Autor Wątek: Ankieta Navigraph dot. fanów symulacji lotniczej, wyniki  (Przeczytany 3610 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Ankieta Navigraph dot. fanów symulacji lotniczej, wyniki
« dnia: Grudnia 20, 2018, 18:51:00 »
Od kilku tyg. w branży symulotniczej (chociaż fakt, nie obejmowało wszystkich tytułów, głównie przy serwisach dot.cywilnych symulatorów) krążyła taka ankietka.
Wnioski są dość ciekawe, chociaż też i po części do przewidzenia. Ciekawostką jest na pewno XPlane 11, który bardzo dynamicznie zyskał grono fanów.
Tu więcej szczegółów:

http://blog.navigraph.com/post/181243982766/flightsim-community-survey-2018-results?fbclid=IwAR0oPu7ikIWcIL1qzorLN59kkR_oL92P_wIlvfOD6_RsOBNgWcArBbJuuFI
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Ankieta Navigraph dot. fanów symulacji lotniczej, wyniki
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 21, 2018, 12:56:21 »
Rosja nie załapała się na listę? W takim razie nic dziwnego, że strona czerwona na szarym końcu w DCS.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 21, 2018, 19:41:53 »
Nigdy nie słyszałem o Navigraph tak jak większość Polaków i Rosjan, statystyki dotyczą raczej ludzi władających J.Angielskim i nic więcej. Gdyby jakaś Rosyjska strona zrobiła statystyki to wyszło by że najwięcej gra w simy lotnicze Rosjan. Na podstawie czego są to statystyki? Bo tylko statystyki na podstawie sprzedaży gier mają większy sens.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 21, 2018, 22:25:31 »
Ankieta była prowadzona tylko w anglojęzycznych serwisach w stylu FSElite, Simflight, FlightSim, Avsim itp. więc takie w sumie serwisy bardziej monotematyczne + dość sporo developerów linkowało na FB.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 22, 2018, 08:58:09 »
Pełny raport w PDF:
https://download.navigraph.com/docs/navigraph-flightsim-community-survey-2018-final.pdf

Są tacy, co pamiętam, że pisali prace mgr na temat symulatorów lotu. Może się przydać. :)

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 22, 2018, 11:57:56 »
Szacun dla tych, co określili, że latają od 30-35 lat... Za to zdumiewa procent odpowiedzi 40, 45 i 50 lat. :)  Pięćdziesiąt lat temu był 1968. Wiem, LSD i te sprawy... może im się wydawało, że latają? ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 22, 2018, 12:21:53 »
Nigdy nie słyszałem o Navigraph tak jak większość Polaków i Rosjan
Dla latających online w sieciach VATSIM czy IVAO to nazwa bardzo dobrze znana.
Mnie zaskakuje, że (w zasadzie na zachodzie) Navigraph ma druzgocącą przewagę w dostarczaniu danych nawigacyjnych ("AIRAC") nad Aerosoftem.

PS Udział w ankiecie mógł mieć każdy, wystarczyło mieć chociaż RSS na strony związane z symulatorami.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 22, 2018, 13:22:10 »
Szacun dla tych, co określili, że latają od 30-35 lat... Za to zdumiewa procent odpowiedzi 40, 45 i 50 lat. :)  Pięćdziesiąt lat temu był 1968. Wiem, LSD i te sprawy... może im się wydawało, że latają? ;)

Ale, że co? Ktoś kto się urodził w 1968 nie może teraz latać na PC bo nie umie go włączyć np.? Nie rozumiem. Inna kwestia, że w Stanach to lata w simy bardzo wielu byłych pilotów USAF i USN (niektórzy mają ponad 70 lat! :040:).
FS 1.0 był w 1980. To jakby nie liczyć 38 lat.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 22, 2018, 15:48:21 »
To wiadomo, sam pamiętam niejakiego Oldfunflyer'a, co miał 71 lat i grał w Iłka, a jak Bóg da, to i ja też do 70-tki będę grał w symulatory. :) Chodziło mi raczej o punkt z takim pytaniem:  How many years have you been flying flight simulators?  Odpowiedzi powyżej 35 wzbudzają szacun, albo niedowierzanie, ewentualnie nie skumałem pytania.

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2019, 22:35:24 »
Hej,
jest i nowa ankieta na rok 2019 dla fanów symulacji lotniczej (ENG).
Zachęcam do wypełnienia, pytań jest sporo, może zejść nawet z 20 min. W dużej mierze kierowana jest do miłośników FS/P3D i X-plane ale zaczynają się wreszcie pojawiać pytania o DCS i IL-2.
Ankieta do wyplenienia.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2020, 00:03:25 »
Są wyniki ostatniej ankiety, w której wzięło udział 17,800 osób. Najczęściej latają osoby pracujące na pełen etat i emeryci ;). Ale to wiadomo, raczej tu nie Polska decyduje. Dość popularna grupa to 20-to latkowie, a potem się rozkłada w miarę równo. W VR z ankiety wychodzi, że lata 12%, więc nawet chyba by się zgadzało (i najwięcej w Rift i Rift S). Więcej ciekawostek tu:

https://download.navigraph.com/docs/flightsim-community-survey-by-navigraph-2019-final.pdf

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2020, 07:58:38 »
Prawie wszyscy symulotnicy to faceci, a 10% z nich gra też w Farming Simulator. To wiele tłumaczy... Za to tylko 1/5 lata bojowo, reszta zajmuje się lotnictwem cywilnym, a sądząc z odpowiedzi w 3.7.4, to znacznie, znacznie mniej. :(
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 05, 2020, 08:33:38 »
"3.2.8. Other Simulation Interests"

Dziwne że w odpowiedzi nie było symulatorów wyścigów, które są chyba bardziej popularne niż symulatory lotu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 05, 2020, 09:30:57 »
Prawie wszyscy symulotnicy to faceci, a 10% z nich gra też w Farming Simulator. To wiele tłumaczy... Za to tylko 1/5 lata bojowo, reszta zajmuje się lotnictwem cywilnym, a sądząc z odpowiedzi w 3.7.4, to znacznie, znacznie mniej. :(

Kwestia trochę nagłaśniania tematu tak myślę, o ile by ogłoszono tę ankietę również np. poprzez ED czy 1CGS to też i w zasadzie wyniki dot. combat simów byłyby inne.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2020, 14:04:57 »
Kwestia trochę nagłaśniania tematu tak myślę, o ile by ogłoszono tę ankietę również np. poprzez ED czy 1CGS to też i w zasadzie wyniki dot. combat simów byłyby inne.

Dokładnie, to tak jakby zrobić ankietę wśród członków KKK, z której płynąłby wniosek, że wszyscy ludzie to rasiści.
Pewnie jakby przejrzeć partnerów, okazałoby się, że prawie nikt bawiący się w combat sim tam nie zagląda.