Autor Wątek: Konfiguracja enkoderów w MJoy  (Przeczytany 1720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Konfiguracja enkoderów w MJoy
« dnia: Lipca 16, 2018, 09:35:04 »
Jak zaprogramować enkodery w MJoy?
Chciałbym, żeby działał mniej więcej tak: dopóki obracam nim w jedną stronę przesuwa się np. skala odległości na celowniku, lub trym itd.

- W grze (Ił2) rozpoznaje mi enkoder jako np. "Hat_switch_180", a jego użycie (żeby np. zmienić odległość celownika, trym itd.) zmienia tą wartość tylko podczas rozpoczęcia ruchu i to minimalnie.

Pobrałem proram SVMapper, ale niezależnie czy podam tam wartość 1 czy 100 w polach "Mapped key on press" czy "Mapped keys od release" nadal działa równie wolno.
Zaznaczenie lub odznaczenie pola "Continous" też nic nie daje.

Pytanie do użytkowników, którzy bawią się w składanie własnego sprzętu: jak sprawić, żeby enkoder robił to co powinien?
Może trzeba użyć innego programu?

pozdrawiam

Odp: Konfiguracja enkoderów w MJoy
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2018, 14:29:35 »
Postaram się odpowiedzieć jak enkoder powinien działać  w MJoy16 mapowany w SVMapper. Ponieważ jest to temat dosyć stary to tylko to co pamiętam.
1. Połączenie enkodera z MJoy16.
Można połączyć do kontrolera tylko 4 enkodery. Pin środkowy enkodera do wiersza K (row k) a pozostałe dwa piny do sąsiednich kolumn (column) 1-2, 3-4, 5-6 oraz 7-8.
2. Mapowanie w SVMapper.
Wskazane jest mapowanie takie samo dla CW oraz FCW. CW ozn. wolne kręcenie gałką a FCW szybkie. Dla pierwszego enkodera CW to 97 a FCW to 105 dla jednego kierunku ruchu oraz 98 i 106 dla przeciwnego.
Enkoder generuje impulsy na jednym z wyjść tylko gdy obracamy gałką np. w lewo lub na drugim gdy obracamy w prawo. Tak powinno działać zgodnie z teorią.
Nie rozumiem dlaczego symulator widzi hat_switch. Jest możliwość podłączenia hata w MJoy16 ale do wiersza L oraz kolumn 5,6,7 i 8.
Prawidłowe połączenie enkoderów to wiersz K tak jak to opisałem w 1).

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2018, 18:25:37 »
Jeszcze jedna sprawa mi się przypomniała związana z numeracją. W dokumentacji MJoy16 jest liczenie w mapowaniu od 1 d0 112 bez wiersza L a w SVMapper od 0 do 111, ale może się mylę nie mam SVMappera.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2018, 19:44:54 »
Dzięki za odp. Udało się.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2018, 21:15:24 »
Z ciekawości gdzie był błąd.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 14, 2018, 19:37:41 »
Okazał się banalny, wystarczyło zaznaczyć continous, nie wiem dlaczego z początku nie zadziałało.