Tak to jest wyższe półka jakościowa, biorąc pod uwagę jakość zastosowanych komponentów i przyjęte rozwiązania. Sam system WMR jest beznadziejny i wady Samsunga Odyssey wynikają z WMR, nie jakości samego produktu. Tyle, że RotflS właśnie replikuje te wady.
Produkt to całość, razem ze sterami, wsparciem producenta, peryferiami i co tam jeszcze. Jeśli producent pakuje jeden element wysokiej klasy, ale reszta jest kiepska, to produkt jest kiepski i tyle. Samsung przecież nie wspiął się na wyżyny pracując nad Odyssey. Wzięli gotowy system WMR od Microsoftu, ze wszystkimi zaletami i wadami (głównie wadami, poza ceną), zapakowali do środka swój ekran (to akurat umieją robić), za to nie popisali się z obudową i jej ergonomią, bo prawie każdy na to narzeka. Przykleili swoją metkę, wycenili wyżej niż konkurencja i na koniec stwierdzili, że nie chce im się tracić zasobów na dystrybucję w Europie.
Rift S nie replikuje wad Samsunga, mimo że wygląda podobnie. Tam gdzie WMR ma dwie kamery do śledzenia pozycji, Rift ma pięć i widać, że dużo pracy poszło w dopracowanie algorytmów śledzenia, bo działa praktycznie bezbłędnie. Halo ma tą jedną cechę wspólną, że jest z plastiku, poza tym to zupełnie inna konstrukcja. Większość użytkowników chwali Rifta za komfort, odwrotnie jak Samsunga, i dla mnie osobiście S'ka dużo wygodniejsza niż CV1.
Mam nadzieję, że oba te produkty szybko pójdą do piachu i ktoś w końcu wypuści coś normalnego. Obraz ostry i wyrazisty bez regulacji IPD, taaa jasne. Pewnie jeszcze sweet spot jest super.
Obraz jest ostry i wyraźny(*), pisałem o tym w poprzednich postach, ale jak nie chcesz przyjąć tego do wiadomości to nie, twój problem.
Jeśli ma być ostro i z regulacją IPD to zostaje Valve Index, tylko trzeba poczekać co najmniej do sierpnia i wyłożyć na stół 2,5 raza tyle co za Oculusa. Ewentualnie poczekać kolejne pół roku, w Q3 ma się ukazać nowe HTC i pewnie kolejne headsety WMR porównywalne z HP Reverb.