Autor Wątek: Klonowanie dysku SSD  (Przeczytany 1923 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwadrat

• Gość
Klonowanie dysku SSD
« dnia: Czerwca 25, 2019, 19:26:06 »
Planuje wymienić dysk na trochę większy.

Teraz mam:
1. SSD - partycja C - system Win10 + gry steam
2. SSD - partycja D - DCS + gry steam
3. HDD - partycja E + F - system Win7 + dane (jeżeli odpalam Win7 to partycja F to C, C to D, E jest nadal E, a D to G :))

Zarządzanie wyborem systemu przez bootloader Windows 10. Chciałbym wymienić drugi dysk SSD na większy i teraz pytanie jak to zrobić w miarę bezboleśnie. Na ile się orientuję sektor startowy jest na 1 dysku SSD. Czy mam klonować ten drugi dysk SSD na którym tylko mam DCS czy wystarczy to skopiować? Wolałbym, żeby tam konfiguracja mi się nie rozjechała. Jeżeli klonowanie to użyć jakiegoś darmowego narzędzia czy na przykład Acronics (gdzieś miałem klucz który dostałem do dysku ale nie wiem z którego roku to jest i czy jeszcze działa)?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 25, 2019, 19:32:20 wysłana przez kwadrat »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Klonowanie dysku SSD
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 25, 2019, 19:46:41 »
Trochę nie kumam co chcesz gdzie klonować ale napiszę na wyczucie i w skrócie. Klonujesz dysk 1:1. Boot Manager jest na partycji C: (od 100 do 500MB ma ta partycja). Przynajmniej jak robiłeś to po bożemu z głową, bo czasami może wyjść babol i np. nadpisze się ten od Win7. Na tym etapie nie przejmujemy się tym. Jak chcesz sklonować HDD możesz użyć dowolnego narzędzia. Od darmowych np. Clonezilla, po płatne np. Acronis. Wybierasz klonowanie, a potem programem do edycji partycji sobie dowolnie zmieniasz wielkość partycji na nowym dysku. Acronis może być nawet darmowy ale ten co dostałeś z dyskiem z powodzeniem wystarczy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 25, 2019, 20:07:44 »
Chcę podmienić dysk z DCSem. Czyli systemowy zostaje bez zmian. Tylko nie wiem czy po wymianie na dysk innej firmy i pojemności system wstanie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 25, 2019, 21:07:23 »
Czemu ma nie wstać?

Sklonuj sobie 1:1 ten dysk albo po prostu skopiuj jego zawartość. Rejestr i związane z tym ustawienia trzymane są tam gdzie stoi Windows czyli na C:, więc jak skopiujesz pliki i zachowasz tą samą literę dysku to powinno od strzału wstać. Wielkość partycji nie gra roli. Osobiście wolałbym klonować, bo mniejsza szansa, że raptem coś mi przyblokuje jakiś plik np. antywirus. Natomiast jak się zdecydujesz to polecam to robić Total Commanderem, wtedy masz nad tym kontrolę. Tak czy siak do zrobienia. Stopień skomplikowania podobny.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2019, 01:19:59 »
Chcę podmienić dysk z DCSem. Czyli systemowy zostaje bez zmian. Tylko nie wiem czy po wymianie na dysk innej firmy i pojemności system wstanie.

Katalog z DCSem można przenosić dowolnie na zasadzie kopiuj/wklej. Nie trzeba niczego klonować.
Wszystkie ważne informacje, np. przypisania komend, są trzymane na katalogu C:\Users\[nazwa_użytkownika]\Saved Games\DCScośtamcośtam.
który zresztą też można kopiować na nowy dysk, ale oczywiście na C:

« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2019, 20:05:28 »
Hmm potrzebna jest pomoc :D

Podpiąłem dysk i teraz mam dwa. W BIOS wyłączyłem Secure Boot, w innym wypadku nie chciało widzieć bootowalnego USB. Zainstalowałem Windowsa na SSD lecz przy każdym ponownym uruchomieniu mam błąd jak na obrazku. Dalej można wybrać sobie jaki Windows chcemy uruchomić i ten nowy włącza się bez zarzutu. Tak więc czego dotyczy ów błąd ze zdjęcia skoro po jego ominięciu działa co ma działać?
Czy warto odpiąć zwykły HDD podczas instalki by nie było jakichś tam problemów?

https://lh3.googleusercontent.com/9LBVsDQwmrTaR6rwfkN0ZAHIQf_fG0KvdT8uNhsiMkHAGqqlppnzsHeAuPOPeXouTitsVDY5rrMfJi_z9fWZCIBkACcwefjtzTNmXOCozs_JdHbIhqJgZyP3hxX46_NmX3khydqcV8ULF__39KxoEvrsYG2gbn2mK4GBa6Qk7Ysv1YMwORZ9yrQDbPRQym2oaT0obb-Oz79IcusIBMk_dru4t2uXhSlzwSMW0bY8-i4xlvjA7os242hFuTL7FEuYzCGl_MQ537qfn6NMZ8ZoT_fpMRLBFZNJ_LJu_Y-S1ctiGqkODL2FLXVd7pJNmHdPvDQVn-Xq37S9O0fNDJIiGjJrCn0tss7P44blxBdF6424QRC55B107BpKkZ43rFPIU75TYadYaPS4Pthy1YQNOS4PJb7DJLiSv8LXSq6UcN7V5Y2hbznjT6DbICr3ryBw5ZPcEmgPFgrcNRJ_hVGVEesOvpnOS9n3MlucbZ-xf7AZWUZ8Kq9iPtvFVu5mjd0k6wI5rZaAepU0XH4KBWETHm1KoFDN9qEPwH_GnQhFj-_FU-DI9VP0Ea_ej7bQmSDFB5dHFAVePHM-eCl9HS6eN_hsJRrm-TXLs-2lrcf-AKPytidn17-lrRfqoIl-wqU-o6tYMuFa45NpLIwMMxMDCHmYS2cjfPCmjmuDFd0CJDflpoDrisyYb88=w1115-h938-no

« Ostatnia zmiana: Września 19, 2019, 07:34:57 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2019, 20:21:33 »
Jak rozumiem, na tym drugim dysku też poprzednio był zainstalowany system? W pierwszej kolejności sprawdź w ustawieniach UEFI kolejność urządzeń do bootowania. Być może płyta główna cały czas próbuje bootować z tego drugiego dysku i pozostałości po systemie, który tam był (ukryte partycje odzyskiwania itp).

« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2019, 21:29:00 »
Tak, na starym HDD siedzi sobie stary Windows, a na nowym SSD nowy Windows. Oba działają, bootują się ok, ale ten bład na ekranie się pojawia za każdym razem. Pomimo tego wszystko działa. Może przeinstaluje raz jeszcze, Rufusa tylko sprawdzę i może dla pewności odepnę HDD przy instalce chociaż bym nie chciał rozkręcać obudowy lapka więc to zostawiam na sam koniec jeśli nic nie da rady :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Września 19, 2019, 07:47:22 »
Nie widać obrazka...

Proponuję nie instalować od zera ale sklonować sobie dysk żeby zachować oryginalny system z całym dobrodziejstwem (partycja ukryta).

Do Secure Boot musi być rodzaj partycji GPT. Do bootowania potrzebna Ci partycja około 100MB gdzie siedzi boot manager i druga z Windowsem. Reszta partycji w bootowaniu nie uczestniczy. Chyba, że wchodzisz w tryb awaryjny, wtedy używana jest jeszcze partycja odzyskiwania która ma około 400-500MB.

« Odpowiedź #9 dnia: Września 19, 2019, 10:00:12 »
Tu jest obrazek, nie wiem czemu linki ze Zdjęć Google znikają.
Co do klonowania dysku to nawet fajny pomysł, tym bardziej że musiałem ustawiać wcześniej Windowsa pod siebie, szczególnie skalowanie GUI oraz dostęp do opcji z tym związanych — musiałem ściągać tweaka, bo MS usunął te ustawienia z systemu i bez zewnętrznych hacków nie było jak tego ustawić.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: Września 19, 2019, 10:56:59 »
Zdjęcia google nie działają, od dawna. Po prostu miałeś zapamiętany swój obrazek w przeglądarce i dlatego się wyświetliło. Ewentualnie widzieli go przez chwilę wszyscy tylko sesja wygasła. W każdym razie nie chce to działać tak jak kiedyś.

Ten błąd to wynik mieszania z partycjami i sektorze rozruchowym. Twój oryginalny dysk jest w GPT, Ty pewnie zrobiłeś sobie MBR i Secure boot zdechł, no i co za tym idzie boot menager windowsa się do tego przypiął. Moim zdaniem rozsądniej jest zrobić klona niż stawiać to od podstaw. Wtedy jedynie upewniasz się, że w Windowsie działają funkcje właściwe dla SSD np. TRIM i z drugiej strony czy niepożądane są wyłączone np. defragmentacja dysku czy indeksowanie. Poradników o tym w necie jest cała masa. Tak samo pełno jest programów do partycjonowania/klonowania dysku. Poza tym za tego preinstalowanego Windowsa zapłaciłeś parę stówek i głupio by było pozbyć się go od strzału. Jak dobrze kojarzę to chyba nawet Samsung dał Ci narzędzie do klonowania. Dobrze poszukaj albo zarejestruj produkt i stanie się jasność. Po wszystkim zmieniasz tylko kolejność bootowania dysków w UEFI, włączasz Secure Boot (działa tylko z GPT) i formatujesz dysk oryginalny pod Windowsem. No chyba, że już coś namieszałeś to możesz mieć nieco trudniej (np. ręcznie wyedytować wpisy w boot managerze windowsa narzędziem BCDedit lub innym).