Szkoda, że nie zapowiedzieli wprowadzenia osobnych modeli budynków autogenu dla scenerii azjatyckich (lubię latać nad Japonią i amerykańska architektura słabo pasuje), z plusów nareszcie wprowadzą poprawny model generowania oporów oraz siły nośnej wokół poszycia, w helikopterach bardzo tego brakowało. Poza tym ground effect chyba też ulegnie zmianie, przynajmniej tak rozumiem zmiany które zapowiadali (tzn. nie było mowy o helikopterach, ale to są raczej uniwersalne ulepszenia w symulacji).
Vulcan jeszcze przed nami (beta najwcześniej pod koniec tego roku, bardziej prawdopodobne że w 2018 będzie demo technologiczne), ale już teraz potwierdzili znaczny skok wydajności (ok 25%), a to jeszcze przed optymalizacją i w prowadzeniem ulepszeń w zarządzaniu rdzeniami (te będą wprowadzane dopiero po zakończeniu implementacji technologii Vulcan). Na starym sprzęcie XP11 nie zacznie jednak magicznie płynnie śmigać. Obecne dodatki będą działać do końca cyklu XPlane 11- będzie nadal opcja używania OpenGL (dodatki generujące cokolwiek trójwymiarowego- jak np. pluginy pogodowe NIE BĘDĄ działać na Vulcanie domyślnie, producenci dodatków będą musieli dostosować je do nowej technologii, w przeciwnym wypadku będą działać tylko na OpenGL).
To tyle co ja wyłapałem z interesujących mnie tematów.