Autor Wątek: FAQ Tank Crew  (Przeczytany 3864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAQ Tank Crew
« dnia: Grudnia 03, 2018, 08:55:58 »
czyli na mapie online mogą być te oba uproszczone modele i te z Tank Crew?
Te dwa czołgi dostępne w BoXie mają się nijak do tego co będzie/jest w Tank Crew? Myślałem że cały ten dodatek będzie na takim poziomie, dlatego mnie specjalnie do niego nie ciągnęło.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: FAQ Tank Crew
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 03, 2018, 09:02:17 »
W Tank crew masz wymodelowane kazde stanowisko, przyklad z Tigerem: https://youtu.be/SHUbFvWRvh0 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 03, 2018, 10:20:24 »
To co nie mówicie wcześniej... to trochę zmienia postać rzeczy. A sterowanie też poprawili?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 03, 2018, 10:37:57 »
To co nie mówicie wcześniej... to trochę zmienia postać rzeczy. A sterowanie też poprawili?

Tak wygląda sterowanie na obecną chwilę, ale może coś z czasem dojść:

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2019, 17:35:28 »
Panowie,
Polecam przypisanie sterowania działem czołgu z myszki na dżojstik. Można to szybko i łatwo wykonać za pośrednictwem darmowych programów typu Joy2mouse. Dzięki temu, rozgrywka robi się o wiele ciekawsza i trudniejsza, gdyż ustawienie działa na cel dżojstikiem jest bardziej czasochłonne i wymagające niż myszką. Sterowanie myszką jest niesamowicie "arcade" i nie odzwierciedla rzeczywistości choćby w najmniejszym stopniu. Ja wiem, dżojstik też nie jest w tym względzie perfekcyjny, ale wierzcie mi, że doznania z gry są o wiele lepsze. Chociażby przez to, że konieczne jest wykonanie takich samych czynności jakie musiał wykonać celowniczy w czołgu, czyli wpierw ustawienie "traversu" wieży a potem zmianę elewacji działa w pionie. Praktycznie nie da się w ten sposób poprawnie nastawić działa ruchem "skośnym" (czyli jak myszką), dzięki temu eliminujemy fikcję z gry (choćby w tym małym względzie). Poza tym, w późniejszych wojennych konstrukcjach typu T-34/85 traverse był ustawiany elektryczną "wajchą" podobną nieco do komputerowego joy'a.     

Ja osobiście do sterowania czołgiem wykorzystuję:
- przepustnicę  - jazda przód/tył,
- pedały od kierownicy/orczyk - skręt prawo/lewo  (a w przypadku Tygrysa może być to zwykła kierownica!),
- dżojstik - nastawy działa (traverse wieży oraz ruch działa w pionie),
- Opentrack - do rozglądania się po okolicy z włazu dowódcy i na stanowisku kierowcy.

Praktycznie nie korzystam z myszki i klawiatury.

Mam nadzieję, że kogoś tym zainspiruję i spróbuję on takiej formy rozgrywki.

Ps. Działa ona znakomicie w przypadku singiel-player (niestety w multiplayer, gracz z myszką będzie miał nad nami zawsze pewną przewagę).                         

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2021, 07:27:45 »
Fajny zbior porad z oficjalnego Forum ale w jednym:
https://forum.il2sturmovik.com/topic/47213-il-2-sturmovik-resources/?tab=comments#comment-765093 .
TC jest na dole tego postu, ale sa tez linki do innych spraw zwiazanych ze Sturmovikiem.

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 17, 2022, 15:01:15 »
Ja osobiście do sterowania czołgiem wykorzystuję:
- przepustnicę  - jazda przód/tył,
- pedały od kierownicy/orczyk - skręt prawo/lewo  (a w przypadku Tygrysa może być to zwykła kierownica!),
- dżojstik - nastawy działa (traverse wieży oraz ruch działa w pionie),
- Opentrack - do rozglądania się po okolicy z włazu dowódcy i na stanowisku kierowcy.

Praktycznie nie korzystam z myszki i klawiatury. /quote]

Pierwszy raz to wrzuciłem do obsługi AA (Sdkfz Flak 38) i fajnie się tym steruje. Ale czy na prawdę nie da się przypisać w ustawieniach joya do sterowania WASD? Przecież rubryki na przypisanie joya są. Muszę się bawić jakimiś dodatkowymi programami? Chciałbym aby po przejściu na stanowisko strzelca mógł sterować horyzontalnie pedałami a wertykalnie joyem (super by było przepustnicą). W czołgu jeszcze tego nie próbowałem i nie pamiętam czy można jechać i strzelać obracając wieżę, ale w AA nie zdarzy się raczej taka sytuacja. Tak w ogóle to ustawienia w Il2 są dla masochistów ze względu na brak zapisu ich do pliku. Chyba, że coś się zmieniło. Człowiek i tak głupieje jak lata raz na dwa tygodnie na przemian ze SW Squadron, mylą mi się klawisze po prostu ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM