Autor Wątek: Ordery polskiego lotnika na aukcji.  (Przeczytany 987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Qbeesh

• Gość
Ordery polskiego lotnika na aukcji.
« dnia: Sierpnia 27, 2019, 13:54:20 »
Może kogoś zainteresuje.
Jeśli to orgo, to jestem przekonany, że są to ordery albo Orlińskiego albo Kubiaka.

https://www.emedals.com/poland-republic-a-highly-unusual-probably-unique-gold-japanese-imperial-aviation-society-merit-badge-medal-group

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Ordery polskiego lotnika na aukcji.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 27, 2019, 14:39:55 »
Takie coś, powinno zainteresować państwo polskie i jej instytucje kultury.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 27, 2019, 15:44:08 »
Kanadyjskie Muzeum im. Bolesława Orlińskiego w Mississauga w Ontario ma Order Wschodzącego Słońca wraz z dyplomem.
https://www.cultureave.com/muzeum-im-boleslawa-orlinskiego-w-kanadzie/dyplom-2/
Kubiak otrzymał medal VII klasy, który wyglądał zupełnie inaczej. Ten na zdjęciu to faktycznie VI klasa ze srebrnymi promieniami. Zarówno Orliński, jak i Kubiak, nie byli raczej (ten pierwszy na pewno) odznaczeni Polonia Restituta IV klasy (oficerski). Ostatnie z odznaczeń, zostało wprowadzone w 1928 roku (dwa lata po locie Orlińskiego i Kubiaka) z okazji wstąpienia na tron cesarza Hirohito. Myślę, że może to być jakaś kompilacja i niestety, raczej na pewno medale nie są związane z Orlińskim i Kubiakiem.

PS: Tak, jestem muzealnikiem ;P

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 27, 2019, 16:31:19 »
Na to właśnie, Lucas, liczyłem :). Komentarz specjalisty. Trochę mnie poniosło, może dlatego, że siedzę teraz nad tą (lot Warszawa-Tokyo-Warszawa) i podobnymi historiami w ramach jednego takiego projektu niekomercyjnego. Ktoś mi to podrzucił z zewnątrz.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2019, 16:41:35 wysłana przez Qbeesh »

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 28, 2019, 09:40:43 »
Takie coś, powinno zainteresować państwo polskie i jej instytucje kultury.

Zgłosiłem do MinKulu. Ktoś tam się już zainteresował tematem.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 28, 2019, 10:12:08 »
Super. Dzięki.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM