Autor Wątek: F-16 napędzany EDF 90.  (Przeczytany 3431 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

F-16 napędzany EDF 90.
« dnia: Lutego 06, 2019, 22:16:05 »
Wreszcie zaczynam spełniać jedno z moich modelarskich marzeń, a mianowicie montuję piankowego F-16, który będzie napędzany turbinką EDF 90.
Dla niewtajemniczonych, EDF 90 oznacza rurę z wirującym w niej śmigłem wielołopatowym i napędzanej przez wysoko obrotowy silnik elektryczny. Wszystko jest zabudowane w kadłubie, więc na zewnątrz nie widać żadnych śmigieł, hałasuje to prawie jak prawdziwy jet, lata dość szybko i zasada działania jest w sumie podobna do działania silnika odrzutowego. Powietrze jest zasysane przez odpowiedniej średnicy otwór wlotowy i wyrzucane przez dopasowany do średnicy turbiny otwór wylotowy. 90-tka w nazwie turbiny oznacza jej średnicę. Model ma nieco ponad 1,4 m długości i prawie 1m rozpiętości. Wykonany jest z bardzo porządnej pianki.
Model dotarł do mnie już jakiś czas temu, ale z braku czasu budowa postępuje powoli, a jako, że wiosny wciąż nie widać to i tak spokojnie zdążę na tegoroczny sezon lotów.
A tak to cudo lata (film od Jepe, czyli Holendra od którego kupiłem, który gotowe piankowce chińskiej produkcji bardzo fajnie poprawia - robię podobnie, zgodnie z jego wskazówkami):

https://www.youtube.com/watch?v=SRxIyQSb4MI

Nazwa tematy. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2019, 07:46:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
Odp: F 16 EDF 90
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2019, 22:23:56 »
Super! Trzymam kciuki. Do takiej rakiety przydało by się FPV najlepiej z RVOSD ;)
F-16C Block50 driver...

Odp: F 16 EDF 90
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2019, 22:31:56 »
Dzięki :)
Zobaczymy, co prawda nie latam FPV, ale kto wie. Najpierw będzie normalnie, jak będzie fajnie latał, a liczę że tak, to może pomyślę.

Odp: F-16 napędzany EDF 90.
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2019, 19:25:55 »
Zapomniałem wczoraj dodać. Wstępnie zamierzam pomalować model albo w barwy polskie, może Tiger demo, albo agresorów, najbardziej podoba mi się blizzard.
Jakby ktoś miał jakieś fajne propozycje, najlepiej z linkami do schematów malowania to jestem otwarty.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2019, 09:52:24 »
Ja na Twoim miejscu celowałbym tylko w nasze barwy - tygrysie malowanie 6ELT. Jest opcja dopięcia pianek zbiorników konforemnych? To już byłby zupełny odlot ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2019, 12:54:39 »
Taa, tygrysie malowanie jest super, zgadzam się i też o tym myślę. Co do zbiorników konforemnych to też taka myśl mi zaświtała. Nie ma w zestawie, ale jakbym się zdecydował to zrobić jakiś lekki stelaż z balsy i pokryć balsą to nie problem. Pomyślę :)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2019, 10:28:03 »
Wtedy byłaby najbardziej „prawilna” wersja ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 11, 2019, 16:28:12 »
Sorry za brak reakcji na uwagę najwierniejszego Kibica, ale wczoraj miałem dzień z głowy.
Zbiorniki konforemne wyglądają rzeczywiście bardzo oryginalnie na kadłubie, ale jak patrzysz na sam samolot w lekkiej konfiguracji, tylko z sidewinderami na końcówkach skrzydeł to ma on w sobie coś takiego eleganckiego, taki elegancki drapieżnik :)