Autor Wątek: Interfejsy w systemach nawigacji  (Przeczytany 2031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Interfejsy w systemach nawigacji
« dnia: Maja 18, 2018, 11:06:59 »
Witam,

Na własny użytek programuję sobie aplikację do nawigacji podczas lotów zawodniczych balonami (tak, istnieje coś takiego).
Jedyne moje doświadczenie z używaniem poważnych interfejsów to aplikacje na komputerach i samochody, co niekoniecznie przekłada się na wygodę użytkowania w powietrzu i prawdopodobnie będzie działać tak sobie.

Inżynierowie, którzy projektują systemy nawigacji i obsługi systemów w samolotach na pewno korzystają z ustalonych w branży dobrych praktyk. Moje pytanie brzmi, czy taka skodyfikowana wiedza jest gdzieś dostępna dla zwykłego człowieka?
Miejsce na Twoją reklamę.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Interfejsy w systemach nawigacji
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2018, 20:39:07 »
O projektowaniu UI, albo głębiej o UX, można się naczytać wiele, ale żeby sobie ograniczyć lekturę, warto wiedzieć jaki sprzęt ma być użyty i np. czy interfejs obsługiwany ma być dotykowo czy inaczej...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 22, 2018, 00:44:23 »
Laptopy 10-13 cali, większość użytkowników zapewne będzie korzystała standardowo (touchpad i klawiatura), natomiast część dotykowo.

Z UI i UX mam do czynienia, natomiast chodziło mi raczej o inne informacje - na przykład kwestię doboru kolorów na ekranie w pełnym słońcu.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 22, 2018, 09:33:28 »
Czarne na białym, duże ikony, duże fonty, podświetlenie na maksa... a i tak w słońcu zwykły wyświetlacz lapka nie daje rady. Może zmienić ciut HW? Nałożona szybka z filtrem, antyodblask, ew. jak niektóre nawigacje - daszek osłaniający częściowo od słońca... W końcu nie wszystko trzeba robić w sofcie, nie? ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 22, 2018, 14:43:22 »
Czarne na białym
Raczej na odwrót, jak sam słusznie zauważyłeś to będzie działać na maksymalnym podświetleniu, trzeba więc oszczędzać baterię i unikać możliwości przegrzania.

Avat- nie znam takich rzeczy niestety, ale podstawowe barwy używane od lat są niezmienione. Tutaj masz wymienione z ładną tabelką kontrastów: http://www.dtic.mil/get-tr-doc/pdf?AD=ADA460886

Zobacz jak to robi np. Garmin:

https://www.youtube.com/watch?v=RRU8vVIe-cQ
https://www.garmin.com/en-US/learning-center/gtn-series

W GTN widać że zachowuje się zasadę, że niebieski rezerwuje się dla rzeczy klikalnych, zielony dla aktywnych.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 22, 2018, 20:28:26 »
Wydaje mi się, że jednak czarne na białym są bardziej widoczne. Jeśli chodzi o baterię - dużo większe zużycie prądu jasnego tła to kwestia rodzaju wyświetlacza. Pewnie większości LCD w lapkach to obojętne, ustawiasz backlit i świeci. Co do kolorów - pewnie się nie obejdzie bez nich w interfejsie, byleby kontrastowo. No i nie zapominajmy o starym dobrym wynalazku migania elementów interfejsu. A sam interfejs z jasno wydzielonymi blokami informacji. A co tam ma być? Jakie elementy? Dane GPS? Kierunek do waypointu? Wiele kierunków? Mapa? Trzeba by od tego zacząć...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 22, 2018, 23:56:37 »
No i o to właśnie mi chodziło! :D

Below is a list of some color use conventions that we
observed in current ATC displays:
• Red for warning and alert;
• Yellow and orange-red for messages that need some
attention but not as urgent as those in red;
• Green and white for normal status;
• Dark blue or black for background.

Dzięki panowie, bardzo przydatne materiały. To może się wydawać są pierdoły, ale dla mnie bardzo ważne.

Co do hardware'u - nie ja decyduję. Do balonu bierze się zwykłego małego laptopa.

Obecnie w sporcie króluje OziExplorer - stworzona w 1996 aplikacja dla offroadowców.

Wygląda ona jak na obrazkach:

Pomysł na własne rozwiązanie pojawił się, bo mam dość tego przestarzałego, powolnego i nieintuicyjnego interfejsu.

Projekt nowego interfejsu na razie sprowadza się do kilku szkiców na kartce i podstawowego ułożenia niektórych elementów przy krawędziach ekranu.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 23, 2018, 07:25:13 »
Powodzenia!

PS: Zawsze można też spróbować istniejącej alternatywy. Ozi był też na WinCE, miał tam trochę mniej zagracony interfejs. Na Androida miał też przyzwoity zamiennik o nazwie Androzic. Ich strona jest dość pusta teraz http://androzic.com/ ale stare wersję są, a do tego jest link na ich nowsze dziecko MapTrek/Trekarta http://maptrek.mobi/.

PPS: Nikogo interfejsem kolorystycznie nie zadowolisz, ja stawiam na biały, szczególnie jak jasno, ale czarny też jest popularny, zresztą zobacz ile apek i stron ma swoje wersje białe/czarne vel dzień/noc. Taki trend.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 23, 2018, 20:18:25 »
Zrobię dwie wersje w takim razie - dzień i noc.

Co do obecnych platform, to przeglądałem to i szkoda zachodu na zrozumienie cudzego kodu, zwłaszcza że Ozi jest aplikacją ogólnego przeznaczenia z mnóstwem zbędnych dla mnie elementów.

Lepiej stworzyć coś od zera przeznaczonego do jednego zadania.