Wrzuciłem sobie tego moda. Było trochę walki, bo instalacja nie wdaje się trudna ale w moim przypadku wywalał się instalator od Megapatcha. Musiałem go rozpakować do osobnego folderu i potem wrzucić do właściwego katalogu z grą. Ogólnie sam pomysł zrobienia dwóch różnych paczek, z różnymi wielkościami plików to jakiś poroniony pomysł. Nie da się tego naprzemiennie ściągnąć, a pliki bywają spore i ryzyko ich uszkodzenia jest zawsze. Musiałem jeszcze sobie zorganizować czystą instalkę IL-2 1946 (Muve.pl i ich Muve DOwnloader pod tym względem ssie po same kulki i dopiero dział wsparcia po trzech dniach walki podał mi bezpośredni działający link do instalki gry), bo moja mająca blisko 20 lat już trochę wymęczona była.
Sam mod działa, aczkolwiek po wrzuceniu całości waży sporo, bo ponad 40GB. Tak około cztery razy więcej niż goła instalka. Nawet pomimo odpalania tego z SSD to trzeba chwilę poczekać. Startowanie, ze zwykłego dysku to pewnie pozwala zapuścić brodę.
Z rzeczy których nie ogarniam to np. w edytorze od szybkiej misji na liście samolotów czasami mam gwiazdki, a w okienku podglądu samolotu coś na kształt krążka hokejowego. Nie wiem czy tak ma być? Instalowałem zgodnie z instrukcją, więc zakładam, że tak

. Jest też kilka baboli w tłumaczeniu na język polski np. brakujące znaki. Biorąc pod uwagę wiek gry i to co z niej wyciśnięto to szacun. Choć grafa już na nikim wrażenia nie robi

.