Autor Wątek: Tematy tabu w simach  (Przeczytany 2416 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Tematy tabu w simach
« dnia: Grudnia 29, 2003, 19:23:35 »
Witam :-)

Jak myślicie, dlaczego w grach są tematy tabu..

#1 Kraje typu: Czeczenia (idealne pole walki dla LO), Afganistan, Irak, Izrael (men hunting w wykonaniu śmigłowców, co może by ożywiło tą gałąź simów), etc. Jeśli chodzi o IIww, to w zasadzie nie ma tabu.. no może oprócz tego jakie były przyczyny wojny na Pacyfiku :) A jest sim, w którym atakuje się PH?
#2 Broń atomowa, taktyczna i strategiczna... tutaj był chyba 1 sim (f/a-18). Do tego broń chemiczna i biologiczna, skoro jest w arsenałach...

Z drugiej strony są pewne rzeczy, do których społeczność graczy podchodzi dość ambiwalentnie... np. strzelanie do spadochroniarzy wzbudza święty gniew, natomiast walczenie nad miastami, spadanie samolotów na miasta, etc. nie jest traktowane jako wysoce niemoralne? Ciekawe, bo wg mnie powinno się piętnować, ujmować w raportach straty w ludności cywilnej, etc.......

pozdrawiam,
qrdl

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Tematy tabu w simach
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2003, 12:32:18 »
no niema tez dywanowych nalotow na miasta. Zreszta sam podwaze moj przyklad :P bo w sumie w fb mozna sobie zrobic nalot 50 fortec na Berlin, no ale nie bedzie bomb zapalajacych ani nie bedzie to Hamburg.

a dlaczego tego niema, popierwsze jak bedzie to kontrowersyjne, to w ktoryms z krajow moga zakazac sprzedazy (wiadomo kasa), moga wytoczyc nawet w ostatecznosci proces o znieslawienie :?
Bo np:
a) Izrael atakuje tylko terorystow
b) Rosja atakuje tylko niegroznych terorystow a tak wogole to ich nie atakuje bo tam zadnej wojny nima i wszystkie problemy rozwiazywane sa pokojowe
c) Perl harbor to wymysl propagandy japonskiej, w podrecznikach historii juz niedlugo niebedzie o tym slowa, bo ameryka jest niezwyciezona.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
Tematy tabu w simach
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2003, 17:59:44 »
Be sure you is wrong  :wink:

Ad. 1: nad Irakiem to sobie latałem w F-15 II (i III chyba też), być może i w innych, ale mnie już pamięć zawodzi. Były tam też obozy terrorystów (np. w Libii) które się ładnie niwelowało...
Dodatek 3rd party w postaci PH istnieje do CFS2
Ad. 2: broń ABC istnieje w postaci 3rd party dodatków do CFS2/FS2002 i wyższych chyba też.

...ale przyznaję - dedykowanych simów nie ma, przeważnie są to fanowskie dodatki (a ich nikt nie trzyma w ryzach, bo Ola tam nie ma).
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Tematy tabu w simach
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2003, 20:49:09 »
Mi sie wydaje ze nie ma czegos takiego jak tabu w grach, gdy znajdzie sie zapotrzebowanie na jakis temat to sie go wykorzystuje masowo. Nie mozna tez jednoznacznie odpowiedzec dlaczego akurat gra o takiej tematyce nie wyszla. Jezeli chodzi np. o bron masowej zaglady to nie uzywa sie jej w grach z prostej przyczyny (tak mi sie wydaje) poniewaz nie uzywa sie jej obecnie pomimo ze jest w arsenalach. Moze gdy by byl to jakis symulator wojny totalnej to tak ale przewazne gry co teraz wychodza wzoruja sie na jakims konflikcie a jak wiecie oficjalnie sie takich zabawek nie uzywa.

Jezeli chodzi o jakies formy brutalnosci i przemocy to wydaje mi sie ze autorzy chca uniknac czegos takiego jak mialo miejsce przy Carmagedonie lub konsolowym Thrill Kill ze poprostu uznano te gry za zbytnio brutalne i pozniej za autorami ciagala sie etykietka albo wogole jej nie wydali lub wydali po malej przerobce (zombiaki zamiast ludkow w Carmagedonie) a wiadomo ze taka sytuacja zmniejsza grono potencjalnych klientow a co za tym idzie i zyski.

Jednak tak jak mowilem pytanie jest dosc trudne i ciezko odpowiedziec jednym zdaniem (podobnie jest ze swastyka w grach w jednych jest w innych nie). To co napisalem powyzej jest tylko moimi przemysleniami ktore przyszly mi tak na szybko do glowy. Oczywiscie moga byc tez kwestie moralne, polityczne ale to juz nie moja dzialka ja chce tylko pogrywac  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Re: Tematy tabu w simach
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 04, 2004, 12:28:02 »
Cytat: qrdl
Witam :-)

Jak myślicie, dlaczego w grach są tematy tabu..

#1 Kraje typu: Czeczenia (idealne pole walki dla LO), Afganistan, Irak, Izrael (men hunting w wykonaniu śmigłowców, co może by ożywiło tą gałąź simów), etc. Jeśli chodzi o IIww, to w zasadzie nie ma tabu.. no może oprócz tego jakie były przyczyny wojny na Pacyfiku :) A jest sim, w którym atakuje się PH?
#2 Broń atomowa, taktyczna i strategiczna... tutaj był chyba 1 sim (f/a-18). Do tego broń chemiczna i biologiczna, skoro jest w arsenałach...

Czeczeni faktycznie nie ma... ale to nic dziwnego... po prostu jest wiele ciekawszysch miejsc na ziemi gdzie można powalczyć ;)
Afganistan - tam mogliśmy sobie polatać w "Mi-24 Hind" (bodajże wydany przez Activision)
Irak - "F-15 II" , "F-15 III" , "Tornado: Desert Storm", "USAF", "Jane's AH-64D Longbow", "Apache Longbow"
Iran - "USAF", "IAF"
Izrael - "IAF"

Co do broni ABC, to występowała chodźby w "F-22 Raptor (Lighting III)", "Jane's AH-64D Longbow"

I to wszystko normalnie dostepne - żadne 3rd party !

panzerjager

• Gość
Man Hunting?
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2004, 18:11:27 »
Jeśli komuś sie tak podoba man hunting w śmigłowcach to prosze niech zobaczy ten filmik

http://home.comcast.net/~antman01/apache_mission_in_iraq.avi
(troche potrwa ściąganie,spory plik 12Mb)

autorzy AH64 i dzielna załoga,statyści-Irakijczycy
Osobiście jestem wielkim fanem symulacji helo,zresztą żadnej porządnej nie było od czasu Gunshipa ale to mi sie zdecydowanie nie podobało.Niby jesteśmy tacy krwiożerczy w symulacjach,ciekawe jak by to wyglądało w faktyczny konflikcie...
tekst z nagrania :he's wounded-hit him!-fajnie,co?

Offline Kusch

• Global Moderator
Tematy tabu w simach
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2004, 19:17:34 »
Uff ostre to jest,nie wiedziałem że jest taka jakość obrazu z TADS :shock:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg