Autor Wątek: Pimax 5k+  (Przeczytany 10787 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pimax 5k+
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwca 14, 2019, 22:26:23 »
Uj. Raczej wydaje się to na wadę fabryczną. To z drugiej ręki? Tzn. ktoś to używał wcześniej czy też nowa sztuka? Jak używka to warto się spytać czy ktoś miał tam wcześniej podobne problemy.
Może coś z kablem, łączem?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #181 dnia: Czerwca 14, 2019, 22:55:48 »
Dzięki za sugestię YoYo. Kable tam raczej są na stałe w goglach. Ze strony kompa wtykałem wszędzie gdzie mogłem. Zawsze to samo. Może jeszcze zasilacz, ale wątpię.

Tu jest dokładnie taki sam problem jak mój: https://forum.pimaxvr.com/t/resolved-random-flashing-pixel-in-pimax-5k/11789/22  ...pomogła wymiana płyty.

Gogle są od backera, który podobno tylko raz je wyjął i sprawdził. Twierdzi, że nic takiego nie widział... ciężko tego nie zauważyć. Wada fabryczna jak nic. Gogle wyglądają na zupełnie nie używane, ale co zrobić, chyba nic z tego nie będzie. Gość tam do nich jeszcze napisze. Zobaczę co oni powiedzą i kiedy... Dobrze, że transakcja poszła p[rzez PayPal to może się w razie czego uda odzyskać kasę.

EDIT: tu jeszcze jest długi wątek o wymianie kabli jakby coś/ktoś/kiedyś: https://forum.pimaxvr.com/t/pimax-official-cable-replacement-request-flicking-white-dots/16544/122

« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2019, 23:11:44 wysłana przez gorzasty »
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwca 15, 2019, 08:00:40 »
Twój problem to ewidentnie wina kabla - przynajmniej te białe kropki. Mieli wadliwą partie kabli i gratis je wymieniali jeśli ktoś miał taki problem. Gogle są na gwarancji więc sprzedawca powinien Ci bez problemu załatwić wysyłkę kabla z Chin. Wiele osób zgłaszało problemy z facepadem - że jest zbyt cienki - ja zrobiłem sobie przeróbkę wykorzystując VR cover z Odyssey Plus i jest super wygodnie i soczewki są w odpowiedniej odległości od oczu. Ja w DCS ustawiam pitool na 1.25, 90Hz, PD 1.0, FOV large, a steamVR zostawiam na auto i jest ok, ale korzystam z RTX 2080 Ti.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #183 dnia: Czerwca 15, 2019, 13:04:06 »
Dzieki Jankes. Polatalem jeszcze dzisiaj w Ilka na 64Hz I powiem, że jest bardzo fajnie. Płynnie na LARGE fov.  Ustawienia balanced. Teraz głównie w to gram więc mi pasuje. Z DCS powalczą po powrocie. Coś tam patrzyłem że na 64HZ z smart smoothing, czyli wychodzi 32fps jest w miarę, ale do 45 asw rifta to  temu.

Gość coś tam stara się już załatwić. Zobaczymy czy kabel wyślą.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwca 15, 2019, 15:53:05 »
Smart Smoothing działa najlepiej na 90HZ ustawiając na 45fps - ale to jeszcze nie to co ASW albo Motion Reprojection - wciąż nad tym pracują. Ja czekam na update wydajności VR w DCS - bo wtedy będę mógł zejść na 64Hz i mieć stałe 64fpsy bez potrzeby włączania Smart Smoothing  :evil: Przynajmniej mam taką nadzieję ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #185 dnia: Czerwca 15, 2019, 20:32:09 »
Patrzyłem na moim sprzęcie i ustawieniach mam ok 35 do 45 fps w DCS. Jakby 50% ogarnęli w VR to i tak może braknąć do 64 ;/ ale to by była już bajka do latania w tym.

Win10 64bit

« Odpowiedź #186 dnia: Lipca 11, 2019, 13:23:51 »
OK, człowiek wrócił z tułaczki to czas na mały update. Po powrocie czekała na mnie nowy kabelek. Muszę chyba pochwalić dział suppoprtu Pimaxa, w którym jednak panuje spore zamieszanie.  Chodzi o to, że Pimaxa dostałem jakieś 4 tygodnie temu. Wtedy wyszła sprawa z m miganiem pixeli i ekranów. Zgłosiłem to sprzedającemu i sam założyłem ticket. Sprzedający też zadziałał pisząc do Pimaxa. Nowy kabelek był u niego (w Irlandii) tydzień później. Mieli go jednak wysłać do mnie, ale chyba nie ogarnęli. Na szczęście koleś sam mi go podesłał na swój koszt. Wczoraj dostaję maila od supportu, że lada chwila wyślą mi nowy kabel ;) czyli tutaj coś długo to zeszło i chyba nie ogarnęli znów, że kabelek poszedł już jeden. No trudno, będę miał jeden w zapasie. Co najważniejsze kabel naprawił wszystko. Nie wiem jakim cudem to on jest winowajcą takich cudów, ale nie chce mi się w to wnikać. Ważne, że działa. Niestety zauważyłem dziś, że mam jeden czarny pixel na lewym monitorze i to w takim miejscu, że mnie wkurza lekko gdy lecę i na czystym niebie wypatruje wroga (który własnie na początku jest takim pixelem ;) Ale do tego chyba będę musiał się przyzwyczaić już. W sumie to po jakimś czasie człowiek to ignoruje, a nawet nie zauważa dopóki nie zacznie go specjalnie szukać.

Teraz co do sprzętu. Wgrałem cały najnowszy soft beta Pitool 1.0.1.144. Na początku były same problemy. Za chiny nie mogłem ogarnąć dlaczego wciąż mam różne rezultaty nic nie zmieniając a odpalając tylko na nowo grę. Niekiedy nie dało się zmienić żadnych ustawień w Pitoolu bo wciąż wskakiwały poprzednie. Gogle za Chiny (co za ironia :) ) nie chciały łapać trakingu z latarnią.  Dobrze, że jeszcze moje dziewczyny nie wróciły na chatę, to miałem sporo czasu i tak przesiedziałem ok 10h klnąc na czym świat stoi co to z gów%o. O 3 nocy dokopałem się do jednej informacji. która w sumie sporo odmieniła. Traking łapie zawsze od razu, gdy po uruchomieniu wystawi się dupę gogli do latarni i odwróci. Czarny... dobrze, że nie trzeba spluwać przez lewe ramię bo miałbym całą podłogę zaplutą. Dlaczego tak, to nie wiem, ale to rzeczywiście działa. Padłem spać. Kolejnego dnia znów ciężka walka. Po kilku godzinach, próbach z różnych softem itp zacząłem trochę kumać. Wróciłem do najnowszego. Zobaczyłem co po czym trzeba rebootować i kiedy. Skąd co odpalać i czy Steam ma być uruchomiony czy nie. Jest trochę kombinacji wierzcie mi, ale ostatecznie po dwóch dniach bestię oswoiłem na tyle, że coś zaczęło działać i to wcale nie najgorzej, a co najważniejsze - przewidywalnie ;)

Aktualnie jestem na etapie, że mam bardzo dużą frajdę z tego sprzętu. O ile na początku byłem gotów to sprzedać, jeśli utrzymam nerwy na wodzy i nie wywalę tego przez okno, to teraz jest naprawdę fajnie i nikomu nie oddam :) Iłek dostał drugie życie. W sumie to gram teraz najczęściej, więc jest moim wyznacznikiem. Ostry obraz, ustawienia "balanced", normal FOV i jedzie w trybie 64Hz jak ta lala. Dla mnie jest płynnie i nic więcej nie chcę. Wreszcie śledzę 6 bez problemów większych, choć jak u pilotów zapiętych w fotel nie jest to takie chop siup. Generalnie jestem mega zadowolony!
Z DCS jest trochę iina sprawa. Po prawie całym dniu testów różnych latadeł i różnych ustawień stanąłem na smartsmoothingu przy 64Hz, co w praktyce daje 32 FPS. W ostatniej wersji Pitoola działa to nawet dobrze muszę przyznać. Prawie jak w Rifcie, ale... no właśnie nie zawsze jestem w stanie te 32 FPS utrzymać, w związku z czym latanie poniżej nie należy już do przyjemnych. Wiemy jednak jak skopany jest to tytuł jeśli chodzi o optymalizację, więc jako, że latam głównie Mi-8 wystarczy, a poczekam na jakąś pomoc w postaci łatek wydajności lub 3080ti, bo 2080ti też nie gwarantuje super rezultatów (ok 25% przyrost FPS), poza tym, że może miałbym te 45fps, co też szału za tą kasę nie robi.

Inne tytuły jak Skyrim, Alien Isolation itp działają super. Kiedyś dużo siedziałem w simracingu więc na próbę ściągnąłem kilka tytułów znów - Rfactor 2, Assetto, Pcars 2 Iracing już dano nie aktywny i odpuściłem. Ale co mnie uderzyło. Płynność była taka, że byłem w szoku. Nie sprawdzałem fps, ale nie było nawet takiej potrzeby. Duuużo lepiej niż w Rifcie, a fov przecież dużo większy. Gdyby tak chodziły tytuły lotnicze to bylibyśmy blisko nieba ;) Żałowałem, że już nie mam rigu, bo bym może nawet z sentymentu kilka wyścigów pojechał, a może nawet jakąś ligę, ale cóż te czasy chyba minęły.

Tak więc reasumując - support Pimaxa chyba spoko. Ktoś tam odpowiada na tickety i coś tam chcą naprawiać. Sam sprzęt bardzo przyjemny. Duży FOV to mega sprawa w symulatorach, ale nie tylko. W takim Skyrimie człowiek zapomina, że ma gogle po chwili, a w CV1 tak nie miałem. Sof nawet OK, pod warunkiem, że poświęcimy trochę czasu i go rozgryziemy oraz jego humory. Jeśli oswoicie tą bestię to da Wam wiele przyjemności!

Win10 64bit

« Odpowiedź #187 dnia: Lipca 12, 2019, 00:47:17 »
Zauważyłem dziś, że przy Pimaxie w misjach nocnych w DCS są dziwne artefakty na całej ziemi. Szczególnie widać to w oświetlonych miastach. Migają jakieś olbrzymie cienie i to najczęściej w jednym oku. Tak jakby tekstury przenikały... Na CV1 tego nie mam. Właśnie sprawdziłem przy tych samych ustawieniach i sterownikach (431.36). 

Tak na marginesie, chyba coś w VR dla Oculusa poprawili przez ostatnie tygodnie, bo na PD1 miałem w kilku misjach, które próbowałem 90fps... jakiś kosmos w DCS :) Coś chyba o Pimaxie zapomnieli :D
Win10 64bit

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: Lipca 12, 2019, 08:12:00 »
W nocnych przełącz się na Normal FOV. Co do poprawek to ED teoretycznie zrobił „jakąś” optymalizacje VR ale nie u każdego była ona namacalna. Ja zauważyłem poprawę w Pimaxach ale nie taką dużą jak zapowiadali ;)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #189 dnia: Lipca 12, 2019, 11:38:11 »
Dzięki Jankes, ale to nie to. Znalazłem dziś przyczynę na forum Pimaxa: https://forum.pimaxvr.com/t/different-graphic-rendering-on-both-eyes/20396/8

SweViver napisał:
"Yes this is a Parallell Projection issue. I spotted and reported this in a bunch of games already back in the Pimax m1 beta testing phase. Some shadows and reflections renders differently for each eye, most likely because the games were made for two non-canted panels. Unless the game/sim developers fix this for VR headsets with canted displays (Pimax, Valve Index, XTAL etc) then I dont think we will see this fixed. At least Pimax cannot do anything about it (as far as I understand) because the shadow/reflection angles are calculated in the game, not taking your both eyes viewpoint and angle in account.

Look at DCS World developers. They completely removed the need of Parallell Projection. Lets just hope more game developers do the same…"

Nie ogarnąłem tego, że w DCS można odznaczyć Parallel Projections. WOW wszystkiego bym się po nich spodziewał, ale nie tego ;) Teraz jest już bajka, bo nie dość, że cienie się naprawiły, to wzrosła wydajność.

Chciałem jednak jeszcze sprawdzić ile można z tego wyciągnąć i wgrałem ten mod, o którym pewnie wszyscy VR-owcy tutaj słyszeli.
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=215373&page=84

Po tych zabiegach mam w DCS prawie cały czas w granicach 45 do 55 fps (za wyjątkiem dużego młyna gdzie spada do 40).Mogę dać w Pimax 90Hz i smoothing). Różnic duży w wyglądzie jakoś nie zauważam. Oczywiście są, ale podczas lotu nie jest to aż takie odczuwalne. Polecam. Jeśli Tobie Jankes na 2080ti brakuje troszkę do 64fps top może jest dla Ciebie rozwiązanie. Ja na 1080ti muszę się na razie tym zadowolić co mam, ale nie ma co narzekać bo jest git.

Win10 64bit

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: Lipca 12, 2019, 12:58:29 »
Testowałem to kiedyś na 1080Ti i nawet działało ale w multi nie przechodziło przez Integrity check. Ja zawsze uruchamiam DCS bez PP. Wydajność jest dużo gorsza z włączonym Parallell Projection, a jedyna różnica jak dla mnie to działający VR zoom z którego w Pimax 5K+ nie trzeba już korzystać. W tej chwili bez tego modu na FOV large mam stałe 45 fps, a smart smoothing robi resztę i jest rewelacja w porównaniu z tym jak działo to wcześniej. Pimax zrobił kawał dobrej roboty od czasu premiery Pimaxa 5K+.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #191 dnia: Lipca 12, 2019, 13:48:55 »
To prawda idą dosyć ładnie do przodu, choć trochę im to zajęło. Konkurencja jednak nadal w większości z tylu...

Co do integrity check wystarczy nie podmienić kilku plików i jest git a przyrost i tak jest. Wszystko opisane w wątku. Jak chcesz to mogę Ci gdzieś pliki wrzucić gotowe co są pod Pimaxa i przechodzi MP.

Win10 64bit

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #192 dnia: Lipca 12, 2019, 14:57:56 »
Dzięki ale nie lubię kombinacji - co update na nowo trzeba się z tym bawić. U mnie ładnie śmiga bez tego :)
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #193 dnia: Lipca 12, 2019, 15:18:11 »
Oki, no problem. W takim razie teraz już  tylko polatać pozostało ;)

Win10 64bit

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: Lipca 26, 2019, 11:03:16 »
Jest nowa wersja PiToola:

https://forum.pimaxvr.com/t/new-pitool-1-0-180-is-available-now-from-pimax/21281

Walnęli literówką, powinno być 1.0.1.180 ;)
F-16C Block50 driver...