Autor Wątek: Thrustmaster TPR Rudder System  (Przeczytany 4710 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Thrustmaster TPR Rudder System
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 24, 2018, 14:40:39 »
Odlewy ze znalu to nie są tanie rzeczy  :evil: Kto wie, może w pedałach premium będzie nawet żeliwo. Za jakość trzeba płacić.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 24, 2018, 19:44:52 »
ale 500$?
Padi, 500 ale Euro, czyli 584 $.
Taniocha :D.
Ale też na spokojnie, popić wodą i zapomnieć na razie, co prawda TH trzyma ceny, jak dobry niemiecki wóz ;), ale sądzę, że to też jakaś "okazja" na premierę dla koneserów z Kansas.
Może lepiej są wykonane, ale jest wciąż alternatywa za 320 Eu w postaci MFG Crosswinda.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 25, 2018, 13:13:04 »
Pomijam już cenę (chociaż ja też spodziewałem się ok. 400 euro). Chodzi też o mechanizm centrowania - sprężyny zamiast krzywki. Ukazała się już dość szczegółowa recenzja na Check Six (po Francusku): http://www.checksix-fr.com/test-thrustmaster-pendular-rudder/.
Recenzenci są zachwyceni, ale ktoś zwrócił uwagę, że nie używali wcześniej innych produktów z górnej półki jak Crosswind, BRD albo Slaw, więc być może nie mają odpowiedniej skali porównawczej.

Poprawiłem linka na działający. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2018, 17:00:18 wysłana przez KosiMazaki »

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 05, 2024, 23:42:08 »
Przyjechały pedały TPR Thrustmastera i od razu z moim odwiecznym pechem kłopot :(. Po zainstalowaniu wszystkich sterowników mimo że pokazuje stan, OK w panelu sterowania, nie mogę wcisnąć "Właściwości" i przeprowadzić testu. W oryginalnym programie do kalibracji Thrustmastera TPR są jakby trzy suwaki czyli oba hamulce i rudder, wszystkie osie skaczą jak szalone, ale na nic nie reagują tak jakby pedały nie działały. W testach programu "Target" działa Javelin, działa przepustnica Saiteka, ale nie chce działać TPR Thrustmastera. Czy ktoś kto posiada tę zabawkę i może podzielić się doświadczeniem co należy zrobić? Dodam że aktualizowałem Firmware od Thrustmastera.

pozdr
mac
« Ostatnia zmiana: Lipca 06, 2024, 10:40:55 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 06, 2024, 09:08:01 »
@Macras, tu wszyscy mają częściową siwiznę albo ślepotę, a Ty wrzucasz czcionkę jak dla młodego orła i sokoła ;). Przede wszystkim spróbuj różne porty USB. Jeśli zainstalowałeś sterowniki to już pod kontrolerami gier powinno być wszystko ok - no chyba, że te pedały wymagają kalibracji (w przypadku Virpil czy MFG tak jest więc i może tu też). Poszukaj jakiś filmików na YT, proponuję też odinstalować wszystko ew. co instalowałeś i zainstalować same sterowniki (nawet bez TARGET, który nie jest wymagany, bo to osobny soft do programowania już).

www.yoyosims.pl

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 06, 2024, 11:19:48 »
@Macras, tu wszyscy mają częściową siwiznę albo ślepotę, a Ty wrzucasz czcionkę jak dla młodego orła i sokoła ;). Przede wszystkim spróbuj różne porty USB. Jeśli zainstalowałeś sterowniki to już pod kontrolerami gier powinno być wszystko ok - no chyba, że te pedały wymagają kalibracji (w przypadku Virpil czy MFG tak jest więc i może tu też). Poszukaj jakiś filmików na YT, proponuję też odinstalować wszystko ew. co instalowałeś i zainstalować same sterowniki (nawet bez TARGET, który nie jest wymagany, bo to osobny soft do programowania już).

Nie zmieniałem czcionki, napisałem wszystko normalnie, a czemu tak wyszło nie mam pojęcia.
Co do TPR to już wiem, "gryzie" się z przepustnicą Logitecha X56.
Szukam sposobu jak dodać lub zamienić jakoś osie, dodam że ta jak napisałeś w grach działa (IŁ-2, WT), ale wkurza mnie jak w podświadomości mam zakodowane że coś się "gryzie".

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 06, 2024, 12:28:15 »
Logitech ma soft do upgrade'u oprogramowania. Może masz stare sterowniki do nich wgrane?

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 06, 2024, 13:25:15 »
Logitech ma soft do upgrade'u oprogramowania. Może masz stare sterowniki do nich wgrane?

Logitech X56 nie ma specjalnego oprogramowania (są już zintegrowane z Win 11), osobnymi driverami wspierają X56 do Win 10.

pozdr
mac
Geschwader  Kommodore

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 06, 2024, 14:17:40 »
W necie nic nie widzę, by ktoś coś pisał, że się gryzą z Logitech, pytanie czy zrobiłeś kalibrację?
https://forums.flightsimulator.com/t/thrustmaster-tpr-rudder-pedal-issues/467843/50

www.yoyosims.pl

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 06, 2024, 17:28:03 »
W necie nic nie widzę, by ktoś coś pisał, że się gryzą z Logitech, pytanie czy zrobiłeś kalibrację?
https://forums.flightsimulator.com/t/thrustmaster-tpr-rudder-pedal-issues/467843/50

Tak, po zainstalowaniu sterowników i fizycznym odłączeniu joya i przepustnicy w końcu pokazała mi się możliwość kalibracji, wcześniej przy podłączonych gdy chciałem to zrobić, TPR zamykał wszystkie okna panelu sterowania.
Geschwader  Kommodore

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 06, 2024, 18:08:03 »
Logitech X56 ma specjalne oprogramowanie - ja korzystam z niego w Windows 11.

Posiadam Saitek X56 (przepustnica), Logitech X56 (Joystick), Thrustmaster Warthog, oraz Thrustmaster TPR Rudder Pedals. Wszystko działa ze wszystkim bez najmniejszych problemów, czy konfliktów. Użyłeś oryginalnego przewodu USB do podłączenia pedałów do PC
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 07, 2024, 13:40:41 »
Logitech X56 ma specjalne oprogramowanie - ja korzystam z niego w Windows 11.

Posiadam Saitek X56 (przepustnica), Logitech X56 (Joystick), Thrustmaster Warthog, oraz Thrustmaster TPR Rudder Pedals. Wszystko działa ze wszystkim bez najmniejszych problemów, czy konfliktów. Użyłeś oryginalnego przewodu USB do podłączenia pedałów do PC

Tak oryginalnych. W sumie teraz już wszystko działa prawie, bo musiałem wyłączyć kilka przypisanych przycisków na przepustnicy X56 (przy ruchach TPR potrafiło mi się samoczynnie wysunąć podwozie/zablokować widok itd.).
Jeśli możesz to wklej link do tego specjalnego oprogramowania. Chciałbym znów móc używać "kółek" (osie) F i G oraz RTY 3 i 4, ale niestety od momentu podłączenia TPR wszystkie te osie szaleją :-/.

pozdr
mac
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2024, 20:28:42 wysłana przez KosiMazaki »
Geschwader  Kommodore

« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 08, 2024, 19:07:18 »
Ja używam: X56 Space/Flight H.O.T.A.S. Software (Software Version: 8.0.213.0): https://download01.logi.com/web/ftp/pub/techsupport/simulation/X56_HOTAS_x64_8_0_213_0.exe

Cytat: macras
X56 (przy ruchach TPR potrafiło mi się samoczynnie wysunąć podwozie/zablokować widok itd.). ... Chciałbym znów móc używać "kółek" (osie) F i G oraz RTY 3 i 4, ale niestety od momentu podłączenia TPR wszystkie te osie szaleją :-/.
To o czym tutaj piszesz, sugeruje, że masz za duże obciążenie prądowe portów USB. To znana przypadłość Saitek/Logitech X56. Ja zmniejszyłem podświetlenie joysticka do 8 i tylko kolor czerwony. Saitek X56 joystick mam podłączony pod tylny port USB 3.0. Orczyk TPR mam podłączony pod port USB 2.0, który wyprowadzony jest na dodatkowym śledziu z 2 portami i jest podłączony do płyty głównej. A przepustnicę X56 podłączam pod przedni port USB3.0 wyprowadzony na obudowę.

Niektórzy polecają zastosować aktywny hub USB do podłączenia X56, ale spotkałem też opinie, że to nie rozwiązało problemu.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline macras

• *
  • JG300
    • Agencja Reklamowa
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 08, 2024, 22:42:40 »
Duża część z tego co napisałeś jakby się sprawdzała, całość mam podłączone pod hub aktywny 20 W, ale jak widać to może nie wystarczać, bo do skrzynki komputera mam daleko i nie ma fizycznej możliwości aby tam podłączyć cokolwiek bezpośrednio.
Teraz tak właśnie po twoim wpisie zacząłem się zastanawiać, czy może nie zainwestować w jeszcze jeden hub, może to rozwiązałoby moje problemy🤔

Pozdr
Mac
Geschwader  Kommodore