Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 50124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 06, 2019, 12:56:33 »
A nie macie problemów wydajnościowych przy złej pogodzie w DCSie? O ile przy ładnej pogodzie mój sprzęt daje radę jako tako(1080Ti, 32G RAM, Samsung O i Vive), to niestety w deszczu nad wodą np. w Viggenie jest dramat, muszę zejść totalnie z jakością  a i tak jakoś bardzo płynnie  nie jest.
Dla mnie to jest główny problem, a nie terminy wydania nowych bajeranckich gogli. Co mi po takim sprzęcie, który w praktyce nie nadaje się do użytku. W ił2 jest ok, można uznać, że jest w pełni grywalny w VR, DCS nie bardzo. Czekam z niecierpliwością na nową łatkę dla VR, chociaż znając ED to pewnie VR w ogóle przestanie działać po jej wydaniu ;-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 06, 2019, 15:08:12 »
Co do HP Reverba w PL. Dodzwoniłem się do HP. Nie byłbym tutaj takim optymistą. Gościu mi powiedział tak, że zna produkt, ale na tę chwilę nie jest on przewidywany w ogóle na rynek polski :\. Ba, powiedział, że nawet od HP nie mają jakiś info ani materiałów marketingowych, co wskazuje, że na pewno w ciągu 2-3 miesięcy nic się nie zadzieje (bo żadne hurtownie bez tego nie mogą nic zamawiać nawet wcześniej). Pogadałem miło, obiecał, że przedstawi to jakiejś tam grupie odpowiadającej za dobór produktów na rynek, ale to długa droga jak sam podkreślił. Powiedział też, że wie, że ten zestaw jest w innych krajach, ale to HP decyduje o doborze jako Centrala, a u nas jak to w zwyczaju może ktoś coś przespał ;). Czyli raczej jak ktoś liczy na zakup w PL, to musi poczekać, prędzej w EU z tego co widać się to dostanie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 06, 2019, 15:22:55 »
Yoyek już zgrzany jesteś widzę konkretnie  8)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 06, 2019, 15:26:08 »
Jedna z pierwszych recenzji zwykłego klienta w wersji anglojęzycznej:

„Quick note on the Reverb , I’ve played a few hours with it
ipd / the horizontal sweet spot is large enough to give me (67.5 ipd) a clear centered image but it blurs within a mm or so of movement if I move the position of either lens towards the center so I think it’s a stretch to imagine that these will be suitable for much larger than 79 ipd’s
SDE well it’s just apparent at times if you look for it like looking close to a 1080p tv screen ( from a meter or so ),
Resolution for reading text and fine detail it’s a noticeable improvement over all the previous headsets that I have used but not such a big deal for games etc.where it’s just noticeably better/clearer
FOV I measured it in the steam environments virtu app and by my measuring positioning /eyes etc
vive pro = 100 fov
reverb = 100 fov
pimax small setting =120 fov
It was bright enough and the blacks looked ok to me , generally similar experience to the pimax 5k+ but a better resolution ( not as big a perceivable difference as it was from the vive to vive pro but noticeable )
The vertical height does appear a bit less .
The reverb needed no messing or re-positioning really because of the large sweetspot and comfortable headstrap
Sound was fine
Cable is clunky and short at 4m
My (4k 60hz ) dp extension cable kept losing signal but I believe some can work ok

I removed the face cushion and tried a 6mm vive face cushion , It did improve the fov by about 10% but I could see the edges of the panels etc and my nose was in the way , maybe find some other face cushion that allows me to get closer with some comfort

if I had to rate it against the other headsets that I have it would be as follows
overall experience not just resolution or fov etc

vive = 1
wmr=2
Vive gear lens =4
vive pro = 5
vive pro gear lens = 7 ( oled ,good contrast and colour , 100 fov )
pimax 5k+ =7 (good lcd image , minimal sde , wide fov)
hp reverb = 7 ( very good lcd image , no sde high resolution , 100 fov )

Just my point of view.”
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 06, 2019, 17:43:59 »
Świetnie. Czyli trochę się potwierdza to co sądziłem. 5k+ było dla mnie dobrym wyborem. Następny krok to Pimax 8k X.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 07, 2019, 08:16:44 »
Panowie nie ma sensu nawet myśleć o sprowadzeniu z USA, skoro zaraz za granicą u "Pepiczków" będą w bardzo dobrej cenie:
http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=6KP43EA

Tak widzę, że te zestawy HP (przynajmniej w sklepach HP) to mają jakieś ograniczenia regionalne i nie da rady zamówić za granicę danego kraju.
Faktycznie, zakup w Czechach wydaje się najciekawszy dla nas, można podjechać po odbiór osobisty, a siedziba jest w Ostrawie, tuż przy granicy. Z Opola, a często tam bywam ostatnio to 130 km.
Ten HP'ek zaczyna mi się podobać, a recenzje ma niezłe, FOV wybaczę mu. Może wreszcie się skuszę na VR. Fajnie byłoby jednak przetestować gdzieś wcześniej jednak.

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 07, 2019, 08:33:33 »
To wszystko zaczyna brzmieć coraz bardziej optymistycznie. Może jednak będę latał z VR już niedługo, a nie na emeryturze?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwca 07, 2019, 09:15:35 »
Kto wie  ;D

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwca 07, 2019, 10:19:41 »
Jeśli faktycznie w Polszy nie planują tego wrzucać na sklep to najkorzystniej będzie zrobić zakup w Ostrawie - ja mam trochę daleko z Torunia ale jeśli ktoś ma blisko i planuje podróż po zakup to chętnie dorzucę się do kosztów, odpalę za fatygę  i przygarnę Reverba ;)
F-16C Block50 driver...

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwca 07, 2019, 14:01:58 »
F-16C Block50 driver...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwca 07, 2019, 14:11:48 »
Błąd na stronie. HP VR 1000 to poprzedni headset HP. Cena też pasuje.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwca 07, 2019, 15:07:03 »
Kilka osób z forum ED i Pimax zamówiło - albo się zdziwią pozytywnie albo negatywnie. Grunt, że można odesłać.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 07, 2019, 19:04:36 »
Błąd na stronie. HP VR 1000 to poprzedni headset HP. Cena też pasuje.

Właśnie nie błąd, w opisie wychodzi, że to Reverb jak najbardziej, a foty są złe, bo jeszcze ich nie mieli. Podobno to wersja Consumer, było już o tym na blue Forum.

Yoyek już zgrzany jesteś widzę konkretnie  8)

Nie, po prostu lubię wchodzić, jak żołnierz do burdelu, płacę i mam wszystko ;).

Jeśli faktycznie w Polszy nie planują tego wrzucać na sklep to najkorzystniej będzie zrobić zakup w Ostrawie - ja mam trochę daleko z Torunia ale jeśli ktoś ma blisko i planuje podróż po zakup to chętnie dorzucę się do kosztów, odpalę za fatygę  i przygarnę Reverba ;)

Spoko, można się dogadać. Może nawet wezmę + 1,2 szt więcej. Na razie gadam z nimi z Czech, jacyś bardziej ogarnięci i nawet odpisują. Na razie i tak trzeba trochę poczekać na recenzje userów w większej ilości.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2019, 20:02:24 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 07, 2019, 19:48:19 »
Weź ze 3 sztuki, bo soczewki parują, a teraz lato. Jak jedne zajdą, to będziesz rotacyjnie zmieniał  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims

www.yoyosims.pl