Autor Wątek: F-16C blk50 wydany!  (Przeczytany 13706 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kwadrat

• Gość
Odp: F-16C blk50 wydany!
« Odpowiedź #30 dnia: Października 06, 2019, 17:57:07 »
Poza modelem zewnętrznym to straszna bieda. Można sobie VR sprawdzić. Szkoda gadać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #31 dnia: Października 06, 2019, 18:04:29 »
@Addi

Tu nie ma co porównywać. BMS klepany na bazie Falcona, starszy brzydszy brat, przez lata dopieszczany i wyciągany przez zapaleńców na poziom jaki się Microprose nie śniło (pewnie ED nigdy do tego poziomu nie dobije nawet) kontra DCS ładniejszy choć wiecznie oklepany młodszy brat. Dwie różne bajki, dwa zupełnie inne simy. Nie ma co porównywać zwłaszcza we wczesnym dostępie, a już na pewno nie wielkości paneli albo po animacji chowania podwozia. Do tego co chwilę wracają linki do YT z tym jak ktoś się znęca nad tym modułem. Nie mam nic przeciwko porównaniom ale niech to będą jakieś konkretne, coś do solidnego poczytania, a nie czepialstwo o duperele. W trzy dni wylało się wiadro pomyj na na ten moduł i tak jest w zasadzie co premierę. Potem w dziale zamiast konkretów to są pustki i jeden temat z marudzeniem. Dlatego napisałem, że jak ktoś ma z tym problem to lepiej sobie darować. DCSowy F-16 nigdy nie miał być konkurencją dla BMSowego, więc porównanie ich powiedziałbym, że jest nie na miejscu. Albo ktoś to kupuje albo nie. Jak ze Star Citizenem. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu i mówię to jako posiadacz tego (większości) modułu którego zanabyłem w przedsprzedaży z pełną świadomością, że będzie zbabolony i że nie jest to mój ulubiony samolot. To nie oznacza, że mam narzekać na wszystko i psuć innym zabawę. 

To jest DCS i jest jak jest, trzeba się z tym pogodzić albo zmienić grę.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #32 dnia: Października 06, 2019, 18:34:00 »
Przecież BMS wywodzi się z Falcona 4.0, nie od razu był cacy (bardziej zalatywał drewnianym tytułem) czego może nie wszyscy pamiętają (więc porównywania ukończonego i dopieszczonego produktu przez lata do EA nie ma na tym etapie sensu w sensie krytyki, to co Kosi pisze), więc lepiej wrzucić na luz. DCS ma za to też wiele cech, w których sam BMS wypada biednie. Trochę wody w Wiśle musi upłynąć, a pewnie tak za około 1 rok będzie na właściwym w miarę poziomie. Może wcześniej, bo część przerzucą z F-18. Trzeba na pewno za to pochwalić ED, że w zasadzie Viper to jeden z projektów, które ukazały się dla finalnego konsumenta bardzo szybko od ogłoszenia (maj). To istny rekord jak na ED ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #33 dnia: Października 06, 2019, 19:13:48 »
Porównanie niezbyt trafione, bo Falcon 4.0 bezpośrednio po wydaniu pozostawiał całą konkurencję lata świetlne z tyłu, a że dało się z niego wyciągnąć więcej to tylko dobrze świadczy o Microprose jako twórcach i całej rzeszy zapaleńców rozwijających go później.
Ale dajmy spokój takim przepychankom i wielkości ekranów, to jak zaznaczyłem moje subiektywne odczucie powodujące, że bardziej ergonomiczny jest dla mnie kokpit BMS-owy, co nie przekreśla DCS-owego, bardziej martwi mnie to wrażenie braku mocy.
I znowu pytanie czy ktoś odbiera to podobnie, czy to tylko moje wrażenie (obiecuję już więcej nic nie pisać, tylko poproszę o odpowiedź ;) ?

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #34 dnia: Października 06, 2019, 19:21:21 »
Prawdopodobnie FM zmieni się jeszcze z pięć razy (bo już wiadomo, że nie daje rady Mirażowi), tak jak to miało miejsce w przypadku pozostałych modułów. Nie przejmował bym się tym zbytnio. A czy kiedykolwiek ktokolwiek będzie mógł powiedzieć, że tak, teraz jest taki jaki powinien być, to bardzo w to wątpię. To jest gra,_lub jak kto woli sim i tak go należy traktować, z pewną dozą dystansu :).
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2019, 19:25:01 wysłana przez KosiMazaki »

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Października 06, 2019, 19:23:18 »

« Odpowiedź #36 dnia: Października 06, 2019, 19:35:53 »
Kiedyś kupowałem modele do sklejania, a teraz kupuję wirtualne modele do DCS'a. Multi nie latam z braku czasu, lubię sobie odpalić jakiś samolot i pokręcić się nim po mapach, czasem robiąc dogfight z AI, czasem zniszczę jakieś cele naziemne. Najczęściej szybkie sesje po 45 minut. Latam dla poczucia bycia w kabinie (VR) maszyny, którą interesowałem się od dzieciństwa. Poznaję kokpit, systemy, uczę się odpalania, obsługi, itp. W tym DCS jest rewelacyjny. F-16 na starcie daje naprawdę sporo, z racji gotowych rozwiązań tworzonych przy okazji produkcji Horneta. Z czasem dojdą kolejne systemy, zapełnią się MFD'ki. Już teraz działa sporo funkcji umożliwiających nawigację (mapa ze steerpoint'ami, TACAN, ILS), podstawowe tryby A-A (dogfight, BVR), A-G (CCIP, CCPR, TGP), więc nie jest źle. Brakuje większej ilości misji treningowych (są dwie - cold startup i taxi), jest za to sporo misji Instant Action. Brak jest też dodatkowych skórek. Na ten moment to solidna podstawa do latania single i nauki maszyny, oraz ograniczonego latania online.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #37 dnia: Października 06, 2019, 19:59:27 »
Ja myślę, że ED ma dużo szczęścia, że ich F-16 jest porównywany do Falcona. Na forum BMS mają istną kopalnię wiedzy i trafne uwagi z których mogą i powinni korzystać. Pomijam takie posty jak ten film, co kwadrat umieścił wyżej bo jest to zwykła złośliwość, ale są tam też istotne spostrzeżenia na przykład głównego inżyniera BMS odpowiedzialnego za model lotu. Po to jest wczesny dostęp, żeby zebrać jak najwięcej danych i poprawiać produkt. :)
Ja nie kupiłem jeszcze, bo nie mam czasu na DCS, ale zrobię to niebawem bo jako modelarz jestem ciekaw w jaki sposób zrobili PBR.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #38 dnia: Października 06, 2019, 21:39:38 »
Forum BMS to dla nich żadne wiarygodne źródła... be sure. Już to przerabialiśmy wiele razy. Zresztą ostatnio ktoś tam z ekipy ED poszedł pierdzieć za handel dokumentacją od efa. Jedni robią to, drudzy tamto i niech tak zostanie. Miejsca na rynku jest wystarczająco dla obu.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Poko

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Października 07, 2019, 09:33:37 »
W sumie Kosi ja nie widzę, by tu ktokolwiek wylewał wiadra pomyj (przynajmniej u nas na forum). Addi niczego nie krytykował. Miał jedynie "wątpliwości" i pytał o opinię innych. Ten moduł i Hornet będzie na pewno dostawał regularne update'y. Jestem tego 100% pewien. Ludzi denerwuje PR EDków, bo wprowadza klientów w błąd w celu jak najszybszego nabicia sprzedaży. Filmiki Wagsa pokazywały różne rzeczy – nahełmowy celownik, AMRAAMy, TGP – na które w Hornecie czekaliśmy długi czas od premiery EA, co dało wrażenie, że Viper dogonił szerszenia. Niestety po premierze okazało się, że braki są w podstawach przez co nie można nawet wykonać poprawnie nawigacji (patrz – niedziałające pokrętła na HSI). Lepiej było iść tą ścieżką co w Hornecie – najpierw podstawowe systemy, później dorzucanie uzbrojenia. A tak braki zostały sprytnie zakamuflowane, co nie jest do końca fair.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #40 dnia: Października 07, 2019, 10:15:41 »
Nie jesteś w stanie zobaczyć, bo szybko sprzątam ;D.

W każdym razie jeżeli ktoś liczył, że przy Viperze będzie inaczej niż przy innych modułach to był po prostu naiwny. ED nikogo do niczego z przedsprzedażą nie zmusza, każdy ma swój rozumek, więc trudno mieć o to pretensje. A to, że dajemy się dymać co moduł to już inna bajka :P. DCS to kura znosząca złote jajka. Dopóki będzie przynosił zysk to nic się nie zmieni, a jak przestanie to ktoś wpadnie na pomysł z subskrypcją i dopiero będzie płacz i lament.

Nie chcę tu wyjść na jakiegoś obrońcę ED, tylko jak tak prześledzisz tematy o modułach do DCS to najpierw jest hype, potem odliczanie do premiery, a po premierze narzekanie na ED jacy są niedobrzy, bo znowu coś spieprzyli, a w dalszej kolejności dział świeci pustkami i straszy ;).

« Odpowiedź #41 dnia: Października 07, 2019, 11:25:11 »
A mi Viper bardzo przypadł do gustu może dlatego, że oczekiwałem mniej a dostałem więcej. Mamy TGP, CBU,_GBU i prawie całe A-A._Jak dla takiego amatora jak ja wczesny dostęp jest ok, nie jestem przytłoczony ilością rzeczy które trzeba przyswoić tylko spokojnie czekam na aktualizację.

« Ostatnia zmiana: Października 07, 2019, 12:27:29 wysłana przez KosiMazaki »

Poko

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Października 07, 2019, 12:04:37 »
Nawet Jabber pocisnął EDkom: https://youtu.be/dShZqLwdkH8?t=298

Tabela pokazana od 4:54 pokazuje to, o czym pisałem w poprzednim mailu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #43 dnia: Października 07, 2019, 14:11:01 »
A mi Viper bardzo przypadł do gustu może dlatego, że oczekiwałem mniej a dostałem więcej. Mamy TGP, CBU,_GBU i prawie całe A-A._Jak dla takiego amatora jak ja wczesny dostęp jest ok, nie jestem przytłoczony ilością rzeczy które trzeba przyswoić tylko spokojnie czekam na aktualizację.

Faktycznie, też myślę, że i tak Viperek wypada w dniu premiery EA lepiej niż Hornet EA ;D.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #44 dnia: Października 07, 2019, 23:10:38 »
Żeby nie było że tylko marudzę.
Uważam że doskonale oddano doskonałą widoczność z kokpitu, a więc to z czego ten samolot słynie. To po prostu bajka i czysta przyjemność :).
Gdyby nie ta ospałość, to jest potencjał by był to najprzyjemniejszy w lataniu model w DCS-ie.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2019, 07:44:16 wysłana przez KosiMazaki »