Autor Wątek: Po ostatniej aktualizacji windowsa BMS uruchamia się w rozdzielczości 800x600.  (Przeczytany 2980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panowie i panie pomocy!!!!
Jak wyżej, po update najpierw posypały się wszystkie ustawienia osi BMS a potem, kiedy w pocie czoła odzyskałem utracone, BMS zaczął odpalać się w rozdziałce tak na oko 800x600, mimo, że mam w opcjach ustawione full HD. Dodam, że menu i ekran ładowania wygląda Ok, sytuacja występuje jak wsiadam do samolotu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2019, 19:49:53 wysłana przez KosiMazaki »
Śmigłowce nie mogą latać - są po prostu tak brzydkie, że ziemia je odpycha.

Offline macieksoft

• Trolle
  • *
Odp: Problem z rozdzielczością po ostatnim update windowsa
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 12, 2018, 23:03:48 »
Nie wiem czy problem jeszcze aktualny, ale właśnie przypadkiem się natknąłem na temat na forum BMSa:
https://www.benchmarksims.org/forum/showthread.php?33518-Bms-launches-in-low-resolution-(not-menu)

Rozwiązanie opisano w temacie.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 16, 2018, 17:23:55 »
Znalazł ktoś rozwiązanie? To co jest proponowane w tym wątku u mnie nie działa.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 19, 2018, 09:43:44 »
Right click Falcon BMS sortcut, select properties, then compatibility tab and then check Disable full screen optimizations. Then click OK and run Falcon BMS.

U mnie to zadziałało. Trzykrotnie uruchamiałem BMSa i bangla.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 10, 2019, 16:17:00 »
Witam po długiej przerwie.
Kilka dni temu zainstalowałem BMSa i mam problem podobny do problemu kolegi Airman, sęk w tym że sposób przedstawiony przez kolegę Bober nie działa w moim przypadku. BMS zachowuje się w taki sposób, że przy uruchomieniu i wybraniu pierwszy raz np. "Instant Action" wszystko jest OK, natomiast każde następne kliknięcie "Commit" i wejście do samolotu skutkuje uruchomieniem symulatora w koszmarnej rozdzielczości. Rozwiązaniem jest całkowite wyłączenie gry i uruchomienie ponownie, wtedy zapierwszym razem znowu jest OK.
Nadmienię jeszcze, że menu i ekran ładowania też mają czarne pasy po bokach pomimo prawidłowych ustawień w opcjach grafiki gry (moja rozdzielczość to 1920x1080, Windows 10).
Born to fly. Forced to work.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 10, 2019, 19:02:42 »
Masz jakieś dodatkowe ekrany? Spróbuj odpalić w trybie w oknie zamiast fullscreen a potem wróć do tego jak było.

OK, znalazłem rozwiązanie. Dzięki Kwadrat za dobry trop!
Opiszę, może komuś się przyda...
Po uruchomieniu launcher'a wchodzimy w "Configuration" -> "Hardware" -> "External Displays" i zaznaczamy "Cockpit Displays to External Windows", po czym zapisujemy ustawienia.
Następnie z launcher'a wchodzimy w "Cockpit Display Extraction" i odznaczamy wszystkie okna pozostawiając tylko "Main" w którym opcje "Adjust window rectangle" Left i Top ustawiamy na 0 i zapisujemy.
To taki trochę półśrodek, no bo co jeśli ktoś chciałby mieć grę na fullscreen?!
Z tego co widzę to 4.32 chyba stabilniej śmigało...

Edit.
W sekcji "Cockpit Display Extraction" -> "Main" wystarczy odznaczyć opcję "Borders" i jest pseudo fullscreen, czyli okno na cały ekran bez ramek. 8)
Teraz już jest w 100% to o co mi chodziło.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2019, 20:28:26 wysłana przez SkY »
Born to fly. Forced to work.