Autor Wątek: Kupiłbym nowego hotasa, a może orczyk, a może sam nie wiem co chcę.  (Przeczytany 3077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cześć. Od paru tygodni zainteresowałem się gra DCS. Obecnie urzywam używam joysticka Logitech Saitek X56 Rhino ale zastanawiam się nad zamianą na coś lepszego co może być bardziej idealnym połączeniem do tej gry. Gram również w Elite Dangerous. Co byście polecili  po za Trustmaster Warthog. Rozglądałem się za Virpil i VKB ale obecnie są niedostępne z przyczyn małej ilości produkcyjnej jak i trochę mnie przeraża brak rudders orczyka.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2019, 19:42:32 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Odp: Szukasz joysticka to wpadnij tu
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 12, 2019, 14:39:46 »
Nie zmieniaj, nie ma sensu i za bardzo nie ma na co. Rhino to bardzo przyzwoity sprzęt.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2019, 14:46:00 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 12, 2019, 14:47:46 »
...trochę mnie przeraża brak orczyka.

Używa ktoś z Was orczyka wbudowanego w joystick/przepustnicę? Miałem kiedyś coś takiego w Saiteku X45 ale nie było to zbyt praktyczne.

OmenBlack zamiast kupować nowy joystick zainwestuj lepiej w pedały.

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 12, 2019, 15:03:41 »
Myślę właśnie o pedalach, ale też pytanie jakiego producenta i jakie dobrze działają i są trwałe. Chociaż orczyk w joysticku mi też nie przeszkadza.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 12, 2019, 15:30:00 »
CH Pro są bardzo trwałe i mają świetną renomę. Miałem i potwierdzam. Niestety w większości budżetowych konstrukcji (plastik) pedały nie chodzą idealnie płynnie. Ja polecam MFG Crosswind. Dobry stosunek cena/jakość, choć tanie nie są. Raz takie kupisz jednak i masz na całe życie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 12, 2019, 15:32:24 »
Używa ktoś z Was orczyka wbudowanego w joystick/przepustnicę? Miałem kiedyś coś takiego w Saiteku X45 ale nie było to zbyt praktyczne.

OmenBlack zamiast kupować nowy joystick zainwestuj lepiej w pedały.

Kwestia przyzwyczajenia. Może nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie ale da się. To jak z lataniem na klawiaturze, niby się nie da, a latali i to całkiem skutecznie ;).

Są tematy o orczykach na forum. Skorzystaj z wyszukiwarki, poczytaj, zorientuj się i potem dopiero pytaj. Nawet niekoniecznie w tym temacie. Przez lata było mnóstwo podobnych rozterek, a i specjalnie wysypu orczyków nie było, choć nie można mówić, że nie było nic.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2019, 16:14:00 »
Gorzasty. Przeglądałem się temu co produkuje MFG Crosswind. Acz kolwiek Aczkolwiek nie wiem czy dobrym to jest pomysłem do joysticka który posiadam. Nie mówię, że tego nie brałem pod uwagę, kwestia też czy są one łatwe w transporcie ponieważ często się przemieszczam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2019, 19:41:08 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
Odp: Kupiłbym nowego hotasa, a może orczyk, a może sam nie wiem co chcę.
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2019, 19:47:19 »
Sam chyba nie bardzo wiesz czego chcesz. Ani hotas, ani żaden orczyk nie jest łatwy w transporcie. To nie jest pad, że wsadzisz do torby z lapkiem i jedziesz w świat - to raz. Dwa, jest garstka orczyków na rynku i większość właśnie wyeliminowałeś. Został Ci Thrustmaster oraz Logitech/Saitek. IMHO. Spełnią wszystkie twoje wymagania. Będą lekkie i stosunkowo nieduże.

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2019, 20:23:04 »
Co do transportu to poruszam się zazwyczaj autem, rzadko co latam a i tak jeśli chodzi o lot to raczej tego typu sprzętu bym nie zabierał. Chodzi mi o coś konkretnego, solidnego i by było to dobrej jakości i solidnie wykonane. Co do joysticka to myślałem że ktoś coś by doradził, co kupić co ktoś poleca do zabawy w DCS. Napisałem co posiadam obecnie i czy jest sens to zmieniać na cos z wyższej półki.
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2019, 20:36:42 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 12, 2019, 20:52:36 »
Jeśli nie brakuje Ci przycisków, nie doskwiera precyzja, a w dodatku jak sam piszesz latasz od kilku tygodni, to dużej potrzeby nie ma. Wszystko z półki wyższej niż ten Saitek już wyliczyłeś.
W dodatku żaden z tych joysticków nie ma skrętnej rączki (przynajmniej w standardzie), więc i tak wypadałoby zacząć od pedałów. Chyba, że kupisz jakiś zestaw VKB albo VPC dedykowany pod space-simy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 12, 2019, 20:54:10 »
Nie ma sensu niczego zmieniać ani czegokolwiek kupować. Piszesz że chciałbyś sprzęt, który można łatwo przetransportować, po czym kilka postów dalej, że jeździsz autem i w sumie to rzadko latasz i sprzętu byś nie brał. Więc po kiego grzyba ma on być łatwy do transportu??? Logiki w tym temacie to nie ma żadnej, przynajmniej ja się nie doczytałem...

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 12, 2019, 22:06:00 »
=OPS=Slider1709  Tak przepraszam źle się wysłowiłem, o latanie chodziło mi o transport lotniczy, lotniska itp.
some1 myślę że chyba masz racje zakup dobrych pedałów będzie chyba pierwszą z rzeczy jaką zakupie, jak się człowiek dłużej już pobawi i nabierze wprawy to może zdecyduje się na coś z półki wyżej.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2019, 07:41:04 wysłana przez KosiMazaki »