Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #345 dnia: Listopada 24, 2019, 20:10:36 »
Jak ja to włączam w Samsungu, to dawniej mi totalnie klatkowało, teraz jest płynnie, za to mam kompletnie zniekształcony obraz. Wygląda jakby ipd przestawiało się na 200mm. Widziałem, że inne osoby też skarżyły się na ten błąd. Faktycznie 60Hz mogłoby  bardzo pomóc w płynności, niestety tutaj WMR kolejny raz pokazał klasę :-) W iłku mam to samo.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #346 dnia: Listopada 24, 2019, 20:46:59 »
W Reverb 60Hz działa bezproblemowo, zero ghostingu. Ale przy 60Hz ja widzę peryferyjnie jakby lekkie migotanie ekranów.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #347 dnia: Listopada 24, 2019, 21:28:16 »
Jak ja to włączam w Samsungu, to dawniej mi totalnie klatkowało, teraz jest płynnie, za to mam kompletnie zniekształcony obraz. Wygląda jakby ipd przestawiało się na 200mm. Widziałem, że inne osoby też skarżyły się na ten błąd. Faktycznie 60Hz mogłoby  bardzo pomóc w płynności, niestety tutaj WMR kolejny raz pokazał klasę :-) W iłku mam to samo.

Ok, sprawdziłem u siebie na IL-2. Faktycznie masz rację. Obraz jest świetny i z reprojekcją jest absolutne zero opóźnienia. IL-2 BoX leci na równych 60 klatkach i widać, że jest to spora różnica co do ghostingu (który lekko się pojawia, ale jest przy 45).  Tak mi się podoba bardziej :).
Natomiast faktycznie, jakbym zjechał w IPD i dostał zeza, obraz nie jest równy na oba oczy i zbiega się za bardzo ku centrum. Hmmm, może idzie jakoś to zniwelować? Przy 60 klatkach jest jeszcze lepiej!

Widze, że tutaj też się na to skarżą: https://forum.il2sturmovik.com/topic/55458-hp-reverb-60hz-refresh-rate-distorted-graphics/ .
W sumie nie mogę znaleźć nigdzie rozwiązania ....
Przetestowałem różne cyfrowe IPD ale jest tak samo, szkoda.
« Ostatnia zmiana: Listopada 24, 2019, 21:37:29 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #348 dnia: Listopada 24, 2019, 21:33:18 »
W Reverbie da radę, w DCS obcina do 30, ale w IL-2 może być 60 faktycznie, nie próbowałem. Ten sim jest lepiej zoptymalizowany pod gogle.

Ja bym powiedział że IL2 ma biedniejszą grafikę, dlatego wyciąga więcej klatek. Mapy w DCS to niebo i ziemia w porównaniu z IL2. Ilość obiektów 3D, pojazdy AI...

« Odpowiedź #349 dnia: Listopada 24, 2019, 22:00:53 »
Widze, że tutaj też się na to skarżą: https://forum.il2sturmovik.com/topic/55458-hp-reverb-60hz-refresh-rate-distorted-graphics/ .
W sumie nie mogę znaleźć nigdzie rozwiązania ....
Przetestowałem różne cyfrowe IPD ale jest tak samo, szkoda.

Podobno skopało się to od jakiejś wersji sterów WMR. Wolałbym się trzymać jednak od WMR z daleka ;-) Przez ponad rok w ogóle nie mogłem używać gogli w DCSie, bo obraz był totalnie przesunięty i skopany. "Spece" z Microsoftu w ogóle nie potrafili tego naprawić i do dzisiaj jest zwalone. ED się zlitowało i dali narzędzie, gdzie można sobie to ręcznie wyprostować w VR. Na początku miały problemy tylko niektóre egzemplarze Samsunga, po wprowadzeniu Reverba okazało się, że cierpią na to losowo wszystkie gogle WMR z niestandardową rozdzielczością.

« Odpowiedź #350 dnia: Listopada 24, 2019, 22:52:27 »
Na 5k w 64Hz jest bardzo dobrze. Ił2 Bez problemów. DCS też w większości sytuacji, chyba, że zacznie się wielka zadyma koło lotniska...  dogfighty 2 vs 2 zero zająknięć. To wszystko przy SteamSS  na 60 i RQ na 1. Jakość ok, ale wierzę, że to nie to co w Reverb. Jednak ten FoV. Inne priorytety ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #351 dnia: Listopada 25, 2019, 14:47:16 »
Oto moje poweekendowe przemyślenia, sprawdzone już w boju. :evil: Czas bowiem dostosowywać wszystko pod VR ...
A wszystko ku większej wygodzie. Jak macie też swoje patenty piszcie, może coś się przyda.

Spiąłem inaczej kabel, testowałem 3 opcje, ta najbardziej mi pasuje, mniej się pęta na boki, a tak leży w miarę centralnie:

Kolejny mod. Guma od majtek Szmajsera, koniecznie czarna. To kolejny element podtrzymujący kabel. Dołożę jeszcze druga taką od spodu. Jest luźno, nie ma problemu z przełożeniem gogli, a się nie pęta, no i co ważne, przy wychyleniach nie zaczepia się o krzesło po bokach (kabel jest dość twardy, więc tworzy się z niego taka litera "D", pleców nie dotyka nawet w takim ustawieniu po założeniu gogli na głowę:

Do Warthoga dokładam obok przedłużkę, tam będzie sterowanie chłodniacami itp. By było jak najbliżej. Docelowo nowe gałki, już zamówione u Darth'a Worma, czekam by pomalować i wymienić :) :

Haczyk na gogle, nie ma gdzie ich kłaść, więc wymyśliłem coś takiego, jako że na gumie jest kabel to bez problemu mogę odsuwać krzesło itp, nawet jak z gogli nie korzystam, specjalnie taki kąt by się nie kurzyły soczewki:

Amen.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #352 dnia: Listopada 25, 2019, 15:25:58 »
Na bogato. Brakuje tylko krzesła z wibracją, no i wspominanego tu gdzieś wiatraka. :)   PS: To okrągłe złapanie tyłu głowy w goglach jest wygodne?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #353 dnia: Listopada 25, 2019, 15:50:26 »
I kabli od Pinkera
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #354 dnia: Listopada 25, 2019, 16:22:42 »
Kable to nie wszystko, to pół biedy... Płytek, Rutkov, brakuje, płytek. :)

Oczywiście my tak śmiszkujemy tutaj z czystej zazdrości, nie da się ukryć, niestety. :(
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2019, 16:29:48 wysłana przez Sorbifer »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: Listopada 25, 2019, 16:36:14 »
Przydała by się jeszcze maska odcinająca dopływ powietrza przy większym przeciążeniu  ;D Dobre patenty Yoyo - doszedłem do podobnych wniosków ale póki co stosuje metodę odpowiedniego ułożenia kabla - ja mam biurko z boku i kabel przychodzi już odciążony :)

F-16C Block50 driver...

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #356 dnia: Listopada 25, 2019, 16:50:50 »
Przepraszam za offtop'a, ale którego z drągów używasz? Nie lepsze 2 przepustnice zamiast dwóch drągów?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #357 dnia: Listopada 25, 2019, 16:55:10 »
A futro na fotelu to z żubra cz niedźwiedzia, bo tak wygląda ;-).

« Odpowiedź #358 dnia: Listopada 25, 2019, 16:57:03 »
JankeS widzę że masz joya zamontowanego po prawej stronie. Jak sobie radzisz z używaniem myszki? Jak miałem joya zamontowanego centralnie to nie było problemu, brałem go w lewą rękę i prawa na myszce. Teraz jak chce poklikać w wirtualnym kokpicie to albo muszę włączyć autopilota (nie zawsze się da) albo gimnastykować się żeby złapać joya lewą ręką. Strasznie to upierdliwe.

Myślałem o jakimś małym trackballu albo touchpadzie przymocowanym do przepustnicy Warthoga. Używa ktoś z was coś takiego?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #359 dnia: Listopada 25, 2019, 17:09:24 »
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"