już coś piszecie (najlepiej sprawdzajcie czy działa), to róbcie to porządnie.
Rozkaz i melduję, że sprawdziłem - działa. Coś u szeryfa chyba na powershellu nie działa.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 11, 2018, 23:41:33 »
Rozkaz i melduję, że sprawdziłem - działa. Coś u szeryfa chyba na powershellu nie działa.

Działa, ale z inną syntaksą... Trochę namieszali zmieniając składnię.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2018, 23:44:28 »
J_updater.exe update @openbeta, zaktualizował najpierw sam siebie do dzisiejszej 2.7.ileśtam, a potem przerobił grę do nowej 2.5.1 OB.

@gcze - sam dcs_updater.exe jak na aplikację przystało też ma swoje numery wersji, o tym mowa właśnie.

Właśnie, sam się updater zaktualizował i poszło. Ja przez pomyłkę zassałem stabilną z najnowszymu updaterem i 10x wpisywałem komendę, która nie działała. Po 20 minutach poczytałem oryginalny temat na ED i tam właśnie jest to co pisałem wyżej, najnowsza wersja updatera wymaga innej składni, którą podałem wyżej.

Za emocje przepraszam.

Poko

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 11, 2018, 23:47:00 »
Działa, ale z inną syntaksą... Trochę namieszali zmieniając składnię.
Dlatego nie podawałem tego sposobu, bo Powershell trochę inna bajka niż CMD. ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 01, 2020, 00:44:11 »
Ponieważ w tytule jest fraza "naprawa DCS", pytam, co stało się ze stabilną wersją DCS po ostatnim update? Wiem, że ED zrównał dwie wersje, tzn. wszystko (lub prawie wszystko) co było w OpenBecie jest teraz w wersji Stable, ale u mnie wygląda to tak, że mam okropne freezy, samoloty, w które celuje - lagują, poza tym gra wiesza się. O co kaman?

Dla poglądu filmik:
https://youtu.be/zYS1xUhvpJc