Autor Wątek: Mozilla Firefox - przestały działać prawie wszystkie dodatki.  (Przeczytany 1571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Na skutek niedopatrzenia/błędu Mozilli wygasły właśnie cyfrowe certyfikaty dodatków a te przestały działać. Mozilla o tym wie i pracuje nad usunięciem błędu. Najprostsze remedium, to zmienić datę systemową na kilka dni wcześniejszą, zrestartować przeglądarkę i używać ją 5-10 min - dodatki same się włączą ponownie.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Mozilla Firefox - przestały działać prawie wszystkie dodatki.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 04, 2019, 20:12:32 »
Dobrze wiedzieć. Dzięki.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 05, 2019, 15:13:58 »
Zanim Mozilla wyda jakąś łatkę, wystarczy odpalić about:config i w pozycji xpinstall.signatures.required zmienić "true" na "false". Działa w Firefox na Androida więc przypuszczam, że w desktopowej wersji również.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2019, 15:56:53 »
Zanim Mozilla wyda jakąś łatkę, wystarczy odpalić about:config i w pozycji xpinstall.signatures.required zmienić "true" na "false". Działa w Firefox na Androida więc przypuszczam, że w desktopowej wersji również.
Niestety - nie działa. Próbowałem już różnych "fix"ów - jedyne co u mnie działa, to cofnięcie daty. Trochę to słabe, że tak poważna awaria w skali globalnej, przez tyle czasu pozostaje nierozwiązana.

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 05, 2019, 16:05:56 »
Ale jak to?
Wszystko wróciło do normy już w nocy (bez tych wszystkich "pomysłów") ...

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 05, 2019, 16:39:33 »
Niestety - nie u mnie. Nawet na próbę ustawiłem właściwą datę i próbowałem pobrać jakieś rozszerzenie - nie da się. Na pewno nic nie namieszałem w przeglądarce.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 05, 2019, 18:32:14 »
U mnie numer z datą też nie zabanglał. Podobnie jak ten z configiem, tu zdaje się potrzebna jest wersja dev.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 05, 2019, 18:51:10 »
U mnie wszystko pięknie działa...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 05, 2019, 19:21:34 »
Po sprawdzeniu kilku internetowych fix-ów...

Komentarze z artykułu na dobreprogramy.pl:

Niektóre serwisy piszą, że wkrótce wyjdzie wersja 66.0.4 z poprawką “Repaired certificate chain to re-enable web extensions that have been disabled.”

I to jest jedyna mozliwosc. Certyfikat jest zaszyty gleboko w kodzie. Jedyna mozliwoscia od samego poczatku bylo wydane nowej wersji FF. I wlasnie to Mozilla robi. Co oznacza, ze starsze wersjie sa faktycznie trupem. Tak sie projektuje soft na 1 roku studiów.

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2019, 21:07:34 »
Ja po prostu zainstalowałem wtyczkę podpisaną przez Mozillę, gdzieś wczoraj na Reddit widziałem link. Wszystkie dodatki odrazu wróciły - nie trzeba nic mieszać w rejestrze, kodzie, instalować wersji dev czy czekać na nową wersję. Jak komuś nie działa i nie chce czekać to poszuka na google i znajdzie wtyczkę (xpi), która przywraca wszystko.

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 05, 2019, 21:24:44 »
Jeśli dobrze pamiętam, to ta wtyczka nie działa w Firefoxie ESR i w wersji na Androida.

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 05, 2019, 23:24:51 »
Jest już dostępna 66.0.4 naprawiająca dodatki.

Online Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 06, 2019, 14:42:29 »
Jest już dostępna 66.0.4 naprawiająca dodatki.
Potwierdzam - wszystko działa, zarówno na komputerze jak i telefonie.
Co ciekawe, wczoraj wieczorem odpaliłem Firefoxa 66.0.3, bez jakichkolwiek poprawek, i dodatki działały. Wot komputery...
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres