Witam
Taka sytuacja. Wczoraj zalogowałem się na jedną z moich wielu skrzynek pocztowych, której dziś używam już sporadycznie jako adres do rejestracji. Ze zdziwieniem okryłem w folderze spam mail w języku angielskim, który informuje mnie, że moje dane zostały przechwycone. W trakcie oglądania stron wątpliwej moralnie treści

zainstalowany został u mnie rzekomo keylogger. Hakier domaga się przelewu bitcoinami (900 USD), bo inaczej wypuści kompromitujące mnie materiały i nagrania z kamerki internetowej do listy moich kontaktów. W treści maila (w temacie również) podane jest hasło. Hasło jest poprawne, choć już dawno nieaktualne i przeze mnie niestosowane (jest z czasów, gdy miałem 3 różne hasła różniące się przeznaczeniem i poziomem skomplikowania - to, o które tutaj się rozchodzi to ten najniższy poziom, dziś korzystam z KeePassa i haseł generowanych).
Powiem szczerze, niespecjalnie się przejąłem tym mailem, bo ani nie mam kontaktów na wspomnianym koncie, ani nie posiadam kamerki internetowej.

Niemniej, przyznam, że zirytowało mnie to, że ktoś ma czelność wysyłać takie maile (oczywiście jest to mail generowany przez jakiegoś bota, ale ktoś zarządza tym "interesem"). Zacząłem też zastanawiać się w jaki sposób delikwent mógł wejść w posiadanie tego nieaktualnego co prawda, ale jednak poprawnego hasła. Komputer przeskanowałem MalwareBytes - keylogger jest raczej mało prawdopodobny, tym bardziej, że akurat tego hasła na pewno nigdzie nie wpisywałem fizycznie na komputerze od kilku lat. Jak mi się więc wydaje, bardziej prawdopodobne jest to, że jest to efekt wycieku jakiejś bazy danych, pewnie z niezabezpieczonymi hasłami.
Tu pytanie do Was - czy otrzymaliście może w ostatnim czasie podobne maile? Pytam zwłaszcza dlatego, że ten konkretny e-mail i to konkretne hasło stosowałem kiedyś również na il2forum, choć bardzo dawno.
Przy okazji też zastawiam się czy można to gdzieś zgłosić. Nie mam na myśli policji, ale może jakaś organizacja, która w jakiś sposób tropi takich ludków? Najlepiej jeśli posiada na wyposażeniu Opla Blitz i skrzypiące skórzane płaszcze.