Autor Wątek: Pimax 5k+  (Przeczytany 9419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Pimax 5k+
« dnia: Marca 11, 2019, 09:53:52 »

Opis Pimax'a 5K Plus wstawiłem na stronę, w sumie wyszedł finalnie dość długi tekst dotyczący Pimax 5k+ ale też przybliżam ogólnie ten temat z jego plusami i minusami wg mnie.

http://yoyosims.pl/
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Pimax 5k+
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 11, 2019, 13:26:59 »
Fajny tekst, w zasadzie mogę podpisać się pod nim rękami i nogami. Za kilka lat będzie mega, teraz jest super. Nie latam bez gogli, choć w multi rzeczywiście spadam przez to trochę częściej :)
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2019, 14:52:14 »
Dzięki za reckę YoYo. Dużo trafnych spostrzeżeń i dosyć fajnie opisany produkt, choć widać, że miałeś mało czasu. Z resztą sam to zauważasz w tekście. Również nigdy by nie latał na monitorze, bo po VR to jak oglądanie filmowych perełek na zegarku ;) Dobrze, że ratuje nas teraz coś takiego jak zoom VR. W BoX jest fajny mod, który pozwala zbliżać widok, że w sumie to my - VR'owcy, mamy przewagę w rozpoznaniu wroga ;)
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2019, 17:00:47 »
W BoX jest fajny mod, który pozwala zbliżać widok, że w sumie to my
To jest ten sam mod który wyłącza tarczę śmigła bo celownik wariuje przy włączonym ASW?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 11, 2019, 17:24:39 »
VR Zoom jest w BoX też i bez żadnych modów.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 11, 2019, 17:28:56 »
Tak to ten ze śmigłem. Jest VR zoom wbudowany, ale dużo słabszy. W modzie można sobie zdefiniować przynajmniej dwa różne zbliżenia, takie jak chcemy.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2019, 19:05:00 »
Czyli taki czit, ech...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2019, 19:34:34 »
Jest VR zoom wbudowany...

A no właśnie, zapomniałem dodać o Zoomie w opisie (uzupełnię wkrótce tekst). To jest dość dziwne tutaj w Pimax 5k +i wydaje mi się, że tak duży FOV psuje zooma.
Podpisałem zooma w DCS jak i IŁ-2 (zooma z opcji). Ale przy wyciskaniu obraz nam się zbliża ok, ale i .... zbiega. Przez co miałem wrażenie jakbym zrobił zeza i tak obraz wygląda. Nie da się patrzeć. W Rift działało to dobrze, tutaj w dwóch simach był efekt zeza, więc sądzę, że duże FOV na to wpływają, to akurat na minus.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2019, 19:38:05 »
No można tak powiedzieć, choć ja to widzę bardziej jako wyrównanie szans.

TrackIR też można jako oszustwo traktować...

Widoczność w VR jest kiepska, więc jakoś trzeba to kompensować. Za kilka lat z lepszymi goglami nikt tego nie będzie używał.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Win10 64bit

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 11, 2019, 19:53:31 »
No można tak powiedzieć, choć ja to widzę bardziej jako wyrównanie szans.

TrackIR też można jako oszustwo traktować...

No sorry, jedynie może tylko jego lepszą szóstą. Równie dobrze można jakimś modem zostawić sobie tylko celownik i powiedzieć że wyruwnuję sobie szanse.
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2019, 20:05:25 wysłana przez =OPS=lipas »

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 11, 2019, 20:16:31 »
No sorry, jedynie może tylko jego lepszą szóstą. Równie dobrze można jakimś modem zostawić sobie tylko celownik i powiedzieć że wyruwnuję sobie szanse.

To tak nie jest Lipas, spróbuj w tym polatać i powalczyć, bez porównania z TrackIR, to tak jakbyś kierował samolotem nie joyem ale numpadem  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 11, 2019, 20:24:49 »
A co to w Tracku IR nikt nie zoomuje sobie obrazu? Dajta spokój rycerze : DDD

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2019, 20:32:49 »

Nie kumasz Lipas. W VR rozpoznanie innego samolotu (jaki to typ dokładnie) można przeprowadzić, gdy jest ok 50m-100m od Ciebie. Ty na monitorze jesteś w stanie ocenić to z dużo większej odległości. Spotting to też inna bajka, choć tutaj jest już lepiej. Żeby 6 sprawdzić skręcam sobie kark nie mogąc dobrze obsługiwać joya, podczas gdy Ty robisz niewielki ruch głową na bok i dalej obsługujesz wszystkie konsolety. Mod z zoomem też nie jest idealny. Im większy ustawisz tym jest czulszy i tak buja widokiem, że nic potem nie rozczytasz. Ogólnie ustawia się go tak, jak pewnie Ty masz na monitorze. Jakaś równowaga na tą chwilę musi być i fajnie, że ktoś to wyrównał, bo inaczej do MP bym się nie zbliżał.

Oczywiście możesz też twierdzić, że uwaga dookólna, czy jak to nazwać, w goglach jest też dużo lepsza niż w TrackIR i monitorze i to oszustwo, ale tak właśnie mieli piloci w realu i chyba do tego dążymy w symulacji ;)?
Win10 64bit

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 11, 2019, 20:34:05 »
Zoom to zoom, nikt nikomu nie broni, ale wyłączanie przy tym tego czy tamtego to już inna sprawa. Ale dobra, może się czepiam. Jak VR na dobre zagości pod strzech, czyli za 5 lat, to pewnie też się skuszę, chyba, że mi przejdzie ochota na simy. Teraz to za duża kasa, a i sprzęt musiałbym zmienić w całości.
Zgadzam się, że ideałem jest odwzorowanie takie jak w VR. Tylko, że TracIr jest na rynku od ilu, 15-20 lat, a VR od dwóch.

« Odpowiedź #14 dnia: Marca 11, 2019, 20:37:07 »
A co to w Tracku IR nikt nie zoomuje sobie obrazu? Dajta spokój rycerze : DDD

No właśnie.. to raz, ale tak jeszcze rozwijając temat - np. w DCS to mnie aż śmieszy, jak devsi pozwolili zbliżać widok osobom z monitorami klasycznymi. Nie ma to za wiele wspólnego z realem. Z drugiej strony jest też VR zoom, ale dużo słabszy od tego "monitorowego". Tutaj szanse są jasno skierowane na "monitorowców". Dlatego ja wolę sobie póki co latać Mi-8 i się w dogfighty nie wdawać, bo wiem, że szanse mam marne.
Win10 64bit