Ostatnio się przemogłem i w końcu założyłem konto Nvidia by móc korzystać z Nvidia ExperienceTM. Ekspirjens jest raczej średni, bo okazało się, że aplikacja obsługuje tylko wybrane tytuły i nie ma możliwości ręcznego dodania gry do bazy - to raz. A dwa - obsługa aplikacji była chyba przemyślana pod kątem 10-latków. Optymalizacja sprowadza się do majdania suwakiem czy chcemy wydajność (na lewo) czy jakość (na prawo) i kliknięcia przycisku optymalizuj. Ręcznej edycji ustawień niestety to oprogramowanie nie daje. Jestem zawiedziony.
Ale do rzeczy. Generalnie głowa mi puchnie od tego by rozkminić jak ta aplikacja działa. Może ktoś tu jest bardziej zorientowany. Chodzi mi o to, na jakiej zasadzie dokonywana jest ta optymalizacja. Czy aplikacja ingeruje w pliki konfiguracji ustawień gry? Bo w jakiś sposób je zastępuje.
Nie bardzo też wiem, jak te ustawienia z Nvidia Experience mają się do ustawień 3D Aplikacji w panelu sterowania Nvidia. Zastępują je, czy uzupełniają? Analogicznie z Nvidia Profile Inspector. Czy Nvidia Experience daje coś, czego nie da się zrobić za pomocą tych opcji?
PS. Ale filtry w Nvidia Experience działają pięknie. ReShade zbędny się robi.