Autor Wątek: HP Reverb opinie, wrażenia  (Przeczytany 49719 razy)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: HP Reverb opinie, wrażenia
« Odpowiedź #645 dnia: Stycznia 25, 2020, 10:44:19 »
Znalazłem wielkie dzięki  ;D

Dla Iłka jest też mod, który dodaje więcej opcji zooma, tego nie testowałem ale jest takowy: https://forum.il2sturmovik.com/topic/39748-3dmigoto-mod-icon-masked-by-cockpit-zoom-for-vr-color-change-sight-strengthened13-features/ . Przy zoomowaniu i tak wszędzie się robi rybie oka więc zoom to i tak ostateczność i w zasadzie na chwilę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #646 dnia: Stycznia 31, 2020, 20:27:22 »
Bazując trochę na tym temacie poprawiłem Shader Mod (ten uniwersalny) pod Reverba (pod inne gogle należy zmodyfikować plik _HMD.hlsl), równocześnie modyfikując nieco ustawień (jak podwójne flary, widok HMD, dałem defaultowe słońce itp). Tak by DCS wyglądał dalej tak jak defaultowy bez jakiegoś zauważalnego downgrade. Zresztą taki jest cel tej wersji Shader mod. Spróbujcie i dajcie znać. Mam wrażenie, że jest lepiej, już nad Kaukazem mam 90 fps od 1500m w zwyż, a jak fps jest mniej to motion reprojection działa lepiej przy 45 (np. zauważalne zwłaszcza na drzewach). Nevada 90 fps, mapa PG zależy gdzie 45-90, Normandia 45.

Instalacja jest mega prosta (i bezpieczna), użyj JSGME jak na screenie:

Mod: https://drive.google.com/file/d/1rza3qFjmAjx5gIjU2YAG15bDqaL-fAXp/view?usp=sharing

Przed uruchomieniem DCS skasuj w Zapisane gry\DCS\ fxo oraz metashaders2 .
Z katalogu głównym DCS za to skasuj/zrób backup i usuń wszystkie foldery "dcs" z każdej mapy jaką masz na ścieżce \Mods\terrains\PersianGulf\misc\metacache (ja mam 4 mapy więc musiałem to powtórzyć 4 razy).
Odpal DCS po aktywacji moda w JSGME, za pierwszym razem chwilę trwa odbudowanie shaderów.
Jak chcesz wrócić do oryginalnej wersji shaderów, wyłącz mod, skasuj w Zapisane gry\DCS\ fxo oraz metashaders2, odpal DCS.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2020, 20:33:49 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #647 dnia: Stycznia 31, 2020, 22:03:19 »
Dzięki, a okroiłeś tego moda tak żeby online się dało wejść?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #648 dnia: Lutego 01, 2020, 08:39:42 »
Online nie testowalem, nie wiem czy przejdzie pass check.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #649 dnia: Lutego 01, 2020, 10:32:46 »
No to już Ci mówię, że domyślnie nie przechodzi. Trzeba usunąć kilka plików z moda. Po południu napiszę co ma zostać.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #650 dnia: Lutego 02, 2020, 09:52:34 »
Wystawiam zzipowane dwie wersje moda do SP i MP. MOżna sobie porównać co tam ma być usunięte. Te wersja jest jednak dosyć stara, bo dawno nie latałem w DCS'a. Podejrzewam, że jednak te same pliki muszą zostać skasowane aby przejść przez IC, bo gdy jeszcze latałem to od ponad roku taka konstrukcja się sprawdzała.

Nie zaobserwowałem dużych różnic w wydajności między wersją SP a MP. Może to być kilka FPS max.

Link: https://files.fm/f/qwh7wur4

Link aktywny do 16 lutego.
Win10 64bit

« Odpowiedź #651 dnia: Lutego 07, 2020, 09:46:12 »
Po długiej walce z moim Windowsem udało mi się wejść do programu Insider (slow ring) i ściągnąć patch. Mogę potwierdzić, że HP Reverb działą teraz bardzo fajnie na 60Hz. Sprawdzone w Iłku i DCS. Jest tam trochę różnych opcji  dodatkowych, ale jeszcze tego nie testowałem. Jakiś problemów nie zauważyłem również ze stabilnością systemu. 

EDIT: w sumie był jeden problem - musiałem Armę 3 odinstalować. Na razie ochrona przed oszustami nie jest kompatybilna, ale podobno pracują nad tym.
 (battle coś tam)
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2020, 10:01:42 wysłana przez gorzasty »
Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #652 dnia: Lutego 07, 2020, 11:52:46 »
A w Armie to latasz/grasz w VR? :o

Fajnie, mogłoby to wyjść jak najszybciej 8).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #653 dnia: Lutego 07, 2020, 13:35:00 »
Plotki mówią, że raczej do maja trzeba czekać... Ja myślę, że można instalować już teraz.
Win10 64bit

« Odpowiedź #654 dnia: Lutego 13, 2020, 21:12:42 »
Zapisałem się do programu Windows Insider i pobrałem najnowszą wersję systemu Win10 PRO, zaktualizowałem sterowniki do rtx 2070, steam vr i wmr również w najnowszych wersjach i natrafiłem na dziwny problem losowo po wejściu na serwer DCS zaczyna wyświetlać obraz z prędkością 9-11 fps jednocześnie na monitorze fpsVR pokazuje mi 100% obciążenia karty graficznej, po wyjściu z serwera w menu gry dalej mam 9-11 fps i 100% obciążenia.  Dla spokoju przeinstalowałem DCS na czysto ale nie pomogło. Czy spotkaliście się z takim problemem?

Łukasz 

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #655 dnia: Lutego 13, 2020, 21:14:36 »
Zacznij od wyłączenia fpsVR.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #656 dnia: Lutego 13, 2020, 22:09:00 »
Wyłączyłem fpsVR jest jakby lepiej ale mam następne pytanie czasami pojawia się komunikat "TrackIR device pluged" lub "TrackIR device unpluged" i DCs dostaje czkawki w tym momencie , kiedys korzystałem z freetrack ale teraz robiłem czysta instalkę DCS więc żadnych śladów po nim niema. Co to może być ?

łukasz

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #657 dnia: Lutego 13, 2020, 22:13:10 »
A w systemie nie masz nic, co próbuje udawać trackira?
Gdzieś tą autodetekcję chyba można wyłączyć w opcjach albo pliku konfiguracyjnym.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #658 dnia: Lutego 17, 2020, 22:15:22 »
Porównanie Reverba od Indexa:
https://youtu.be/TR--nXBzIe8

Btw.
Ogólnie teraz DCS mam daleko na półce. Odpaliłem dziś po tej aktualizacji 2.5.6 i jakoś tak słabiej wszystko działa, na mapie PG to ogólna jakaś katastrofa. Chociaż FPS pokazuje 45 to jakby nie wyrabiał motion reprojection. Co ciekawe na Nevadzie ok, na Kaukazie też w miarę, więc może to ta nowa woda (mam najwyższą by widzieć fale)? Do tego coś nachrzanili z chmurami, które potrafią się renderować (w części, dalsze) tylko na jednym ekranie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2020, 22:24:39 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline raiven

• VFA-313
  • *
« Odpowiedź #659 dnia: Lutego 18, 2020, 10:45:13 »
Porównanie Reverba od Indexa:
https://youtu.be/TR--nXBzIe8
Jedna uwaga, co do jego recenzji, nadaje się tylko do simów i aplikacji jak google earth. Ten headset nie nadaje się do shooterów/przygodówek/rpg. Zamiast zachowywać się normalnie i intuicyjnie, insideout tracking wymusza operowanie przed sobą rękami. Jak masz kaburę na nodze, albo zamachniesz się Skyrimowym mieczem, po prostu gubi tracking. Więc bzdura, a już napewno nie gra się wygodnie. Z tego powodu oprócz reverbów zostawiłem sobie CV1, na wszystko inne niż simy.

Z chmurami w DCS u mnie to samo, też niektóre są renderowane na jednym oku.