Autor Wątek: Możliwość wyłączenia technoczatu.  (Przeczytany 3481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Możliwość wyłączenia technoczatu.
« dnia: Lipca 10, 2018, 12:13:48 »
Przede wszystkim najważniejsza jest jedna rzecz: dodanie opcji wyliczenia technochatu w opcjach realizmu przez twórcę serwera.

W Rise of Flight nie ma technochatu, trzeba używać wskaźników w kokpicie, patrzeć do tyłu czy samolot nie ciągnie warkocza pary i gotuje nam się woda w silniku, trzeba używać kompasu w kabinie, termometru, licznika paliwa itd., a nie czekać na wiadomość od wszystkowiedzącego doradcy, przez którego większość zegarów w świetnie zrobionych kokpitach IL2 jest bezużyteczna.

Gdyby nie dodali tej opcji z premierą Flying Circus to okazałoby się, że część graczy przejdzie do lepszego graficznie FC, a część zostanie w bardziej hardcorowym RoF.
Mam nadzieję, że uda się dodać tą opcję, będą na weekendzie pisał na ten temat duży post na forum IL2.
Popiera ten pomysł większa część graczy z ambitniejszych serwerów jak Tactical Air War, Finnish Virtual Pilots, Coconut Expert.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2018, 21:56:52 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Odp: Możliwość wyłączenia techczatu.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 10, 2018, 13:58:27 »
Chodzi mi o napisy pokazujące, że przegrzewasz silnik, że zostało ci paliwa na 10 minut, że wciągnąłeś podwozie, że silnik jest uszkodzony itd.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 10, 2018, 14:46:21 »
Chodzi mi o napisy pokazujące, że przegrzewasz silnik, że zostało ci paliwa na 10 minut, że wciągnąłeś podwozie, że silnik jest uszkodzony itd.

I to wg Ciebie poprawi realizm i "hardkorowość" symulatora IWW  :o? Prawdę mówiąc zaskoczyłeś mnie  :evil:.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 10, 2018, 15:05:32 »
Tak, w Rise of Flight tego nie ma.
- Nie masz termometru? - w RoF patrzysz za samolot czy nie ma pary gotującej się wody? - z technoczatem w IL2 dostajesz komunikat engine overheat, nie ma sensu sprawdzać zegarów, termometru itd.
- Dostałeś w silnik albo go uszkodziłeś? - w RoF patrzysz czy obroty nie skaczą, słuchasz czy równo pracuje, oglądasz się czy nie kopci - z technoczatem w IL2 dostajesz w ułamku sekundy komunikat - engine damaged.
- Wypaliłeś cały zapas paliwa, bo nie sprawdzałeś licznika? - z technoczatem w IL2 nie musisz, będziesz miał komunikat bingo fuel 10 min przed wypaleniem paliwa.
itd.
- W RoF lider mówi obroty na 1200, klapy na 30 stopni - z technoczatem w IL2 mówi obroty na 70%, a przepustnica na 60%, a klapy na 50% :)

Technoczat powoduje, że praca twórców nad realistycznymi, animowanymi kokpitami traci wiele sensu, takie urządzenia jak:
-wskaźniki temperatury,
-wskaźniki paliwa,
-wskaźniki ciśnienia oleju,
-kontrolki podwozia i pręty podwozia na skrzydłach,
-wskaźniki klap i znaczniki klap na skrzydłach,
-wskaźniki otwarcia chłodnic,
-dźwignie pozycji sprężarki,
-dźwignie pozycji mieszanki,
-wskaźniki trymu i konta zaklinowania statecznika,
-wskaźniki ciśnienia MW50,
-wskaźniki odległości i rozpiętości celu w celownikach

i wiele wiele innych urządzeń - świetnie w grze odwzorowanych - jest w praktyce bezużyteczna i patrzenie na nie jest mniej lub bardziej bezcelowe.

W RoF na szczęście tego nie ma. Jedyną grą poza IL2 z technoczatem niemożliwym do wyłączenia przez twórcę serwera jest War Thunder, ale i tam jest to zrobione dużo bardziej dyskretnie.
Nie mówiąc już o tym, że w VR ciągle przypomina to, że jesteś w grze, a nie w samolocie.

Takie możliwości samo-diagnostyki i komunikacji z pilotem mają dopiero nowoczesne myśliwce, nie samoloty z I czy II wojny światowej.

Wielu ludzi uważa, że robi to wielką różnicę.
Ja się z tym zgadzam.
I nie chodzi tu o jakąś nadętą "hardkorowość", chodzi po prostu o immersję i wrażenia z gry. RoF pod tym względem bije "procentowego" Iłka, w którym nie patrzysz na wskaźniki czy kontrolki, ale - jak w War Thunder - czytasz napisy z boku ekranu...

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2018, 15:20:48 wysłana przez sermen »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 10, 2018, 15:34:20 »
Jasne, teraz rozumiem, że chodzi ci o możliwość wyłączenia tego w BoX, a już w szczególności w nowym FC. OK!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 10, 2018, 15:44:26 »
Ja też dopiero teraz zrozumiałem co poeta miał na myśli... "Przede wszystkim najważniejsza jest jedna rzecz: dodanie opcji wyliczenia technochatu w opcjach realizmu przez twórcę serwera." ….  :evil: W takim razie się wszyscy zgadzamy.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 10, 2018, 22:05:10 »
Temat tych wskazników był już agresywnie przewalcowany na forum TAW. Z tego co pamiętam rozbiło się o maszyny głównie CCCP, które nie mają żadnych wskazników poza "namacalnymymi  w realu" do pokręteł, zaworów obr. chłodnic, trymerów itp. Ktoś wspominał też,  że z poziomu serwera też tego nie można wyłączyć bo nie ma do tego GUI, skrypty (nie znam się na tym). Swoją drogą dziwne, że nie zrobili wskazników analagowych - suwaków takich jak  w CLOD tylko ten UI z gwiezdnych wojen. Alternatywą może być też domalowanie cyferek do tekstur na pokrętłach.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 10, 2018, 22:16:15 »
Latamy na TAW z kolegami radzieckimi maszynami (za względu na balans sił, Niemców jest więcej) bez technoczatu i nie zauważyłem przez kilka tygodni ANI JEDNEJ sytuacji, w której technoczat byłby mi do czegokolwiek niezbędny.

W zamieszczonej na forum ankiecie 87% głosujących wypowiedziało się za dodaniem opcji wyłączenia technoczatu.

W piątek napiszę duży post na forum Iłka, zamieszczę tutaj linka.

Offline czart

• *
  • 3.elt "Poznań"
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 11, 2018, 06:18:44 »
Dokładnie tak. Technoczat zabija latanie prostymi samolotami. Opcja jego wyłączenia jest jest niezbędna do stworzenia prawdziwej atmosfery lotu w I Wojnie Światowej.
W powietrzu są myśliwce, reszta to tylko cele powietrzne.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 11, 2018, 15:12:53 »
Nie mówiąc już o tym, że w VR ciągle przypomina to, że jesteś w grze, a nie w samolocie.
Akurat w VR wyłączenie technochatu jak i całego HUDa to podstawa bo zżerają kilkadziesiąt klatek, a tych w VR zawsze za mało.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 11, 2018, 16:18:58 »
Hej,
prawdopodobnie będę miał chwilę wolnego czasu i napiszę post jutro (najpóźniej pojutrze), opiszę doświadczenia moje i kilku osób, z którymi przez ostatnich kilka tygodni latalem na TAW bez "technoczatu".
Uwzględnię w nim osoby z oficjalnego forum IL2, które również popierają dodanie opcji wyłączenia "technoczatu" przez twórcę serwera jeśli ten tak zdecyduje.

Jeśli mogę uwzględnić również kogoś z was proszę napiszcie mi swoje nicki z oficjalnego forum IL2:BoX, im więcej osób tym lepiej.

pozdrawiam ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 11, 2018, 16:36:31 »
Popieram - Nick gorzasty

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 11, 2018, 23:16:19 »
Popieram - Nick gorzasty
Wysłałem Ci wiadomość

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 12, 2018, 00:33:01 »
Hej,
prawdopodobnie będę miał chwilę wolnego czasu i napiszę post jutro (najpóźniej pojutrze), opiszę doświadczenia moje i kilku osób, z którymi przez ostatnich kilka tygodni latalem na TAW bez "technoczatu".
Uwzględnię w nim osoby z oficjalnego forum IL2, które również popierają dodanie opcji wyłączenia "technoczatu" przez twórcę serwera jeśli ten tak zdecyduje.

Jeśli mogę uwzględnić również kogoś z was proszę napiszcie mi swoje nicki z oficjalnego forum IL2:BoX, im więcej osób tym lepiej.

pozdrawiam ;)

Trochę to robisz od złej strony, tzn. wypadałoby najpierw przedstawić list, pod którym można się podpisać, a nie odwrotnie...