Autor Wątek: Nowy Microsoft Flight Simulator (FS 2020)  (Przeczytany 93497 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nowy Microsoft Flight Simulator
« Odpowiedź #585 dnia: Lipca 28, 2021, 19:03:16 »
Testuję już którąś godzinę i mam 18 FPS w vr. Zjechałem już ze wszystkim na high, dalej to samo, suwaki na połowę i dalej nic. Na monitorze jakieś 34 i nie więcej.
Samolot testowy MB339, lokacja okolice EPMM, komp i9 10 coś tam, RTX3070, dysk SSD, RAM 64 (przez przypadek dwa razy kupiłem :) ), HP Reverb G2.
Śmiga gorzej niż przed apdejtem.
Komp czysty, tylko DCS i OBS, ten ostatni wyłączony.

A, pogoda na ultra, ale bez wielkiego zachmurzenia, AI traffic wyłączony.
Z dodatków w comunity to kilka lotnisk i scenerii oraz fskneeboard.

Coś musi Ci działać w tle, albo może poszło na jakiejś zintegrowanej grafice ;). Ludzie mają 1080 i są zadowoleni z min.30 FPS. Zainstaluj na nowo sterowniki grafiki. Warto też zrobić czyszczenie cash'a (gdzieś to wyczytałem). Zauważyłem, że jak to zrobiłem to szybciej się sim ładuje. Jest to opcja w Genaral Settings, Data. Może coś pomoże.
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2021, 19:29:07 wysłana przez YoYo »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #586 dnia: Lipca 28, 2021, 19:39:03 »
Trochę jeszcze pobawiłem się ustawieniami i doszedłem do 28 FPS w VR.
Sprawdzę co działa w tle, wyinstalowałem OBS, tak na wszelki wypadek, wyłączyłem synchronizację z "chmurą", chmury dałem na high. Szukam dalej.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #587 dnia: Lipca 28, 2021, 20:29:20 »
Sprawdzę co działa w tle, wyinstalowałem OBS, tak na wszelki wypadek, wyłączyłem synchronizację z "chmurą", chmury dałem na high. Szukam dalej.

To też jakieś dno. Powinieneś mieć więcej. Zerknij na moje ustawienia: http://yoyosims.pl/sites/default/files/Obrazki/WMR/MSFS_VR_settings.JPG Chociaż przy obecnej łatce niektóre rzeczy mam już wyżej i jest ok.
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2021, 20:51:46 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #588 dnia: Lipca 28, 2021, 20:37:57 »

A może przełączyłeś kabel HDMI z tyłu kompa na grafę z proca? Tak na wszelki wypadek też bym to sprawdził....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #589 dnia: Lipca 28, 2021, 20:49:57 »
Z tym CTD to nawet jak wyłączyłem całkowicie jakikolwiek ruch, to za drugim razem CTD.

Coś mocno spartolili i w sumie nie ma jak się cieszyć tym SU5, co drugi lot CTD ...

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #590 dnia: Lipca 28, 2021, 21:17:01 »
Wyłączenie AI trochę pomogło ale CTD się dalej pojawiają tyle że później np. po wylądowaniu przy próbie gmerania przy mapie (na drugim monitorze). Wydajność na poziomie 40FPS przy przelocie w 2D na Ultra (LOD 200) nad Londyńskim City z Fotogrametrią (użycie GPU 3090 ok 65%) - nie czuję większej różnicy niż przed update - a zauważalne doczytywanie scenerii przy przerzuceniu wzroku z prawej na lewą wkurza. Trzeba będzie może nad ustawieniami popracować ale to doczytywanie może być nie do usunięcia. W VR jeszcze nie próbowałem gry odpalać po update bo najpierw chcę się z CDT uporać. Coś czuję że za beta testerów robimy... W każdym razie póki co jest więcej kłopotów niż wcześniej :(
Ryzen 3900X, RTX3090, 64GB DDR4, 512GB nVME, 7,2TB SSD, TrackIR3 vector exp, HP Reverb G2, Logitech Yoke (mod), MSFF2, Saitek Quadrant, CH Pro Pedals

« Odpowiedź #591 dnia: Lipca 28, 2021, 21:26:07 »
Ok, działa.
Wszytko "w prawo" i na ultra, mam 30 FPS w deszczu przy zachodzie Słońca, czyli dużo odbić i refleksów. Lot na wysokości 1000 ft na MB-339, nad budynkami.
Teraz poszukam "oszczędności" w ustawieniach.
Co zrobiłem?
Sprawdziłem kabel, na wszelki wypadek.
Przeinstalowałem soft do vr, wyczyściłem casha, uaktulaniłem sterowniki nvidii, opróżniłem comunity i poszło.
Po ponownym wrzuceniu dodatków do comunity nic się nie działo, stabilne 30 FPS.

Dzięki Yoyo, skorzystam że ściągi.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #592 dnia: Lipca 28, 2021, 21:41:56 »
Wyłączenie AI trochę pomogło ale CTD się dalej pojawiają tyle że później np. po wylądowaniu przy próbie gmerania przy mapie (na drugim monitorze). Wydajność na poziomie 40FPS przy przelocie w 2D na Ultra (LOD 200) nad Londyńskim City z Fotogrametrią (użycie GPU 3090 ok 65%) - nie czuję większej różnicy niż przed update - a zauważalne doczytywanie scenerii przy przerzuceniu wzroku z prawej na lewą wkurza. Trzeba będzie może nad ustawieniami popracować ale to doczytywanie może być nie do usunięcia. W VR jeszcze nie próbowałem gry odpalać po update bo najpierw chcę się z CDT uporać. Coś czuję że za beta testerów robimy... W każdym razie póki co jest więcej kłopotów niż wcześniej :(

Dla mnie update jest spoko, fajnie też wreszcie lata się wodnosamolotami, a i efekt za jest ciekawy, oczywiście poza tymi CTD, na 10 testowych uruchomień i lotów po 15-20 minut mam ich około 6-7 nawet. Chyba tylko 3 loty zakończyły się sukcesem z końcowym lądowaniem. Na dziś to mam już dość MSFS, polatam w iłka :P. Na Zendesk poszły 4 zgłoszenia.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #593 dnia: Lipca 28, 2021, 23:36:29 »
Wykonałem dwa loty z Bush Trip. Nie miałem żadnego CTD, poprawili wygląd modelu Zlin Savage Cub, ale trymer steru wysokości zrobił się 10x czulszy - bardzo trudno mi teraz wytrymować maszynę. I mam wrażenie, że osiągi maszyny się zmieniły. Wcześniej przy 4200 RPM miałem 160 km/h, teraz mam ~145 km/h.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #594 dnia: Lipca 28, 2021, 23:43:57 »
U mnie różnicy w FPS nie ma ale w czasie jednego lotu (GA VOR2VOR max 9kft) miałem zwiechy po kilkanaście sekund. CTD nie zaliczyłem ani doczytywania terenu nie zauważyłem.
Za to cieszy że mola i inne obiekty wchodzące do wody już nie są podwodne.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

« Odpowiedź #595 dnia: Lipca 29, 2021, 10:09:10 »
Ok, działa.
Wszytko "w prawo" i na ultra, mam 30 FPS w deszczu przy zachodzie Słońca, czyli dużo odbić i refleksów. Lot na wysokości 1000 ft na MB-339, nad budynkami.
Teraz poszukam "oszczędności" w ustawieniach.
Co zrobiłem?
Sprawdziłem kabel, na wszelki wypadek.
Przeinstalowałem soft do vr, wyczyściłem casha, uaktulaniłem sterowniki nvidii, opróżniłem comunity i poszło.
Po ponownym wrzuceniu dodatków do comunity nic się nie działo, stabilne 30 FPS.

Dzięki Yoyo, skorzystam że ściągi.

Witam, jakie stery dla nvidii wrzuciłeś?:)

« Odpowiedź #596 dnia: Lipca 29, 2021, 10:19:46 »
Yyy... nie wiem :)
Kliknąłem "zaktualizuj" i poszło, wieczorem sprawdzę co mam.

Jeszcze mi się przypomniało, że MSFS nie trzymał ustawień, poza tym w opcjach grafiki dla VR miałem poczwórne opcje ustawień, to znaczy była lista taka jak normalnie, a pod nią kolejna taka sama, dalej to samo. Tak cztery razy.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #597 dnia: Lipca 29, 2021, 15:16:17 »
Yyy... nie wiem :)

Jeszcze mi się przypomniało, że MSFS nie trzymał ustawień, poza tym w opcjach grafiki dla VR miałem poczwórne opcje ustawień, to znaczy była lista taka jak normalnie, a pod nią kolejna taka sama, dalej to samo. Tak cztery razy.

Masz na oko lewe otwarte/zamknięte i prawe otwarte/zamknięte....  :evil:

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #598 dnia: Lipca 29, 2021, 17:30:36 »
No trzeba przyznać, że zrobili trochę dobrej roboty. Znowu da się latać, w sumie to wrócili do wydajności, jaką miałem jakieś pół roku temu. Czyli dobrej  :evil:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #599 dnia: Lipca 29, 2021, 20:15:50 »
Dobra, jest mała wzmianka, że hotfix for CTD jest w drodze:

Here is a small note of encouragement to those who made it to the end of this post - a hotfix for some major crashes and known issues is on its way! Thank you for your feedback from Day 1 and the team is working incredibly hard through any issues you have experienced.

www.yoyosims.pl