Autor Wątek: Widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.  (Przeczytany 4911 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.
« dnia: Sierpnia 12, 2019, 11:29:52 »
Jak żyję nie miałem takich jaj jak ostatnio w BoX.

Odpalony Track IR, widok z kokpitu - atak na cele i nagle... widok "odkręca się" do tyłu. Pomaga centrowanie widoku, ale po chwili to samo. Sprawdziłem, czy nie mam podpiętych zmian w widoku pod joya, ale wszystko wygląda normalnie w ustawieniach. Sprawdziłem, czy to może nie wina Tracka, ale DCS chodzi normalnie a dziwne zmiany widoków występują także przy odpiętym Tracku.

Nagrałem filmik podglądowy, który dziś wrzucę.

Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2019, 10:17:10 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
Odp: Niezdefiniowany problem z widokami z kokpitu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 12, 2019, 12:47:57 »
Tak na moje oko, masz zdefiniowany jakiś podwójny klawisz.
Albo w Track IR albo w BOX'ie. Stawiam na to, że gdzieś w klawioszologii widoków BOX'a masz zdublowany klawisz od tylnej górnej półsfery. Ale działa tylko przy wciśniętym F9 - bo to jest przełącznik pomiędzy "centered" a "snap view".
Sprawdź czy coś się nie gryzie.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 12, 2019, 12:49:55 »
Może w określonych warunkach coś kamera łapie np. jakiś odblask i dlatego widok Ci ucieka?
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 12, 2019, 13:32:54 »
Usuń sobie wszystkie pliki snapviews. Gra nadpisze Ci nowe defaultowe po następnym włączeniu. Mi kiedyś pomogło jak track ir dostawał świra.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 12, 2019, 15:15:05 »
Ale właśnie gdyby działo się to tylko na Track IR, byłbym spokojny. Objawy występują również wtedy, kiedy nie korzystam z Tracka. Faktycznie, jedynym sensownym rozwiązaniem byłby powrót do ustawień defaultowych, choć dziwne jest to, że nic nie dłubałem z klawiszologią.

W momencie podpięcia Track IR klawisz F9 działa tylko jak on/off - uruchamia Tracka i go wyłącza.

#LolekIII
W jakim pliku jest snapviews?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 12, 2019, 16:22:25 »
A może jakiś pad albo inne urządzenie zakłóca!
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2019, 22:15:26 »
https://youtu.be/X42tdZEgfTw

Na prawo jest ok, ale przy spoglądaniu w lewo widok się fiksuje na widoku do tyłu (bardziej wychylonym). Centrowanie widoku powoduje powrót do kabiny na wprost. Na tym filmiku nie widać niestety, jak przy widoku "kabina na wprost" widok "odkręca" się samoczynnie do tyłu. Może znajdę w innym fragmencie.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2019, 23:07:23 »
Snapviews masz w: "C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\IL-2 Sturmovik Battle of Stalingrad\data\LuaScripts\snapviews"
 Przynajmniej u mnie tak jest. Spróbuj je wywalić i włącz Iła.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 14, 2019, 00:29:52 »
Skasowałem snapviews - wydawało się, że pomogło, ale...

Problem jest dziwny. W Spicie IX normalnie centruje mi widok. Jakbym nie ustawiał Track IR i wysokości głowy, widok jest centrowany prawidłowo. Jaja zaczynają się w Thunderbolcie. Widok jest centrowany za wysoko, muszę zniżyć głowę, aby widzieć celownik w środku. Teraz najciekawsze: jak podniosę głowę w pionie wysoko i wtedy wycentruję widok - mam go mniej więcej w środku i jest ok. Jak w tej pozycji ponownie wycentruję, mam go znowu na górze, w sensie takim, że muszę w pionie zniżyć głowę. I jak zrobię to ponownie - znowu jest w takiej pozycji, że muszę się coraz niżej i niżej ustawiać. Przy czy po 3x mam głowę na kolanach, więc...  :)

Na poniższym filmiku widać, jak centruję widok i mam celownik niżej.
https://youtu.be/uz7kxHjzmvE

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 14, 2019, 09:32:39 »
Jeśli nie pomogło do końca, to może spróbuj pomieszać trochę plikami tak jak LukeFF zasugerował w połowie tego wątku:
https://forum.il2sturmovik.com/topic/53221-problems-with-only-two-planes/

Odp: Z włączonym TrackIR widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 14, 2019, 09:57:40 »
Zmieniony tytuł nie do końca jest prawdziwy. Bez Tracka też zjawisko występuje w P-47.

Miałem niezgodności plików po sprawdzeniu spójności. Wyprostowałem to, ale jeszcze nie wytestowałem. Wygląda na to, że problem pojawił się po jakimś "putchu".

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Widok z kokpitu "odkręca się" samoczynnie do tyłu.
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 14, 2019, 10:18:21 »
Brany z twojego pierwszego posta. Lepszy taki niż "niezidentyfikowany problem". Dla wyszukiwarki i innych użytkowników.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 14, 2019, 11:21:18 »
A zapisujesz ustawiony widok klawiszem F10?

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 14, 2019, 13:35:44 »
Skasowałem snapviews - wydawało się, że pomogło, ale...

Problem jest dziwny. W Spicie IX normalnie centruje mi widok. Jakbym nie ustawiał Track IR i wysokości głowy, widok jest centrowany prawidłowo. Jaja zaczynają się w Thunderbolcie. Widok jest centrowany za wysoko, muszę zniżyć głowę, aby widzieć celownik w środku. Teraz najciekawsze: jak podniosę głowę w pionie wysoko i wtedy wycentruję widok - mam go mniej więcej w środku i jest ok. Jak w tej pozycji ponownie wycentruję, mam go znowu na górze, w sensie takim, że muszę w pionie zniżyć głowę. I jak zrobię to ponownie - znowu jest w takiej pozycji, że muszę się coraz niżej i niżej ustawiać. Przy czy po 3x mam głowę na kolanach, więc...  :)

Na poniższym filmiku widać, jak centruję widok i mam celownik niżej.
https://youtu.be/uz7kxHjzmvE

Po odpaleniu misji (jak już siedzisz w samolocie) wyłącz tracka. Wciśnij na nupadach "5" (centrowanie widoku). Potem klawiszami numpadów ustaw sobie widok taki jaki sobie życzysz:
"4" - w lewo, "6" - w prawo,"8" - do góry, "2" - w dół. Dodatkowo klawiszami "end" i "scroll lock" przybliżasz i oddalasz głowę od celownika. Top przybliżenie jest niezależne od przybliżania widoków w kokpicie.
Zapisujesz klawiszem "F10" (tak jak lipas napisał).
Procedurę powtarzasz dla każdego samolotu. Potem kopiujesz katalog "snapviews" gdzieś w bezpieczne miejsce, bo przy niektórych patchach instalator nadpisuje zapisane widoki zastępując je defaultowymi.

Ramm.

ps. nie jestem pewien, czy klawisze "scroll lock" i "end" są defaultowe (o których pisałem wyżej) czy są przypisane przeze mnie ;-).
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 14, 2019, 14:12:50 wysłana przez KosiMazaki »
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 14, 2019, 14:16:45 »
Ramm, dokładnie tak robię jak opisałeś. W Spicie jest ok, w Tibolcie centrowanie jest skopane. Przy wyłączonym tracku i wycentrowaniu "5" nie widzę celownika, siedzę wirtualnie o głowę wyżej niż powinienem. Ustawienie tego poprzez zniżenie głowy (z Trackiem lub bez, przy pomocy klawiszy), zapisanie tego F10 i naciśnięcie num5 ponownie winduje mi wirtualną głowę do góry.