Autor Wątek: Jak skonfigurować przełączniki na Arduino? Co robię źle?  (Przeczytany 2255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak skonfigurować przełączniki na Arduino? Co robię źle?
« dnia: Kwietnia 04, 2019, 16:56:30 »
Witam
Zmagam się z płytką Arduino i niestety nie mogę dojść co robię źle. Mniej więcej pamiętam jak dwa lata temu konfigurowałem przełączniki, ale nie wiem czy coś przeoczyłem?
Posiłkowałem się wpisem na forum "Padonisa".
1. Pobrałem Arduino uruchomiłem wgrałem bibliotekę DCS
2. Wybrałem płytkę w ustawieniach, program połączył się z płytką na "com3" wgrałem na próbę CDU-Power.
3. Skopiowałem DCS-Bios oraz Export.lua do folderu scripts
Plik connect-serial-port edytowałem i zmieniłem port na 3.
Uruchamiam dodatek do chrome DCS i grę DCS a-10. Po uruchomieniu przez przeglądarkę mogę przełączać przełączniki w kabinie, działa bez problemu.
Jak uruchomiam plik connect-serial-port wygląda że działa bo kiedy przełączam przełącznik podłączony do Arduino to wyświetla się komunikat o włączonym lub wyłączonym przełączniku, ale w samej grze już nie działa przełącznik. Co to może być za problem?
Na zdjęciu widać że gdy zmieniam pozycję przełącznika to connect-serial-port reaguje

Tak wygląda plik connect-serial-port kiedy włączę grę

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2019, 22:37:49 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Problem z przełącznikami na arduino
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2019, 17:09:18 »
 Sprawdź czy nie zmieniły się wpisy w pliku który wygrałeś do Arduino. Najnowsze pliki Dcs-bios https://github.com/dcs-bios/dcs-bios/commit/43c444f6966b9e7620730217b5279d1c67d8bc46

Odp: Problem z przełącznikami na arduino
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 04, 2019, 22:24:33 »
Przepraszam najmocniej, ale nie wiem co dokładnie trzeba z tym zrobić. Proszę trochę dokładniej napisać, z góry dziękuję.

sunrrrise

• Gość
Odp: Jak skonfigurować przełączniki na Arduino? Co robię źle?
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2019, 09:36:51 »
Tak z ciekawości: jaką przewagę ma DCS Bios nad MMJoyem2?

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2019, 11:35:39 »
Nie znam MMjoya. Dcs-Bios umożliwia podpięcie w zasadzie wszystkiego: przełączników, przycisków, serw, kontrolek, wyświetlaczy (7-seg, lcd) - via Arduino.
Warunek: dany przełączni / kontrolka musi być emulowana przez DCS-BIOS.
Przykład: DcsBios::LED canopyUnlocked(0x10da, 0x0004, PIN); (A-10C) - w miejscu PIN wpisujesz nr złacza z Arduino :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2019, 11:50:50 wysłana przez Marcin_B »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2019, 11:47:56 »
Przepraszam najmocniej, ale nie wiem co dokładnie trzeba z tym zrobić. Proszę trochę dokładniej napisać, z góry dziękuję.

1. Ściągasz i zastępujesz obecne pliki DCS-BIOS
https://github.com/dcs-bios/dcs-bios/commit/ec11b486bd343cf9bf61b29c029aacdc5107e1e8
w katalogu Saved Games/DCS...
2. otwierasz control reference i sprawdzasz pliki które wgrywałeś do arduino (ostatnia fotka) - prawdopodobnie pozmieniały się adresy i dlatego nie działa
np. BYŁO DcsBios::LED canopyUnlocked(0x10da, 0x0002, PIN);
      JEST DcsBios::LED canopyUnlocked(0x10da, 0x0004, PIN);

Ten przykład z fotki: jeśli zapis się nie zmienił to spróbuj zmienić nr pina w Arduino.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2019, 11:54:21 wysłana przez Marcin_B »

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2019, 16:55:52 »
Tak z ciekawości: jaką przewagę ma DCS Bios nad MMJoyem2?

MMJoy2 to budowa (kontrolera lotu) Joysticka, przepustnicy, orczyka na czujnikach Halla. Z doświadczenia wiem, że można zbudować Joystick i rozbudowaną przepustnicę z przyciskami_(switch) używając np. układu 4021 oraz wykorzystać diody Led. DCS Bios (nie mam doświadczenia) ma tą przewagę, że można do symulatora DCS zbudować oprzyrządowanie, czyli wskaźniki cyfrowe lub wskaźnikowe np. wysokościomierz, prędkościomierz, wskaźnik paliwa, kompas itp. 
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2019, 18:24:43 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 06, 2019, 07:52:37 »
Witam ponownie.
Zrobiłem to co podpowiedział Marcin_B niestety bez skutku, ale kombinowałem dalej wgrywałem po kolei dcs-bios 7 później 6,5.2 i na koniec 5.1, na tą chwilę 5.1 na razie działa ok podłączyłem jeden przełącznik i jeden guzik. Dziękuję za pomoc