Autor Wątek: Panel radiowy Boeing 737 do FSX  (Przeczytany 3003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Panel radiowy Boeing 737 do FSX
« dnia: Listopada 17, 2018, 11:05:13 »
Witam ponownie. Tym razem planuję wykonać panel radiowy Beńka 737, bazujący na arduino + Mobiflight (lub HSC, decyzja jeszcze nie zapadła). Panel będzie tak samo jak w przypadku autopilota Tutki wersją biurkową, na 52m^2 nie ma miejsca nawet na część kokpitu, a wszystko co stworzę musi dać się upchnąć po szafkach. Uproszczony szkic poniżej (nie czepiać się, narysowany w 3 min.):

Jednak im dalej w las tym więcej drzew: w domyślnym B737 panel wygląda całkiem inaczej niż np. w PMDG co widać na porównaniu poniżej:

I tutaj pytanie: czy ten domyślny panel ma cokolwiek wspólnego z rzeczywistością? Czy na części B737 (np. starszych wersjach) tak to wyglądało? A jeżeli tak to po co pod wyświetlaczami ACTIVE pokrętła? Filozofia działania chyba jest taka, że to STANDBY ustawiamy i przerzucamy transferem na ACTIVE. W necie takiego pulpitu nie znalazłem. Mam czas na zastanowienie bo pierwsze części płyną statkiem z Chin wiec dopiero około połowy grudnia zaczynam rzeźbienie. Macie jakieś sugestie? Ewentualnie jaki jest dla Was fajniejszy bo nie wykluczam, że na koniec go sprzedam i zrobię coś innego / lepszego / z dodatkowymi bajerami. Bo jednak Tutka jest lepsza od wszystkich Beńków razem wziętych!  :P

Online some1

• Global Moderator
Odp: Panel radiowy Boeing 737 do FSX
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 17, 2018, 11:29:18 »
Tak, ten po lewej to fikcja dopasowana do możliwości symulatora trochę wzorowany na takiej odmianie z 737 classic:

Na takim panelu nie ma w realu etykiet active/standby, jest po prostu lewa i prawa częstotliwość, każda z osobnym pokrętłem do ustawiania, aktywną w danej chwili wybierasz za pomocą przełącznika pomiędzy nimi i jest to sygnalizowane kontrolką na górze (cyfrowy wyświetlacz) albo przekreśleniem cyfr nieaktywnej częstotliwości (bębenki).

Panel od PMDG jest bardziej reprezentatywny dla nowszych wersji 737, ale mogą występować różnice w zależności od producenta awioniki i dodatkowego wyposażenia samolotu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 17, 2018, 12:23:52 »
Dzięki za info. Podobają mi się takie pulpity w starszym stylu, a ten na zdjęciu jest super. Jak znajdę lepsze foty takiego to może to będzie TO! Tylko chyba nie będę dublował paneli dla prawego pilota, no ale środek trzeba zrobić. Na szczęście mam czas n przemyślenia.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2018, 12:30:55 »
No to chyba najbardziej ciekawy model klasycznego 737 ma MilViz:
https://milviz.com/flight/products/B732C/index.php
Także ten od CS jest niczemu sobie:
https://www.captainsim.com/products/x737/ .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 17, 2018, 13:08:00 »
737-100 i 737-200 to jeszcze coś innego, nie Classic, tylko "Original".
https://en.wikipedia.org/wiki/Boeing_737#Flight_systems

Są w sumie cztery różne generacje 737, każda z innym układem kokpitu. Nie licząc wspomnianych wcześniej kosmetycznych różnic wynikających z innego producenta awioniki i dodatkowego osprzętu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 04, 2018, 13:14:15 »
"Po długim i namiętnym procesie tentegowania w głowie" przedstawiam wyniki moich prac koncepcyjnych. Poniżej zestawienie pulpitów urządzeń radiowych znalezione w sieci (nie wszystkie). Jak widać trochę się tego zebrało. Rysunki skopiowane z instrukcji B737 (oryginalnej oraz do dodatków FSX) a zdjęcia z przepastnego internetu.

Pulpity radiostacji:

Pulpity systemów nawigacyjnych:

Pulpity transponderów:

Pulpity radiokompasów:

Pulpity starowania audio:

Na tą chwilę mój wybór jest taki:
radio - A lub E
NAV - A lub E
XPDR - B lub E
ADF - B lub E
AUDIO - B lub E
Jeżeli macie jakieś sugestie co do wyboru to dajcie znać a ja w tym czasie zaczynam analizować fizyczne możliwości realizacji pomysłu.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 26, 2019, 18:27:16 »
Witam po długiej przerwie. Dużo czasu minęło bez wpisu ale nie żebym nic nie robił. Na chwilę obecną mój projekt (po wyjęciu z plecaka) wygląda tak:

Może mało wyjściowo ale zaczyna toto działać jak należy. Wyświetlacze do radia, nawigacji, radiokompasu i transpondera wyświetlają prawidłowo. Do radia i nawigacji połączone po 2 wyświetlacze na kropelkę, wyprowadzenia poobcinałem więc połączenia lutowane od tyłu.

Enkodery podwójne wykonane z dwóch pojedynczych zgodnie z poradami w internecie:

No i całość działająca...

Mam jeszcze problem z konfiguracją enkoderów od strojenia ADF, w FSUIPC jakiś wysokiej klasy specjalista wymyślił, że nastawa jest zapisana w dwóch offsetach i to jeszcze wszystko pomieszali. Częstotliwość w formacie ABCD.E podzielili tak, że w jednym zapisali 0BCD a w drugim 0A0E... i weź tu to teraz ogarnij żeby było dobrze. W pierwszej wersji chciałem zrobić ADF w wersji E z poprzedniego postu, jednak jak się okazało FSX nie ogarnia częstotliwości STANDBY dla ADF, więc wybór padł na pulpit B. Jednak w wyniku zamieszania z offsetami będę chyba musiał wykorzystać dwa podwójne enkodery, więc i pulpit do przeprojektowania. To za sobą pociąga jeszcze jeden problem, enkoderów zrobiłem 5, a teraz będzie potrzebne 6, więc znów zamówienie, przesyłka, dłubanie...
Równolegle do elektroniki zająłem się obróbką plastiku. Na pożyczonej drukarce powstały gałki do enkoderów i pierwsza wersja pulpitów (jakość średnio zadowalająca ale nie chce mi się robić czegoś BARDZIEJ). Muszę jeszcze poprawić napisy i wszystko pomalować.

To tyle na chwilę obecną, o postępach będę meldował.