Autor Wątek: Pimax 5k+  (Przeczytany 9454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pimax 5k+
« Odpowiedź #45 dnia: Marca 21, 2019, 11:49:14 »
Eye tracking to jest klucz, tak mi się wydaje. Dzisiaj cała para 2080ti idzie w gwizdek generując obraz tam gdzie się nie skupiamy. Najważniejsze, że właśnie już dziś mamy takie ekrany jak podlinkowalem. Do tego ta firma opracowała wydaje się dobrze działający eye tracking. Dzięki temu te gogle mogą działać szybciej niż cv1 na tej samej grafie.   Dlatego to będzie kolejny milestone. Z chęcią poczekam na pierwsze testy. Ciekawe też kiedy cena spadnie do poziomu Kowalskiego.

Ps. Zobaczcie, że demo tych gogli leci z laptopa. Nie z macierzy procesorowych Google ;) Wiem, że to proste dema, ale i tak. Poza tym ta technologia nie jest zależna od developerów, czy ją zaimplementują... na szczęście ;)

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Marca 21, 2019, 11:53:47 »
Nie do końca, eye tracking troszkę poprawi wydajność ale do milestone to daleko. Nowy pitool ma już zaimplementowana te funkcje (FFR), sprawdza się przy FOV ustawionym na Large (170 stopni) bo i tak widzenie peryferyjne nie zwraca na to uwagi. Troszkę to poprawiło FPS’y - ale ogromnej różnicy nie ma.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #47 dnia: Marca 21, 2019, 12:05:10 »
Ok, dobrze mieć info z pierwszej ręki, ale chodzi o szczegóły. Wiadomo jak działa ich algorytm? W jakiej rozdziałce renderuje resztę  obrazu, w jakim promieniu itp... ? Poza tym jak sprawnie to działa? Fajnie by było jakieś testy zobaczyć ogólnie eye tracking. Ile nasza percepcja wymaga i ile jesteśmy dzisiaj w stanie jej dać technologicznie.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Marca 21, 2019, 12:15:09 »
To nowa funkcja i dopiero jest rozwijana. Póki co wspierana tylko na kartach RTX, ale to krok w dobrą stronę.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Marca 21, 2019, 19:03:30 »
IPD ustawi sie w nowym Rift S programowo, nie zauwazylem tego. To juz lepiej (SteamVR? Jakis sterownik?).
https://m.pclab.pl/news80189.html
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 21, 2019, 19:28:01 »
Będzie na pewno w sofcie od gogli. Ogólne recenzje Rift S jakie czytałem na zachodnich forach brzmią "down grade". Jeden ekran - bo idzie o oszczędność. Soczewki umieszczone na stałe, regulacja jedynie obrazem. Więc zależy jak trafisz z własnym IPD im bliżej tego uśrednionego by wycelować w środek soczewki tym lepiej. Przerabiałem to w Pimax 4K, regulacja fizyczna IPD jest o wiele lepsza.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 21, 2019, 19:34:14 »
I tak trzeba bedzie poczekac na jakies recenzje. Cos bym kupil w tym roku ;D ale nie wiem czy to nie wiekszy problem. Te HP wygladaja obiecujaco ale moga dzialac jeszcze gorzej niz Pimax 5k+.

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 21, 2019, 21:50:21 »
Będzie na pewno w sofcie od gogli. Ogólne recenzje Rift S jakie czytałem na zachodnich forach brzmią "down grade".

Faktycznie recenzje, czy opnie ludzi, którzy gogli nie widzieli na oczy a tylko przeczytali specyfikację? Recenzje "hands on" które widziałem mówią, że różnicy w Hz w praktyce nie widać, jakość obrazu lepsza niż w pozostałych goglach Oculusa a headband jest wygodny. Na dokładniejsze oceny trzeba będzie poczekać do czasu gdy Facebook zacznie wysyłać sprzęt recenzentom.

Osobiście jednak oswajam się z myślą, że chyba jednak wezmę Rift S "na przeczekanie", przynajmniej dopóki twórcy symulatorów nie poprawią wydajności a producenci konkurencyjnych gogli nie dopracują oprogramowania i ergonomii. Cena w Europie ustalona na 450 Euro, niby gogle WMR można znaleźć taniej, ale jakoś mnie nie zachęcają.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #53 dnia: Marca 21, 2019, 21:51:30 »
Z Oculusem chyba będzie najprościej dokonać zwrotu...
HP kusi i to bardzo. Mam jednak obawy o których mówi Yoyo. Może być tak samo lub gorzej jak z P5K +. W tym roku też chciałbym wymienić mojego Rifta. Technika idzie do przodu i już teraz widać, że jeśli ED czegoś nie poprawi, to VR-owych malkontentów im tylko przybędzie.

« Odpowiedź #54 dnia: Marca 22, 2019, 08:43:34 »
Zanim kupicie, to jeszcze zaczekajcie jak powiedzą ile trzyma na baterii. Jak 2 - 3h to możecie czasem nad lotnisko nie zdążyć wrócić  ;)

Win10 64bit

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Marca 22, 2019, 09:11:09 »
Jakiej baterii?

Gogle na baterię to Oculus Quest, taka samodzielna konsolka VR o mocy obliczeniowej smartfona. Całą resztę tutaj dyskutowanych podłączasz tradycyjnie kablem do PC.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #56 dnia: Marca 22, 2019, 09:28:13 »
No tak, nie doczytałem. Mea culpa. Myślałem że na Questa się tu ktoś czaił.

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #57 dnia: Marca 30, 2019, 09:21:21 »
Szykuje sie rok premier VR: Rift S, HP Reverb a teraz Valve Index:
https://arstechnica.com/gaming/2019/03/valve-index-is-the-game-makers-brand-new-vr-headset-slated-for-may-2019/

Ponoc FOV 135. Ciekawe jak reszta.
Premiera w maju.

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Marca 30, 2019, 11:12:58 »
Ciekawe jaka będzie rozdzielczość i rodzaj paneli, LED czy OLED? Faktycznie ciekawy rok dla VR :)
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #59 dnia: Marca 30, 2019, 12:05:05 »
A tak przy okazji, skoro Rift S ma jeden ekran to może to być jakiś boost w fps? Może te 80 fps z 80 Hz będzie trzymał?
To mniejsze zapewne obciążenie niż np. 2 ekrany. Co myślicie?

www.yoyosims.pl