Autor Wątek: Szturmowik nie widzi joysticka  (Przeczytany 4036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szturmowik nie widzi joysticka
« dnia: Stycznia 20, 2019, 19:45:44 »
Witam wszystkich forumowiczów. Odkrywam na nowo grę IŁ-2 szturmowik. Tym razem z 5-letnim synkiem. Płyta jest jakaś archaiczna (data na okładce - 2009), ale najważniejsze, że gra się instaluje i chodzi (mam Win 7 64 bity, home edtion premium). Na razie latamy tzw. szybkie misje. Ale wiadomo jak się lata samolotem przy pomocy klawiatury - słaaabo. Zainwestowałem więc w joystick Speed Link Tornado - jak za te "pieniąchy" to świat i ludzie. No i przyszła niedziela (bo gramy właśnie w niedziele), joy się zainstalował, w windowsie komunikacja jest prawidłowa. Ale niestety gra go nie widzi. W setupie zaznaczam rodzaj sterowania na joystick, nawet zainstalowałem dodatek IL-2 JoyControl (który też na wychylenia reaguje prawidłowo). W ustawieniach w grze jest taka funkcja HOTAS - niestety nic mi się tu nie otwiera. Podobnie w ustawieniach w grze - jak wchodzę w "sterowanie" - nie widać, żadnych aktywnych manipulatorów. Czy można coś na to poradzić. Może gra jest za stara? Może są na to jakieś łatki czy coś? Będę wdzięczny za odpowiedzi, tym bardziej, że mój syn dosyć mocno na tego dżoja nastawił...

Odp: Szturmowik nie widzi joysticka
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2019, 20:50:03 »
A w ustawieniach sterowania możesz przypisać osie i przyciski do odpowiednich komend? Czy też tam joya gra nie widzi?

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 21, 2019, 08:39:32 »
No już pisałem, że w ustawieniach w grze też nie widzi...

« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 21, 2019, 12:14:08 »
Menu start - w okienko Wyszukaj programy i pliki - wpisz: kontroler - wybierz z wyników: Skonfiguruj kontrolery gier podłączone przez USB - w okienku Kontrolery gier > Zaawansowane  - jako preferowane urządzenie wybierz swój dżojstik.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 21, 2019, 21:27:29 »
Już tak robiłem-nadal nic... Może jest jakaś prosta strzelanka lotnicza, żebyśmy chociaż tego dżoja wypróbowali. Trochę mi głupio przed młodym, że inwestycja w sprzęt się nie amortyzuje, a my latamy strzałkami  :-[

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 21, 2019, 21:30:02 »

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2019, 14:56:31 »
A w conf.ini masz linię joyUse=1 ?

https://www.sas1946.com/main/index.php?topic=9756.0

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 23, 2019, 17:41:37 »
Mam taką linię? To dobrze czy źle?

« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 23, 2019, 20:03:31 »
Dobrze, bo taki wpis powinien być, jeśli używasz joya. Niestety - mimo to gra go nie widzi. Typuję sterownik dżojstika.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 23, 2019, 20:33:45 »
Sprawdzić w innej grze czy joy będzie widoczny, choćby w RoF czy DCS. Ewentualnie przetestować na innym kompie.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 27, 2019, 12:49:24 »
W Warplanes działa...

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 27, 2019, 12:56:58 »
A w darmowym DCS World via Steam?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 27, 2019, 15:02:24 »
A masz coś jeszcze podłączone do kompa? W sensie np. pada do grania? Czy jest tylko myszka i ten nieszczęsny joystick?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2019, 21:12:07 »
Tylko myszka i joy. Na razie tłuczemy w Warplanes, okazuje się że jak na nasze potrzeby na razie wystarczy. Jak znajdę chwilę to wrócę do szturmowika, chociaż już teraz widzę, że to szybko nie nastąpi. Warplanes rządzi! Chwilowo dziękuję wszystkim za pomoc.