Autor Wątek: Karty grafiki  (Przeczytany 9176 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zahar

• Gość
Karty grafiki
« dnia: Grudnia 30, 2003, 01:12:01 »
Czolem panowie
i witam wszystkich
mam maly klopot- malo znam sie na sprzecie i jak ktos rady moze udzielic...

czy ma sens zmiana geforce mx 440(64) na radeona 9100(12
kasy za wiele nie mam a podobno ta karta kosztuje oklo 300 pln- co wytrzymam(nie wiem jak malzonka   :D  )
ewentualnie jakies sugestie jak by ktos mial...
dzieki i pozdrawiam

Karty grafiki
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 30, 2003, 01:15:55 »
Tak ,ma sens

qrdl

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 30, 2003, 01:36:25 »
Hi :-)

Proponuję poczytaj sobie forum usenetowe:

pl.rec.gry.komputerowe.sprzet

tam tego typu problem pojawia się ze 3x na tydzień, a teraz jest nawet nasilenie, widać po Mikołaju :-)

pozdrawiam,
qrdl

ps. zależy co ma dla Ciebie największe znaczenie, jeśli np. tv out, to of koz radek, jesli może dobry stosunek ceny do wydajności to gf 4 Ti4200/4600. Jak ognia wystrzegaj się wszystkiego z MX w nazwie :-)

Karty grafiki
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 30, 2003, 10:58:46 »
najwazniejsze coby szyna pamieci tego Radka miala 128bit
Русский военный корабль, иди нахуй !!!

Offline Kusch

• Global Moderator
Karty grafiki
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 30, 2003, 11:07:15 »
Ja powiem moze tak,mialem gf2mx64 i giera smigala az milo w rozdzialce 1024/768 32 bity. Kupilem sobie gfti4200 128 i na tych samych ustawieniach detali musialem zejsc z rozdzialkom na 800/600 zeby bylo tak samo plynnie,jedyny plus ze teraz wszystko wyglada duuuuzo lepiej.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Karty grafiki
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 30, 2003, 16:40:50 »
Cytat: Kusch
Ja powiem moze tak,mialem gf2mx64 i giera smigala az milo w rozdzialce 1024/768 32 bity. Kupilem sobie gfti4200 128 i na tych samych ustawieniach detali musialem zejsc z rozdzialkom na 800/600 zeby bylo tak samo plynnie,jedyny plus ze teraz wszystko wyglada duuuuzo lepiej.

Logiczne, na dwojce nie bylo pewnych efektow stad w 1024 na 768 mogles grac ale jak komp zwachal ze ma GF4 na pokladzie, a pozniej go gra zwachala to odrazu zapalil pare efektow i wydajnosc spadla na ryja brzydko mowiac :D. Ale co ja Ci bede mowil skoro to sam napisales :wink: .

Co do radka 9100 to w porownaniu z MXem napewno wydajnosc wzrosnie ale ja chyba bym wziol jakiegos GF3 lub 4 ti200 z prostej przyczyny, mniej problemow w przyszlosci. Naprawde roznie cuda ludzie maja na tych radkach a z GF jakos mniej. Oczywiscie jezeli to jest jedyna opcja to bierz.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

athlon

• Gość
karty grafiki
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2003, 18:04:28 »
Witam
powiem wam tak ja mam Gf 4MX64{Abit siluro} gierka chodzi nawet ładnie latam ...Uwaga
w ustawieniach 1600x1200 16 bit { mam 20-70 fps}ale za podobne wypowiedzi byłem juz kiedys wysmiany więc kończę chwalić.
Oczywiscie zgadzam sie z kolega który twierdzi,że dodatkowe efekty lepszych kart moga skutecznie utrudnić zabawę.{pewnie dlatego działa mi ok}
Ale jeśli sie uda mam zamiar pozyczyć zaraz ze sklepu kumpla jakies karty {2-3 szt.}
i postaram sie je przetestowac pod wzgledem przydatnosci do tej gry.Pozostała konfiguracja pozostanie bez zmian.
Oczywiscie poinformuje Was o wynikach.
                Pozdrawiam

zahar

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2003, 21:02:22 »
łoooo..
czyli trza zmienic raczej
ale co to znaczy ze lepiej na geforce niz radeon bo w przyszlosci mniej problemow
--> KosiMazaki     radek 9100 kosztuje 270-300 pln a ten GF4ti200 to tak mniej wiecej ile?
     bo pojecia nie mam

i dziekuje za pomoc

Offline Kusch

• Global Moderator
Karty grafiki
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 30, 2003, 21:23:04 »
Ja kupilem na Ebayu za 100 E Ti4200/128 z MSI.Ale na naszym alegro chodza w granicach 500zl.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Karty grafiki
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 31, 2003, 14:29:00 »
Cytat: zahar
łoooo..
czyli trza zmienic raczej
ale co to znaczy ze lepiej na geforce niz radeon bo w przyszlosci mniej problemow

Roznie moze byc, ale moga sie zdarzyc przeklamania w grafice, znikajace tekstury. Oczywiscie nie kazdy doswiadcza takich rzeczy ale lepiej o tym wiedziec zeby sie nie sparzyc.

Cytat: zahar
radek 9100 kosztuje 270-300 pln a ten GF4ti200 to tak mniej wiecej ile?
     bo pojecia nie mam

i dziekuje za pomoc

No GF4 jest zdeko drozszy, trzeba najlepiej poszukac na allegro poza tym cena zalezy tez od producenta karty wiec moze bys znalazl cos dla siebie. Jednak w tym przedziale to raczej jakoegos porzadnego GF3 kupisz - polecam np. Gainwarda.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

zahar

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 31, 2003, 15:57:22 »
Bardzo dziekuje za podpowiedzi

Zostane chyba przy tym radku 9100, jest tani i nie chce czekac
poza tym jestem troche uzalezniony od kumpla- on mi skladal kompa i jak jemu oddam starego mx 440 to doplacam 100 pln i mam nowego radeona(w sumie 270 pln)no i szybko to zalatwi
tylko nigdy radka nie uzywalem i nie wiem czego niedobrego sie spodziewac

jeszcze raz wielkie dzieki
 pozdrawiam

qrdl

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 31, 2003, 17:36:46 »
Hi :-)

po latach z nvidią przesiadłem się na r9700 bez najmniejszego problemu. Nie przeinstalowywałem nawet systemu..., choć to zalecane. Tak więc dobrze zrobisz, jeśli zainstalujesz system od zera (nie na starą instalkę) z nową kartą na pokładzie, żeby nic nie zostało po nvidi, bo może to być przyczyną np. wolniejszego działa grafy...

pozdrawiam,
qrdl

SoH

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 01, 2004, 12:46:12 »
... ale ja chyba bym wziol jakiegos GF3 lub 4 ti200 z prostej przyczyny, mniej problemow w przyszlosci. Naprawde roznie cuda ludzie maja na tych radkach a z GF jakos mniej.

Ja mojego radka mam juz od poltora roku i jeszcze zadnych problemow z nim nie mialem.

Wazne tez jest, ze to garta Gigabyte'a, za ktora w owym czasie dalem 825zl (inne takie radki wtedy kosztowaly w okolicach 600-650zl np Saphire)
Producent karty naprawde ma wielkie znaczenie!!

zahar

• Gość
Karty grafiki
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 01, 2004, 15:44:06 »
tak ta tez ma byc gigabyta  :)
reinstal systemu?!
lo jezu!!

athlon

• Gość
karty grafiki
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 01, 2004, 18:32:44 »
witam ponownie
tak jak obiecałem w zeszłym roku przeprowadziłem testowe wymiany karty garfiki pod kątem Lock On-a :
sam posiadam niestety tylko gf4 MX440  i pokusiło mnie sprawdzić to na innej grafice,
niestety nie miałem zbyt wielkiej mozliwosci {koniec roku i w sklepie mało towaru}
w rece wpadły mi tylko dwie karty gf5200 i gf 5600 obie Pixel Wiew {raczej nienajlepsze}
ale nie chodzi przeciez o szczegóły.
Po dwóch dniach testowania tego we wszystkich chyba mozliwych ustawieniach jestem zdrowo rozczarowany.
Wprawdzie mój MX nie pokazyje tak ślicznej wody jaka powionna być ale musze tu uprzedzić że ustawiając jej efekt na obu wspomnianych kartach praktycznie uniemozliwia sie granie.
Poza tym przyrost wydajnosci jest raczej niewielki więc nie widze najmniejszego sensu wydania kasy na fx5200 i nawet 5600 radzi sobie niewiele lepiej.
Chciałbym jeszcze zobaczyc to na TI4200{bo podobno lepszy } ale na razie nie mam takiej mozliwosci.
                pozdrawiam