Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 50033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #450 dnia: Grudnia 02, 2019, 10:49:13 »
Tak, dlatego najlepiej nie kopiować tej konfiguracji ze strony, tylko usunąć we własnym pliku // przy
"motionReprojectionMode" : "auto",i
"motionReprojectionIndicatorEnabled" : true,jeśli chcemy mieć wskaźnik reprojekcji.

Wtedy nie będzie przykrych niespodzianek.

« Odpowiedź #451 dnia: Grudnia 02, 2019, 11:23:57 »
Dzięki Panowie. Shaitan zobaczę co będzie. Opinie od bardzo pozytywnych do, podobnie jak u Ciebie, negatywnych. Większość jednak chwali Reverb'a, a z moim IPD na poziomie 63-64 część problemów nie powinna wystąpić. Jak mi nie podejdzie to oddam i zamówię Rift S. CV1 póki co nie sprzedaję, to sprzęt sprawdzony w boju, ma swoje wady ale da radę na nim latać.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #452 dnia: Grudnia 02, 2019, 11:58:39 »
Widzę sokolus że przesiadasz się z CV1. Ciekawy jestem twoich wrażeń. U mnie niestety skończyło się to wielkim rozczarowaniem.

Też jestem ciekaw, tym bardziej, że przymierzam się do zamówienia. Teraz na forum chyba mamy wynik 2:2 ? ;-)

« Odpowiedź #453 dnia: Grudnia 02, 2019, 12:18:31 »
Myślę że samemu trzeba sprawdzić. Dużo zależy od tego jakie miało się wcześniej doświadczenia z VR i czego się wymaga. Myślałem że jedyne co mi potrzebne do szczęścia to wyższa rozdzielczość. CV1 był jedynym zestawem VR z jakim miałem styczność i wydawało mi się że Oculus ustawił pewne standardy i wszyscy się tego trzymają. Takie rzeczy jak oprogramowanie, jakość soczewek, regulacja IPD (również ta programowa), tracking i komfort powinny być mniej więcej na tym samym poziomie u konkurencji. Okazało się jednak że rynek VR to dziki zachód. Każdy robi swoje okulary po swojemu nie uwzględniając tego co już jest sprawdzone i spisuje się idealnie. Fizyczna regulacja rozstawu soczewek powinna być obowiązkowa. Palmer Luckey idealnie to podsumował na swoim blogu:
Rift S uses two lenses that are set about 64mm apart, perfect for a perfectly average person. Everyone who fits Cinderella’s shoe will get a perfect experience, anyone close will deal with minor eyestrain problems that impact their perception of VR at a mostly subconscious level. Everyone else is screwed, including me. Imagery is hard to fuse, details are blurry, distortion is wrong, mismatched pupil swim screws up VOR, and everything is at the wrong scale.
https://palmerluckey.com/i-cant-use-rift-s-and-neither-can-you/

« Odpowiedź #454 dnia: Grudnia 02, 2019, 12:32:59 »
Ja rozumiem, że dodanie regulacji podnosi koszty produkcji i wagę gogli, ale dlaczego nie można ich zamówić w kilku wymiarach? Przecież zrobiliby s m l, tak jak to jest z ubraniami i nie byłoby problemu.
To mój główny dylemat przy zakupie tych gogli. Nawet jeśli będę mógł ich używać, to kupując przykładam rękę do tego nagannego procederu. Przydałoby się, żeby Amerykanie rozwiązali to po swojemu waląc waląc jakiś pozew zbiorowy za psucie wzroku, odechciałoby się produkcji gogli bez regulacji dziadom.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #455 dnia: Grudnia 02, 2019, 13:02:19 »
O ile się orientuję, fizyczna regulacja IPD wymaga zupełnie innej konstrukcji headsetu, z dwoma oddzielnymi ekranami, bo przesuwają się nie tylko soczewki ale wszystkie bebechy w środku. Tanie headsety bez regulacji IPD, takie jak Rift S czy Reverb można budować w oparciu o jeden ekran.
Różne rozmiary, dobry pomysł, pewnie gdy VR stanie się już tak popularne i niezbędne do życia jak ubrania, to doczekamy się wersji S, M , L ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #456 dnia: Grudnia 02, 2019, 13:24:55 »
W przypadku Rift S to prawda, ale Reverb i tak ma wszystko oddzielne, brakuje tylko mechanizmu regulacji.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #457 dnia: Grudnia 02, 2019, 13:59:10 »
Faktycznie Reverb ma dwa wyświetlacze. Mogli się pokusić w takim razie o jakąś wersję Pro Pro z regulacją.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #458 dnia: Grudnia 02, 2019, 14:06:32 »
Faktycznie Reverb ma dwa wyświetlacze. Mogli się pokusić w takim razie o jakąś wersję Pro Pro z regulacją.
Tym bardziej, że skopiowali z Rifta design, to mogli być już konsekwentni. CV1 ma regulację IPD.

« Odpowiedź #459 dnia: Grudnia 02, 2019, 17:47:08 »
A wrzuć screena ze swoimi ustawieniami w DCS, ja za wiele nie zmniejszyłem, niż to co mam normalnie na monitorze, 45 fps jest ok, ale 60 można spróbować.

Można jakoś przez forum załączy plik obrazu, czy trzeba z zewnętrznych portali korzystać?
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #460 dnia: Grudnia 02, 2019, 20:18:45 »
Tylko z zewnątrz.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #461 dnia: Grudnia 03, 2019, 00:23:02 »
Ok, to moje ustawienia. SS na 70% i RQ na 1. W DCS PD na 1.

https://ibb.co/BjwqzMy
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #462 dnia: Grudnia 04, 2019, 13:54:31 »
YoYo świetna, bardzo wyczerpująca recenzja (http://yoyosims.pl/hp-reverb-wmr-recenzja)! Moje golgle już czekają u znajomych na odbiór, może jutro się do nich przejadę ;D
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #463 dnia: Grudnia 04, 2019, 17:29:38 »
YoYo świetna, bardzo wyczerpująca recenzja (http://yoyosims.pl/hp-reverb-wmr-recenzja)! Moje golgle już czekają u znajomych na odbiór, może jutro się do nich przejadę ;D

Dzięki, jeszcze tu nie wrzucałem bo musiałem zrobić korektę.
Tak recenzja HP Reverb jest już w serwisie :), zapraszam:

http://yoyosims.pl/hp-reverb-wmr-recenzja

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #464 dnia: Grudnia 04, 2019, 18:26:48 »
Ok, wyskoczyłem przed szereg :). Jak już korektorujesz, to w akapicie o IPD używasz cm zamiast mm - obawiam się, że nikt z potencjalnych użytkowników Reverba IPD 64 cm nie ma ;) (choć skoro nawet krowom zakładają to kto wie...).

Ups. Podziękował!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2019, 18:32:22 wysłana przez YoYo »