Autor Wątek: Pimax 8KX  (Przeczytany 9278 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pimax 8KX
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 15, 2019, 23:23:00 »
Ok, ale nie jest tak źle. W swoim 5k jestem w stanie tak ustawić w DCS wszystko, że mam stale ponad 64 fps. Nie jest wtedy nie wiadomo jak graficznie, ale da się żyć. W Iłku tym bardziej się da. Jak ustawisz w sofcie Pimaxa 64hz to jest super. Nie ma ghostingu itp. Teraz osoby mające 8k mają całkiem podobnie, tylko że tam wszystko jest upscalowane. 8kx znów jest podobnie, tylko, że tam są inne panele, soczewki, soft . Nie ma up/down scalingu. Na targach mieli laptopa z 2080. Bez Ti. Czyli poziom 1080ti. Dawali radę z xplane 11 chyba, czy czymś podobnym. Obejrzyj. To nie czary. Zmieniając kilka fizycznych czynników (panele, itp.)wyjechali na poziom z którym bawili się wcześniej- 4k. Pożyjemy, zobaczymy, ale póki co wiele z tego co widać ma sens. 

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 16, 2019, 00:07:45 »
Ale zaraz,przecież stare 8K to tak naprawdę było 2560×1440, a te nowe mają mieć prawdziwe, natywne 4k na oko. Przecież to ogromna różnica w rozdzielczości i ilości potrzebnych danych do zasilenia takich ekranów.
Po co mi gogle za kupę kasy, żebym nie mógł wyciągnąć na nich nawet natywnej rozdzielczości. Przecież to jest kompletnie bez sensu. To tak jakbym kupił monitor 4k i ustawił go na fullHD, bo sprzęt nie wyrabia.
Jasne, że będzie lepiej niż na starych 8K, bo ten pomysł był poroniony. Przecież dlatego nikt potem ich nie chciał i polecano wersję 5k

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 16, 2019, 09:21:31 »
No właśnie podobno nie. Nie mam 8k i czasu żeby teraz szukać, ale  ten upscaling powodował chyba konieczność renderowania w wyższej rozdziałce. Tak czy siak. Na targach KX zasilany był z 2080 i było git. To powinno znaczyć najwięcej. Za to na pewno będzie bardziej wymagający niż Reverb przez fov.

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 16, 2019, 10:59:36 »
Zaraz? Nie wiem czy kwiecień/maj 2020 to tak zaraz no i o ile nie będzie obsuwy, a z tym ostatnio nie mieli szczęścia. 8)

Znajomy z "internetów" zamówił 8KX.
Pimax obiecuje rozpoczęcie wysyłki w okolicach 20 grudnia choć liczy się z możliwością opóźnień.

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 16, 2019, 13:05:36 »
Chyba optymistycznie. W Amstedamie mówili, że chyba kompletny zestaw z deluxe audio strap będzie w styczniu. Z nimi nic nie wiadomo do końca...

Win10 64bit

« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 16, 2019, 23:19:35 »
Zestawienie z Reverb, ale to chyba jest trochę przesadzone. Tak fatalnie chyba Reverb nie wygląda?
https://youtu.be/9RVSGm8sS8U

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 16, 2019, 23:35:45 »
Zestawienie z Reverb, ale to chyba jest trochę przesadzone. Tak fatalnie chyba Reverb nie wygląda?

Było http://il2forum.pl/index.php/topic,19331.msg382606.html#msg382606 . Pamiętaj, że ten gościu pracuje dla Pimaxa, teraz nawet prowadził ich stoisko http://il2forum.pl/index.php/topic,19453.msg384180.html#msg384180 (MRTV) więc popić wodą.
Oczywiście, jeśli będzie to natywne 8K i sprzęt, który to uciągnie może lepiej wyglądać niż w Reverb.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 16, 2019, 23:53:07 »

Tyle w tym prawdy co w reklamach płynów do mycia naczyń.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 16, 2019, 23:54:21 »
Oczywiście, jeśli będzie to natywne 8K i sprzęt, który to uciągnie może lepiej wyglądać niż w Reverb.

Tyle, że przecież nie powinno, (pomijając FOV) chyba że mają jakieś magiczne soczewki. Ilość pikseli w pionie jest taka sama w 8k i w Reverbie.  W reverbie jest 2160, a 4k to też przecież 2160 w pionie.

Tyle w tym prawdy co w reklamach płynów do mycia naczyń.

Tak mi się właśnie wydawało.

Wcześniej widziałem też reckę zestawiającą poprawione 8k ale nadal z upscalingiem i też pianie, że lepsze od Reverb. Przecież to jakieś bzdury.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 17, 2019, 00:08:37 »
Trzeba pamiętać o wielkości paneli LCD - Reverb ma 2,9 cala, Pimax będzie miał pewnie 5,5 - tak przynajmniej było w 5K+ i 8K. Rozdzielczość pionowa jest taka sama, a pole widzenia w Pimaxie w pionie będzie większe niż w Reverb - to już oznacza większy rozmiar pixeli w pionie. Myśle, ze to samo będzie w poziomie. 8KX to będzie na pewno fajny sprzęt ale minimum dwa razy bardziej zasobożerny niż Reverb. A to tylko w kwestii rozdzielczości renderowania, bo jeszcze gorszy przelicznik dochodzi jeśli chodzi o ilość obiektów do wyświetlenia - to jest spory killer fps’ów. Myśle, że jakość będzie porównywalna do Reverb - ale z przewagą jakości po stronie Reverba - a na te sponsorowane reklamy SweViwera trzeba brać poprawkę.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 17, 2019, 00:18:18 »
Tyle, że przecież nie powinno, (pomijając FOV) chyba że mają jakieś magiczne soczewki. Ilość pikseli w pionie jest taka sama w 8k i w Reverbie.  W reverbie jest 2160, a 4k to też przecież 2160 w pionie.

A tak? Nie śledziłem danych tego nowego 8K, eee to lipa, myślałem, że pionowo będzie więcej pikseli, czyli wszystko w FOV idzie. Tak więc ogólnie to ten film to z lekka ściema.
Pewnie miło będzie potestować, ale jak tak to żaden szał dla mnie.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 17, 2019, 00:51:08 »
Szał nie, bo jakoś pewnie blisko Reverba, cudów nie ma. Panele w 8k+ oraz 8kx nie są jak w 5k+,  czy 8k. Są mniejsze, ale nie wiadomo jakie. Ludzie podobno zdumieni, że przez to o wiele mniejsze zniekształcenia na brzegach. Obejrzyjcie materiał z linków zanim skomentujecie. Tam sporo faktów pada. Wiadomo, że gość pracuje dla nich, ale też zbierali sporo feedbacku od ludzi, ktorzy testowali na miejscu i to na żywo... Raczej nie byli to ludzie z przypadku tylko osoby mające wiele wspólnego z VR i ogólnie branżą.  Wystarczy posłuchać co mówią. MRTV też nie był za Pimaxem do końca do tej pory, ale to się zmieniło. Testował też dokładnie Reverba...   ciekawe nie? Wiem chłopaki, że kupiliście Reverby i kumam, że jesteście pod wrażeniem i każdy swojego broni. Ja nie jestem funboyem Pimaxa. Wiem, że mają sporo za uszami. Sam poczułam pewne rzeczy na swojej skórze. Kibicuje jednak VR i jeśli oni spełnią te oczekiwania, które są w nich teraz pokładane (a jest taka spora szansa) to sorry, ale będą na szycie w tej chwili. Jeśli HP lub kto inny osiągnie to samo lub lepiej, z chęcią zmienię gogle na ich, ale póki co nie ma takiej opcji.

Win10 64bit

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 17, 2019, 02:07:47 »
Ja staram się krytycznie podchodzić do wszelkich rewelacji.  U mnie "kupiłem, więc chwalę" nie działa. Ba, na to co kupiłem, zwykle najbardziej jadę. Reverba nie miałem, trochę kusi, ale wiem, że na dłuższą metę brak regulacji IPD i marny sweet spot by go dyskwalifikował.  Już trochę VR się bawię i obecnie jestem na etapie walki o jak najdłuższe sesje, bez zbierania oczu z podłogi, a z tym niestety w VR jest spory problem. Po różnych eksperymentach stwierdziłem, że to co najbardziej męczy mi wzrok to marny sweet spot i konieczność wgapiania się non stop oczami w jeden punkt.  Dlatego też interesuje się Pimaxem, bo ponoć sweet spot ma rewelacyjny.

« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 17, 2019, 09:30:51 »
Jasna sprawa. Sweet spot nie jest rewelacyjny a zaledwie akceptowalny. Ja raz wysiedziałem 7h na TAW... staram się jednak tak nie robić z wielu względów. Trochę się wtedy zagalopowałem, ale się da.

Zaczekajmy jak wyjdą pierwsze sztuki i ludzie je dostaną. Póki co i tak będziemy się dzielić na optymistów i pesymistów. Relacje z targów coś mówią, ale to rzeczywiście może być mało. Poza tym wiadomo - sławne jest ich nie dotrzymywanie terminów i nie najlepszy support. Ja jednak wolę być optymistą. Myślę, że Reverb jest też bardzo dobrą opcją (szczególnie jakość/cena) ale, nie dla mnie przez fov. Też wiele gogli przeszedłem i wiem czego potrzebuję na tą chwilę, do tego co robię. Pimax to spełnia na tyle ile pozwala technologia. Kx to nie będzie rewolucja a bardziej ewolucja.

Chyba 25 .11 będzie meetup w Berlinie. Będzie kolejna okazja usłyszeć od miłośników VR co sądzą. Tam już będą  same geeki ;)

Win10 64bit

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 17, 2019, 10:05:33 »
Trafilem na przedsprzedaz w Polsce: https://www.hitech.com.pl/preorder-gogle-vr-pimax-8k-plus-200-fov-2x-3840x2160-80hz-wersja-standard-p-31196.html jakby ktos chcial sie skusic. Przynajmniej odpadlby problem ze zwrotem ;).

www.yoyosims.pl