Autor Wątek: Dysk SSD m.2 - nie można nadać litery dysku w Windows 10.  (Przeczytany 2050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dysk SSD m.2 - nie można nadać litery dysku w Windows 10.
« dnia: Listopada 21, 2019, 00:12:59 »
Panowie pomóżcie - dysk M.2 Plextor M7VG 256 GB - widoczny w UEFI, widoczny w menadżerze urządzeń, ale nie widoczny niewidoczny w zarządzaniu dyskami (nie mogę mu nadać literki/zrobić partycji). Windows 10. We właściwościach dysku informacja: nie zmigrowano urządzenia.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2019, 07:48:12 wysłana przez KosiMazaki »
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Problem w wykryciu dysku M.2
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2019, 07:43:41 »
A co z tym dyskiem robiłeś?

Spróbuj tym odnaleźć ten dysk i sformatować:
https://www.partitionwizard.com/download/v11.5-portable/11x64.zip

Twoja płyta rozumiem, że ma gniazdo M.2 i nie podpinasz się przez przejściówkę PCIE?

« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2019, 08:13:04 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: Dysk SSD m.2 - nie można nadać litery dysku w Windows 10.
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2019, 09:07:34 »
Dysk podpięty pod M.2, próbowałem kilkoma programami ale bez skutku. Odpuściłem sobie temat po 4 godzinach, dziś oddam dysk.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 21, 2019, 10:34:05 »
No jak widzisz to może ok, ale sprawdź sobie na pewno, czy masz wyłączone odpowiednie SATA, podłączenie dysków M2 (zwłaszcza już dwóch) wymaga odpowiednio włożonych wtyczek również na innych urządzeniach które masz na SATA. Wszystko będzie w instrukcji do płyty głównej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 21, 2019, 12:08:48 »
Hmm, może coś w tym jest. Mam 4 dyski SSD podpięte do kompa, na kanałach 1,2,3,4 - ten nowy, piąty dysk M.2 wskakuje na kanał 0. A jak patrzę teraz na instrukcję do płyty, to jeśli dobrze czytam tabelkę na kanale 0 być nie może. Zerknąłby ktoś biegły w tych tematach na stronę 15 instrukcji, i powiedział, czy dobrze rozumuję? A jeśli tak, to jak rozwiązać problem.

https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_ga-z170-gaming-k3_e.pdf

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 21, 2019, 12:16:50 »
Myślę, że masz rację.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 21, 2019, 14:02:09 »
Jeśli używasz dysku M.2 w trybie SATA, to nie możesz mieć innego dysku podłączonego do portu oznaczonego na stronie 14 jako SATA 0 (prawy dolny).
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 21, 2019, 14:42:50 »
Dzięki za cenne wskazówki, dziś wieczorem zobaczę, czy to faktycznie tu tkwił problem. Nie ukrywam, że nigdy specjalnie nie zagłębiałem się w te tematy - był dysk, wtyczki siup, partycja i wio! ;)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 21, 2019, 17:28:36 »
Dzięki za cenne wskazówki, dziś wieczorem zobaczę, czy to faktycznie tu tkwił problem. Nie ukrywam, że nigdy specjalnie nie zagłębiałem się w te tematy - był dysk, wtyczki siup, partycja i wio! ;)

Od tego są manuale, również do samolotów, a potem ludzie piszą, że są bugi ; - )))))).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 21, 2019, 19:06:00 »
Nie działa. Dyski podłączone jak w manualu, M.2 z automatu wskakuje w kanał 0, i wracam do punktu wyjścia.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 21, 2019, 19:47:11 »
Opis w instrukcji masz na stronie 15. Sprawdź jeszcze czy na pewno dobrze masz podłączone inne peryferia na SATA (w zależności ile masz są różne konfiguracje). Jak system widzi wszystko co masz jak i M.2 to raczej jest ok, może jakiś konflikt inny, że nie możesz nadać wybranego woluminu. A z automatu się jakiś ustawił? Czemu musisz mieć akurat daną literę? Możesz sformatować ten dysk, czy też nic nie możesz z nim zrobić?

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 21, 2019, 20:29:39 »
1. Zrobić sobie bootowalnego pendrive'a z Windows 10.
2. Zaktualizuj UEFI do najnowszej wersji.
3. Upewnij się, że w UEFI wszystko jest ustawione jak ma być pod dysk M.2 (SATA AHCI).
4. Upewnij się, że dysk dobrze siedzi w gnieździe M.2.
5. Odepnij wszystkie urządzenia SATA i spróbuj zainstalować Windowsa na nowy dysk M.2.
6. Podepnij dysk ze starym Windowsem i zabootuj, a następnie sprawdź czy widoczny będzie w nim ten na M.2.

Swoją drogą ile tam masz urządzeń wpiętych, bo tym się nie pochwaliłeś?

Trochę zabawy ale upewnisz się, że wszystko jest sprawne i będzie mniej kombinacji, a co za tym idzie mniej babolenia.

Some1 dobrze mówi, wg pokracznej tabelki port Sata 3_0 ma być pusty żeby dysk M.2 było widać w systemie.

No i odpuść sobie windowsowe narzędzie do dysków, tylko użyj tego co dałem.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 21, 2019, 20:40:09 »
A racja, aktualna wersja BIOS to też podstawa. Płytkę masz trochę leciwą, więc też mogło się sporo zmienić w tym co jest z nią kompatybilne od czasu premiery.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 21, 2019, 21:40:09 »
Dzięki Kosi, jak będę miał chwilę to zrobię jak radzisz. Mam wpięte 4 dyski SSD, wszystkie na kanałach innych niż 0. W kanał 0 automatycznie wpada M.2 po podpięciu do gniazda. Więc tutaj wydaję się to zachowanie prawidłowe. W UEFI cacy, w Menadżerze Urządzeń też, ale jak przychodzi to wystartowania dysku (przydział literki, utworzenie partycji) to nie mam go nigdzie widocznego. Co ciekawe, w Windows 10 jest jakaś funkcja w menu Ustawienia --> System --> Pamięć --> Zarządzaj miejscami do magazynowania, i tam owy dysk się pojawia i mogę mu przydzielić miejsce do magazynowania (choć w sumie nie wiem czemu to służy).

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 22, 2019, 07:42:45 »
W zasadzie mógłbyś jeszcze powalczyć Diskpartem z wiersza poleceń:

http://www.korepetycjenowysacz.edu.pl/diskpart-formatowanie-i-partycjonowanie-dyskow-i-nosnikow-wymiennych/

Inna opcja to soft od Plextora (Plextool?), taki zwykły diagnostyczny do dysku, może ten coś więcej pokaże albo magicznie sprawi, ze dysk się odnajdzie.

Inna sprawa, że filozofii tu nie ma. Płyta m.2 dyski wspiera, nie musisz modyfikować UEFI żeby dopisać drivery, tak jak ja musiałem, więc zacząłbym od tego co wcześniej mówiłem. Krok po kroku droga eliminacji. Czasami człowiek coś przeoczy, źle zamontuje, nie dociśnie i są takie jaja. Inna opcja to Gparted i zabootowanie z płytki/USB, ewentualnie jakiś live Linux żeby zerknąć czy podobne cyrki będą pod innym systemem.

EDIT>>
Jeszcze aktualizacja firmware'u do dysku. To też można zrobić jeśli jest dostępna.
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2019, 07:58:24 wysłana przez KosiMazaki »