Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #585 dnia: Grudnia 27, 2019, 20:22:33 »
Tak na marginesie, ustawcie sobie skalowanie do 342% w Reverbie, da to 4K pionowej. Warto zobaczyć jak to by wyglądało w 4K. Żyleta :). 2 lata ;D.
Realia za to: IL-2: 25 klatek, DCS: 28-33.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #586 dnia: Grudnia 27, 2019, 21:04:37 »
Ale jak, przecież Reverb ma w pionie 4k. Masz na myśli chyba 4k postawiony do pionu :-) ?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #587 dnia: Grudnia 27, 2019, 21:28:11 »
Ale jak, przecież Reverb ma w pionie 4k. Masz na myśli chyba 4k postawiony do pionu :-) ?

4K masz w poziomie, w pionie masz 2K w Reverbie.

Ps. sprawdźcie sobie też coś takiego:

dać na 60Hz i motionReprojectionMode wyłączony. Bardzo ładnie to działa w DCS i IL-2 (no kwestia tylko bug'a W10). O ile jeszcze w DCS da się latać (problem widoczny jest na drzewach głównie, jeden ekran ... renderuje ich mniej ;D) to w IL-2 wiadomo jak to wygląda, tu już totalna lipa. Doga sobie jednak stoczyłem i zero ghostingu. Daję łapkę do góry temu 60Hz licząc, że kiedyś to naprawią.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #588 dnia: Grudnia 27, 2019, 21:57:54 »
No jak, przecież w pionie 4k to 2160, w poziomie to 3840. Rozdzielczość 4k to 3840 x 2160. Reverb ma ją po prostu przyciętą do kwadratu. Dlatego Pimax 8kx będzie miał właśnie 4k na oko czyli 3840 w poziomie i 2160 w pionie.  Coś namieszałeś ;-)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #589 dnia: Grudnia 27, 2019, 22:00:20 »
Mnożąc oba parametry tak jak piszesz, ale ja nie piszę o obu wymiarach.
2160pxt, a 4000pxt w pionie, to warto zobaczyć jak wygląda. Może kiedyś.

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #590 dnia: Stycznia 06, 2020, 14:04:26 »
Niestety z moim Reverbem zaczęły się problemy. Od jakiegoś czasu miałem takie jedno sekundowe zaniki obrazu - na chwilę gasł obraz i po około sekundzie wracał. Działo się to na początku po założeniu gogli i tylko raz, więc jakoś nie zwracałem na to uwagi. Podczas latania nic się nie działo więc nie było problemu. Ale od wczoraj te miganie zwiększyło częstotliwość i zauważyłem, że ma to związek ze złączem kabla. Wystarczyło ścisnąć lekko te złącze i obraz gasł mimo założonego klipsa. Od nowego podłączyłem tę wtyczkę raz, założyłem klips i tego nie ruszałem ani razu. Dzisiaj zdemontowałem klips, kilkakrotnie spinałem i rozpinałem wtyczkę - ale po założeniu klipsa i mocniejszym ruszaniu głową problem się powtarza. Póki co trytkami spiąłem kable tak aby na złączu nie było naprężeń i jest ok - ale bez wymiany się nie obędzie :/ Do tego mam jeden bad pixel na prawym ekranie (pojedynczy czerwony pixel widoczny tylko na czarnym tle) i jeden na lewym (zielony również widoczny tylko na czarnym tle). Podczas gry w ogóle tego nie widać i pewnie nawet bym ich nie reklamował z tego powodu ale rozłączanie gogli to już dramat. Yoyo Tobie wymienili na nowy egzemplarz?
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #591 dnia: Stycznia 06, 2020, 14:47:57 »
Niestety z moim Reverbem zaczęły się problemy....

Łoj. Niedobrze, czyli problem z kablem dalej może się pojawić?
U mnie od początku nic odpukać i nigdy żadnych, najmniejszych przerw nie miałem (zarówno w jednym jak i w drugim modelu), ale też mam spięty mocno kabel (znaczy łącze do tego twardego kółka na końcu głowy + teraz jest jeszcze jeden pasek poprzeczny by to wzmocnić w porównaniu do fotki).

Jak na początku coś takiego się pojawiło to może akurat trafiłeś na taki model? Darowaliby sobie ten rozłączany kabel, więcej sami mają z tym problemów x100 niż osób, które to używają do Bóg jeden wie czego.
Mi oddali kasę za ten z Bad pixelami (ale też ponoć dlatego, że zarejestrowałem chęć zwrotu w ciągu 14 dni), teraz to mogą raczej wziąć na gwarancję. Chyba, że zamówisz nowy, a ten oddasz i potem sprzedasz jak wróci za min. miesiąc. Z tym, że znów jest > Zapytaj o termin dostawy. Idą jak ciepłe bułki od Pani Teresy.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2020, 15:02:44 wysłana przez KosiMazaki »

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #592 dnia: Stycznia 06, 2020, 15:07:17 »
Póki co problem rozwiązałem - później się zorientuje jak to wygląda w x-kom z gwarancją. Ten kabel to masakryczna pomyłka - mogli puścić rev.2 już bez tego złącza i by było po problemie.
F-16C Block50 driver...

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #593 dnia: Stycznia 07, 2020, 11:20:25 »
Faktycznie ciepłe bułki od Pani Teresy - dzwoniłem do x-kom i Reverb dostępny dopiero od 21 lutego.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #594 dnia: Stycznia 07, 2020, 13:53:08 »
Uuu słabo to wygląda. Takie wałki jednak z tym kablem? Zamówiłem i czekam potestować nową wersję, ale teraz mam jeszcze większe obawy. Te terminy dla całej Poslki? Będę dziś u nich to zapytam jak we Wrocławiu.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #595 dnia: Stycznia 07, 2020, 15:22:36 »
Ja dzwoniłem bezpośrednio do centrali to raczej dla całej Polski. No słabo, myślałem że problemy z dostępnością Reverba już się skończyły, a tu jednak dalej takie braki...
F-16C Block50 driver...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #596 dnia: Stycznia 07, 2020, 16:13:16 »
Trudno się dziwić, jeśli wszyscy tak jak Wy oddają, a w wolnych chwilach prześcigając się w poszukiwaniu bad pixeli. Nie zdziwiłbym się również, jakby sklepy rezygnowały z dystrybucji, bo co potem robić z takimi oddanym, tzn. jak na tym nie stracić? To nie chiński market z obieraczką do oliwek za 0.99$ z gwarancją dostawy przed końcem tygodnia :-).

« Odpowiedź #597 dnia: Stycznia 07, 2020, 16:22:15 »
Reverb ma niemieckim i brytyjskim sklepie HP cały czas dostępny jest od ręki z 48h dostawą. Trudności z dostaniem go w PL to wina gównianej dystrybucji a nie wysoki popyt.
Ciepłe bułki to raczej Index a nie Reverb.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #598 dnia: Stycznia 07, 2020, 16:34:32 »
Index? Nie grzeszy ani rozdzielczością ani ceną. Może dla tych co cisną room scale jest najlepszy - ale trzeba mieć dwie latarnie i kontrolery - a cały zestaw tani nie jest. Do symulatorów lotu to już nie taka ciepła bułka.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #599 dnia: Stycznia 07, 2020, 16:47:15 »
Index? Nie grzeszy ani rozdzielczością ani ceną.
Specjalnie pod simy na pewno nie opłaca się go kupować, już lepiej wyrwać Samsunga O z drugiej ręki, na ebay bywają poniżej 1000zł z przesyłką i wszystkimi kosztami. Index ma trochę ostrzejszy obraz, ale nie jest to duża różnica, odczuwam ją tylko w F-14. HB mocno go postarzyli i opisy pod przełącznikami są w Samsungu nieczytelne, na Index jeszcze da się je odczytać na styk, ale tylko przy dużym SS.
Sam obraz jest "ładniejszy" na Samsungu i wolę na nim latać innymi modułami. Index ma gorsze kolory i masakryczny shimmering, to drugie to już raczej wina archaicznego DCSa, nie wiem dlaczego ale w większości innych gier nie widać go tak jak tutaj.