Autor Wątek: Optymalizowanie gier pod Nvidia  (Przeczytany 1403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Optymalizowanie gier pod Nvidia
« dnia: Listopada 09, 2019, 18:28:41 »
Ostatnio się przemogłem i w końcu założyłem konto Nvidia by móc korzystać z Nvidia ExperienceTM. Ekspirjens jest raczej średni, bo okazało się, że aplikacja obsługuje tylko wybrane tytuły i nie ma możliwości ręcznego dodania gry do bazy - to raz. A dwa - obsługa aplikacji była chyba przemyślana pod kątem 10-latków. Optymalizacja sprowadza się do majdania suwakiem czy chcemy wydajność (na lewo) czy jakość (na prawo) i kliknięcia przycisku optymalizuj. Ręcznej edycji ustawień niestety to oprogramowanie nie daje.  Jestem zawiedziony.

Ale do rzeczy. Generalnie głowa mi puchnie od tego by rozkminić jak ta aplikacja działa. Może ktoś tu jest bardziej zorientowany. Chodzi mi o to, na jakiej zasadzie dokonywana jest ta optymalizacja. Czy aplikacja ingeruje w pliki konfiguracji ustawień gry? Bo w jakiś sposób je zastępuje.

Nie bardzo też wiem, jak te ustawienia z Nvidia Experience mają się do ustawień 3D Aplikacji w panelu sterowania Nvidia. Zastępują je, czy uzupełniają? Analogicznie z Nvidia Profile Inspector. Czy Nvidia Experience daje coś, czego nie da się zrobić za pomocą tych opcji?

PS. Ale filtry w Nvidia Experience działają pięknie. ReShade zbędny się robi.

Odp: Optymalizowanie gier pod Nvidia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 09, 2019, 19:39:28 »
Experience chyba zmienia tylko ustawienia gry, te same które masz w menu w samej grze. Nic poza tym.

« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 09, 2019, 19:52:00 »
Faktycznie, bo dopiero teraz zauważyłem, że to są dokładnie ustawienia z menu gry. Ale chyba jednak nie tylko, bo jest też np. coś takiego jak "skalowanie". W American Truck Simulator po ustawieniu tego na 400%, widać sporą różnicę w jakości obrazu.

Czyli wychodzi jakby na to, że można jednocześnie używać Experience i dodatkowo jeszcze tweakować profil w ustawieniach Nvidii, tak?

Czy poza Experience można gdzieś to skalowanie edytować?

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 10, 2019, 21:52:34 »
Nvidia obiecała, że doda do swoich sterowników ReShade. Może to jóż już?

Chyba czas pomyśleć o słowniku ortograficznym... Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 10, 2019, 21:55:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 11, 2019, 00:30:32 »
Odnośnie tego skalowania, o które pytałem wyżej - okazało się jednak, że jest to ustawienie wewnętrzne gry American Truck Simulator. Mi natomiast pomyliło się z Dynamic Super Revolution, które jest jeszcze czym innym i ustawia się z panelu sterowania. Więc wychodzi na to, że korzystanie z GFE wielkiego szału nie daje, jeśli chodzi o optymalizację. Program po prostu dostosowuje pliki konfiguracyjne gry pod wybrane ustawienie wydajność/jakość, sugerując jednocześnie optymalne ustawienie.

Nvidia obiecała, że doda do swoich sterowników ReShade. Może to już

Jak masz zainstalowany GFE to możesz korzystać z nakładki Nvidii. Jako domyślmy skrót Alt+F3 masz wtedy tzw. filtry gry. Można wtedy edytować te ustawienia jak w przypadku SweetFX / ReShade. Kolory, nasycenie, ostrość, głębia pola itp. Jest tego sporo, można zapisać swoje ulubione zestawy. Niestety filtry działają tylko w grach, które obsługuje GFE, a nie we wszystkich.

https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/geforce-experience/games/

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 11, 2019, 08:40:04 »
Dla mnie GF Experience to tylko i wyłącznie narzędzie do zapisywania filmików z gier. Jest chyba najmniej zasobożernym narzędziem tego typu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 11, 2019, 11:12:54 »
Dla mnie GF Experience to tylko i wyłącznie narzędzie do zapisywania filmików z gier. Jest chyba najmniej zasobożernym narzędziem tego typu.

Wspiera też sprzętowe kodowanie przez GPU dla swoich kart, co pozwala odciążyć proca. Ważne m.in. dla tych co robią lejki z gier ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 11, 2019, 12:53:29 »
OT: Co to są lejki z gier?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 11, 2019, 13:36:33 »
OT: Co to są lejki z gier?

Różnie mówią: lejek, strumyk, to po prostu stream na żywo ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 11, 2019, 19:25:36 »
Ja jestem pod wrażeniem tej funkcji DVR. Generalnie daje możliwość zapisania powtórki z gry z wybranego przedziału czasowego - od ostatnich 30 sekund po 20 minut. Bardzo przydatna funkcja, zwłaszcza do gier online gdzie czasem dzieją się różne niespotykane i niespodziewane rzeczy, którymi można się podzielić z innymi. :)