Autor Wątek: Wibracje HDD  (Przeczytany 516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wibracje HDD
« dnia: Lutego 08, 2019, 16:26:35 »
Witam

Mam taką oto zagwozdkę. Zakupiłem jakiś czas temu dysk HDD Seagate BarraCuda 2TB, SATA/600 (ST2000DM006), 7200 RPM.

Nie wiem od czego to zależy, ale czasami wyraźnie słychać takie wibrowanie, które przenosi się na obudowę. Szczególnie zastanawiające jest to, że to wibrowanie/drganie nie jest jednostajne, ale jakby w formie pulsowania. Obudowa to Cooler Master Dominator 690 II Advanced, więc teoretycznie nie jakiś badziew. Dysk jest wpięty w taką wysuwaną plastikową kieszonkę. Mam też od dawna Samsunga 1TB (też 7200 RPM) i nigdy takich problemów nie było.

Wątpliwości, które mam są następujące:

1) Czy taka przypadłość, to być może po prostu "urok" modelu czy raczej wada fizyczna, która uprawnia do reklamowania?

2) Znalazłem gdzieś patent o położeniu dysku luzem w obudowie na gąbce, który przejmie drgania - czy to rozwiązanie na pewno jest bezpieczne?

Offline petros13

• *
  • Zawsze jest dobrze, tak musi być.
Odp: Wibracje HDD
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2019, 17:10:43 »
Mam HITACHI o tych samych parametrach, tłucze się jak "potłuczony" od nowości, jednak nie aż tak żeby blachami ruszał (wydajność 100%; żywotność 100%).
Piotr1szy Nerwowy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Wibracje HDD
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2019, 18:54:30 »
To raczej coś w budzie Ci rezonuje, a nie dysk. Wystarczy, że jest minimalnie mniejszy i już będzie się przenosić drgania. Przerabiałem to u siebie we Fractalu jak miałem zbieraninę różnych dysków. Czasami koszyki przenoszą drgania, innym razem system mocowań dysku (tzw. szybki montaż) albo front budy lub inny plastik. Możesz spróbować go przykręcić może ustanie.

Gąbka, gumki od majtek, gumki, przekładki gumowe, montowanie w pionie. Wszystko jest bezpieczne dla dysku. Dobrze jak dysk ma nadmuch z wentylatora i elektronika nie dotyka do metalu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"