Autor Wątek: Hornet Targeting Pods  (Przeczytany 5598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Poko

• Gość
Hornet Targeting Pods
« dnia: Stycznia 02, 2019, 20:21:10 »
Okazuje się, że dostaniemy dwa targeting pody do Horneta w następującej kolejności: najpierw LITENING II, a dopiero później ATFLIR.
ATFLIR jest używany przez USN oraz USMC w czasie operacji morskich, a LITENING II (ten sam co w A-10C) jest używany przez korpus Marines w czasie operacji lądowych oraz przez inne kraje (np. Hiszpanię).
Ten mini-update jest napisany w optymistycznym tonie, ale między wersami można by wyczytać, że po prostu z ATFLIRem zejdzie im się trochę dłużej niż zakładali, ale koniec końców fajnie, że dostaniemu oba. 8)

źródło

Cytat: Wags
Happy new year everyone!

A little good-news update to pass along regarding the targeting pod for the Hornet. As many of you are aware, USMC Hornets fly with the AN/AAQ-28 Litening targeting pod when deployed from airfields. This is the same TGP used for our A-10C. As such, we now plan to first introduce the Litening pod to the Hornet prior to the AN/ASQ-228 ATFLIR pod. This will allow a more complete selection of targeting pod options (can also be used for other countries like Spain of course), but also allow us to introduce a targeting pod into the project sooner than we had originally expected.

Thanks!

« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2019, 20:35:18 wysłana przez Poko »

Odp: Hornet Targeting Pods
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2019, 20:46:08 »
W tym przypadku, to chyba nawet lepiej, zdecydowanie częściej teraz lata się nad lądem. Obawiam się tylko, że mimo wszystko nie będzie to prędko, bo pewnie trzeba będzie go zrobić od początku. Swoją drogą nie jestem aż tak obeznany w różnicach między nimi. Rozumiem, że ATFLIR jest nowszy od LITENING II, co za tym idzie doskonalszy, albo zwyczajnie inny, do innych celów.
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 02, 2019, 20:53:34 »
Pod jest ten sam co w A-10C, więc jego funkcje powinny być takie same. Więc czysto teoretycznie zostaje "tylko" zaprogramować sterowanie i wyświetlanie na ekranach. Ale wiadomo, w ich tempie trochę pewnie zejdzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2019, 21:00:13 »
Ale "kod" może się nie zgadzać, F-18 jest robiony jakoś inaczej niż A-10C czy F-5. Widać to po eksporcie na inne monitory. Zatem LITENING II od A-10C dla F-18 może być tylko modelem 3D.
Latamy dzisiaj?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2019, 22:58:12 »
Na kodzie się nie znam - nie wiem jak duży to problem, żeby przenieść PODa z A-10C, ale jak widać na przykładzie Mavericków to może nie być takie hop-siup.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ten Litening II jest lepszy od ATFLIRa, nie?

Poko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2019, 23:12:24 »
^ Sam sobie odpowiem, bo doczytałem w necie - w sumie oba TGP mają zbliżone charakterystyki, ale Litening jest tańszy i łatwiej dostępny.

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2019, 23:40:22 »
Wystarczy mi LITENING II, oby tylko był.
Latamy dzisiaj?

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2019, 09:36:56 »
AFAIK, jedna dość istotna różnica jest taka, że Litening II jest podwieszany centralnie pod kadłubem, a ATFLIR w jednej z bocznych wnęk (zamiast AMRAAMa/Sparrowa/HARMa).

Poko

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2019, 10:59:34 »
Litening może być podwieszany centralnie, ale też na bocznej gondoli. Znaczna różnica jest w wadze i wielkości. ATFLIR jest lżejszy i mniejszy.

« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 03, 2019, 11:32:23 »
Czyli Litening daje większą swobodę w doborze uzbrojenia, a ATFLIR jest lżejszy?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 31, 2019, 14:46:50 »
Jest już pierwsze wideo z Liteningiem II. Jeśli to ma być " sooner than we had originally expected" to nie chcę wiedzieć ile jeszcze lat będziemy czekać na ATFLIR :D

https://www.youtube.com/watch?v=HWdnLlyeEBs
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 31, 2019, 16:16:04 »
OK mam TGP, pokazali że można złapać cel na ziemi, wczytać jego koordynaty i zrzucić bombę GPS. A co z Maverick-ami, też można czy jeszcze nie? Czy można zlokalizować - namierzyć nim cel, którego koordynaty mamy już wbite jako WP?
Latamy dzisiaj?

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 31, 2019, 18:39:56 »
Wags zapowiedział wkrótce więcej filmów o funkcjach TGP to pewnie dowiemy się co będzie działać a co jeszcze nie.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 02, 2019, 03:17:48 »
Można wskazywać cele dla JDAMów, bomb naprowadzanych laserem, obu wersji Mavericków, ustawić wspólrzędne do bombardowania w trybie AUTO - tyle udało mi się sprawdzić. Poza tym Waggs pokazał jeszcze namierzanie "cudzej" wiązki laserowej (JTAC, zgaduję że również inne samoloty). Całkiem fajny ten pod. Na razie problem miałem tylko ze zmianą kodu lasera, ale może coś źle robię.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 02, 2019, 09:17:40 »
To widziałem, ale o Maverick-ach AGM-65F to jakoś nic, laserowa "E" owszem. Może zdradzisz jak to robić?  Pytam bo piszą, że to jeszcze nie działa :  https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=3995867&postcount=14
Jedynie co mnie przygnębia, to brak znacznika na HUD, gdzie skierowany jest aktualnie TGP, strasznie to utrudnia zabawę.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 02, 2019, 09:25:28 wysłana przez =OPS=padonis »
Latamy dzisiaj?