Autor Wątek: Czy FC3 ma zbliżone wymagania i poziom graficzny do DCS 1.5?  (Przeczytany 1458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy FC3 ma zbliżone wymagania i poziom graficzny do DCS 1.5?
« dnia: Listopada 06, 2019, 23:24:40 »
Witam  :)

Dopiero zaczynam swoją przygodę z DCS. Gra wydaję się miodna i sądzę, że mogę zagłębić się w niej na naprawę długo. Ale do sedna.
Tak jak w tytule gram na wersji 1.5 ponieważ mój komputer to nie jest najnowszy sprzęt. Oczywiście ustawienia na low, mimo tego fps nie są jakieś powalające oraz zdarza się, że gra crushuje. I teraz pytanie. Dodatek FC3 został wydany dużo wcześniej i jego wymagania jak i grafika są mniejsze niż w wersji DCS 1.5.
Czy jeśli zakupił bym FC3 jako moduł to czy będzie on na takim samym poziomie graficznym (a co za tym idzie wymagań sprzętowych) jak wersja 1.5? Czy jednak grafika będzie obniżona? Niewątpliwie wolałbym obniżenie poziomu graficznego w zamian za lepszą wydajność.
Poniżej podaję parametry techniczne swojego kompa.

Notebook Lenovo G50-80
System: Windows 8/64
Procesor: Intel Core i5-5200U 2.2 GHz
Ram: 6 GB
Karta graficzna: AMD Radeon R5 M330 2GB
Dysk twardy: 1 TB
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2019, 07:38:33 wysłana przez KosiMazaki »
Za pomocą bagnetów można zrobić wszystko, nie można tylko na nich siedzieć.

Offline castor

• *
  • Lonewolf
Odp: DCS 1.5 a FC3
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 06, 2019, 23:55:28 »
W krótkich żołnierskich słowach. Po pierwsze, wysoce zalecana zmiana platformy do gier/ tutaj laptop bardzo średnio się sprawdza/, a patrząc na Twój konfig to raczej minimów on nie spełnia.
Po drugie to nie męcz się na starej wersji 1.5, pobierz najnowszą 2.5. jest poprawiona, no i na serwerach multi możesz"pograć". Ta "miodna gra" potrzebuje dobrego sprzętu i kilka sprzętowych dodatków do latania. Jak już się wciągniesz to uprzedzam że to drogie hobby  :)

i5 12600K
27LG GL850-B
RTX 4080 Phantom GS
VR HP Reverb G2
TH Warthog
Lecimy z konkretami – rzekł dowódca skrzydła, patrząc na Mavericki

Odp: DCS 1.5 a FC3
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 07, 2019, 06:28:54 »
Niestety tak, orczyk (pedały), dobry joystick, no i oczywiście komp na dobrym poziomie jest konieczny. Ta gra to nie War Thunder, na klawiaturze nie polatasz. Wersja 1.5 jest stara i już nie rozwijana,
Latamy dzisiaj?

Oficer polityczny Padi-Van. (Prostak-1)

Odp: Czy FC3 ma zbliżone wymagania i poziom graficzny do DCS 1.5?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 07, 2019, 11:13:42 »
Oj nie przesadzajcie, porównajcie to sobie z innymi aktywnościami. To tak naprawdę niezbyt drogie hobby, tylko niestety jednorazowo trzeba swoje wydać.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 07, 2019, 12:43:36 »
No zrozumiałe, że żeby czerpać największą frajdę trzeba mieć lepszy sprzęt i gadżety pokroju joysticka itp. A na taki w obecnej perspektywie mnie nie stać. Narazie wystarcza mi komp i klawiatura.
Myślę nad zakupem FC3 i pytam o te ustawienia graficzne, ponieważ bardziej poprawiło by to działanie gry :v

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 07, 2019, 13:30:26 »
FC3 nie zmieni grafiki symulatora, to tylko dodatek, który odblokuje w DCS nowe samoloty. Samodzielną grą był FC2.

Jeśli DCS 1.5 działa słabo, możesz jeszcze spróbować cofnąć się do wersji 1.2 (na DirectX 9) https://www.digitalcombatsimulator.com/en/support/faq/#1432833

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 07, 2019, 14:52:58 »
Każdy jakoś zaczynał. Szkoda, że dopiero teraz się zdecydowałeś, bo do 4 listopada trwała wyprz i można było przygarnąć FC taniej (bo chyba też się załapało na promo). Inna opcja jest taka, że pobrać sobie DCS-a 2.5 i polatać darmowym TF-51 czy też Su-25T. Przynajmniej sprawdzisz sobie jak to działa na twoim lapku.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 07, 2019, 20:49:39 »
FC3 nie zmieni grafiki symulatora, to tylko dodatek, który odblokuje w DCS nowe samoloty. Samodzielną grą był FC2.

Jeśli DCS 1.5 działa słabo, możesz jeszcze spróbować cofnąć się do wersji 1.2 (na DirectX 9) https://www.digitalcombatsimulator.com/en/support/faq/#1432833

Każdy jakoś zaczynał. Szkoda, że dopiero teraz się zdecydowałeś, bo do 4 listopada trwała wyprz i można było przygarnąć FC taniej (bo chyba też się załapało na promo). Inna opcja jest taka, że pobrać sobie DCS-a 2.5 i polatać darmowym TF-51 czy też Su-25T. Przynajmniej sprawdzisz sobie jak to działa na twoim lapku.

Ooo dzięki wielkie, o taką odpowiedź chodziło. Postaram się pobrać to 1.2 i sprawdzić jak wydajność  ;D

No cóż najwyżej wstrzymam się z kupnem haha
Próbowałem grać na 2.5 ale czas ładowania chociażby misji treningowych był ogromny. Dodatkowo często crushowalo.
Na 1.5 jest lepiej, chociaż też zdążą się, że wywala mnie z tutoriali. Może to wina ogromnej mapy? (Su-25T)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 07, 2019, 21:17:51 »
No niestety. Nie będziesz miał lekko. Nisko napięciowy dwujajkowy proc i dysk 5400 obr. raczej nie ułatwi sprawy. Próbuj starszych wersji albo nawet FC2/DCS 1.2. W sumie niewiele się zmieniło jeśli chodzi o samą rozgrywkę. Przynajmniej podstawy opanujesz ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 08, 2019, 15:24:15 »
Tak jak tutaj koledzy mówili zaktualizowałem grę do wersji 1.2 i muszę powiedzieć, że gra chodzi miodnie ;D Lagów nie ma, fps stabilne, no i nie crushuje. W takiego DCS nawet na klawie i myszce mogę się zagłębiać.
Mogę się już nawet pochwalić samodzielnym zestrzeleniem dwóch A-10 podczas szybkiej akcji  8)

Jeszcze jedna kwestia. Czy Kupując FC3 jako moduł na np. wersji 1.5, będzie on tylko na tej wersji czy mogę zrobić ten trick z zjechaniem do 1.2? Tak żeby na tym 1.2 były dostępne samoloty z FC3  :)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 08, 2019, 15:31:41 »
Tutaj masz tabelkę jaka wersja jest wymagana przez poszczególne moduły. FC3 powinno działać: https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=2548018&postcount=4
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 08, 2019, 23:39:55 »
Sprawdziłem swoją wersję klienta i jest to 1.2.18
Wychodzi na to ze FC3 śmiało powinno pójść ;D
Ponadto powinien działać także moduł z Mig-21 co niezmierne by mnie cieszyło  ;D
No także teraz tylko czekać na przeceny i cyk... zacznę przygodę z FC3  :D