Autor Wątek: Modyfikacja przepustnicy Cougara.  (Przeczytany 8679 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modyfikacja przepustnicy Cougara.
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 12, 2019, 11:26:19 »
Jestem w trakcie testów z MMJoy2 związanych z analogami. Próbuję poznać program metodą prób i błędów, ponieważ nie znalazłem opisu. Interesują mnie dwa parametry kalibracja min oraz kalibracja max. W programie jest okienko do ustawiania kalibracji Calibrate helper. Ustawiłem dla mojego pot 120 dla min oraz 855 dla max i zapisałem to do kości (device). Zrobiłem test programem WB_JoyTester. Byłem przekonany, że 0 oraz 65336 osiągnę przed skrajnymi położeniami potencjometru. Niestety nie widzę różnicy po wgraniu do kości moich ustawień kalibracji.
Moje ustawienia 120 oraz 855 w MMJoy2 wynikają z moich testów z potencjometrem umieszczonym w przepustnicy Cougara w programie WB_JoyTester gdzie wyniki były w przybliżeniu 7807 oraz 54591. Na zasadzie proporcji zmieniłem je na 120 oraz 855 ponieważ w MMJoy2 zakres jest 1024 (10 bit przetwornik).
Jeśli w MMJoy2 jest opcja przeskalowania to powinno to działać może coś robię nie prawidłowo. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia z tym problemem to proszę o pomoc.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 12, 2019, 12:39:25 »
Prawdopodobnie przełom w moich problemach z MMJoy2. Metodą prób i błędów trafiłem na opcję ustawiania centrum saved w/o center to wygląda obiecująco. Robię testy z zewnętrznymi potencjometrami 10k a nie z pot w przepustnicy Cougara.  Teraz test z uszkodzonym joystickiem x y wyjętym z przepustnicy. Jeśli uda się kalibracją w MMJoy2 przesunąć środek to będzie super jeśli nie to zakup zastępczego PS3 i zabawa w mechanikę.

« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 12, 2019, 18:12:00 »
Witaj w klubie.
Ja do dziś nie poradziłem sobie z kalibracją MMJoy'a (na ProMicro_Leonardo) w testach VKB_Joy.Tester. W prawdzie użyłem TLE5011, za miast potencjometrów, ale to nie zmienia istoty kalibracji. Moje pedały wycentrowałem bardziej mechanicznie niż programowo, przez kręcenie neodymami. Krzywe hamulców są...  co najmniej dziwne ? Na razie daję radę, chętnie to zmienię jeśli dowiem się  "jak to się robi ?!"
Zbyszek
Pozdrawiam.

Offline asu

• *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 13, 2019, 09:44:05 »
   To nasz klub liczy już trzech, z przeproszeniem, członków. Z tym, że ja starałem się skalibrować belkę tensometryczną, działającą w obie strony, jako czujnik osi steru wysokości w samodzielnie wydłubanej konstrukcji. U mnie pomogły dwie rzeczy:
1. Kluczem jest to, co pisał vito_zm -> w polu "Auto-calibration" zakładki "Joystick axes" ustawiłem chyba trzecią opcję od góry,chyba to samo co Vito (sprawdzę w domu to dopiszę)
2. Do kalibracji użyłem "Direct Input Viewer" (na dole w tej samej zakładce). Po uruchomieniu wywołałem funkcję kalibracji, klikając prawym przyciskiem myszy na wybranej osi i wpisując tam wartości min, max i center z palca. Po chwili zabawy powinno być jasne, jak to działa. Pomocne może się okazać wyświetlenie wartości wejścia RAW (znów prawe ucho myszy na wybranej osi). To daje stałą kalibrację i działa u mnie w dechę.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 13, 2019, 12:40:30 »
Asu !
No i o taką poradę mi chodziło, dzięki  asu. Już jest lepiej, na wykresach działa jak  ta-lala. Jestem pod wrażeniem, Twoich prostych wskazówek.
Dzięki.
Zbyszek
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 13, 2019, 13:18:34 »
Opiszę to dokładniej później, teraz tak na szybko. Zrobiłem tak jak napisał asu dla mojego pot sterującego mocą silnika. Robię to na modelu później po montażu kontrolera MMJoy2 wstawię go do przepustnicy Cougara i ustawię faktyczne wartości min i max dla tego pot. Sprawa powinna być trywialna ale nigdy nic nie wiadomo. Będę to robił w ten sposób.
1) Wajcha od siebie  odczytuję i zapisuję na kartce. To samo dla pozycji wajcha do siebie odczyt i zapis.
2) Teraz zapisuję te wartości w Calibrate helper w okienku minimum i maximum dla osi w moim przypadku rY co odpowiada B5.
3) Teraz zapis Save calibration.
4) Zapis do kości Save sets to device.
To wszystko dla tej osi. W okienku Auto-calibration opcja "saved w/o center". Dla osi X oraz Y mam ustawione "auto w center". Dlaczego tak jest to muszę gdzieś doczytać, ale tak u mnie wyszło metodą prób i błędów.

« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 13, 2019, 14:01:32 »
Uzupełnienie. Robię testy i coś nowego odkrywam. Nie potrzeba wpisywać odczytane wartości do Calibrate helper. Wystarczy każdym potencjometrem obrócić od jednego skrajnego położenia do drugiego i zrobić Save calibration. Program zapamięta skrajne położenia. Następnie zapisać to do kości Save sets to device i to wszystko.  Oczywiście w okienku  Auto-calibration wybrać odpowiednią opcję.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 13, 2019, 19:31:41 »
Mój układ do testowania ProMicro, 2 potencjometry oraz joystick x y od przepustnicy Cougara.

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 13, 2019, 20:20:01 »
Witam mam podłączona przepustnicę od Cougara do mmjoy2 i działa to bez żadnego problemu. Jeżeli chodzi o kalibrację wchodzimy w "Calibrate helper" ruszamy wszystkimi osiami do oporu w jedną i drugą stronę po czym zostawiam w pozycji centralnej i dajemy "Set center" na koniec "Save colibration" i zamykamy. Osie mini joysticka ustawiamy na "saved w. center" resztę na "saved w/o center" to jest bardzo ważne.W zależności od stanu potencjometrów parametr "filter" ustawiam na odpowiednią wartość (u mnie to jest x2 i przy mini joysticku x4). Jeżeli jest problem z mini joystickiem ustawiamy również przy nim parametr  DZ center (u mnie to jest 3). Na koniec zapisujemy to wszystko na urządzeniu i powinno działać  :).

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 13, 2019, 22:33:03 »
Dzięki za informacje są cenne. Pracuję na modelu tak jak na zdjęciu. Jedyny realny element to wymontowany joystick z przepustnicy. Mam ustawienia tak jak sugerujesz z wyjątkiem osi mini joysticka gdzie u mnie działa prawidłowo dla ustawienia w  auto-calibration "auto. w center ". Wymontowałem mini joysticka ponieważ oś X jest przesunięta co widać na zdjęciu #1. Miałem zamiar ją wymienić na joystick z PS3, ale MMJoy2 umożliwia korekcję osi X. Postaram się to pokazać jutro na wykresach. Domyślam się, że program przelicza poprawkę. W programie MMJoy2 są parametry value row oraz values processed. U mnie dla osi X jest rozbieżność pomiędzy tymi wartościami 349 oraz 515 dlatego myślę, że program to jakoś przelicza i na wykresie mam teraz x na środku, ale może to jest chwilowe. Muszę to obserwować.

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 13, 2019, 22:56:03 »
Niema się co przejmować tymi rozbieżnościami u mnie na osi x minimalnie jest  325 środek 546 maksymalnie 809 na osi y minimalnie jest  269 środek 510 maksymalnie 765 po kalibracji jest cały czas tak jak powinno być 0 511 i 1024 działa to bez problemu.

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 15, 2019, 11:54:58 »
Poczytałem trochę o MMJoy2 tutaj https://github.com/MMjoy/mmjoy_en/wiki/Connecting-basic-inputs-and-setting-up-software#button-options
Jest tam opisane jak konfigurować calibrację osi Auto-calibration and calibration min/center/max fields
W zakładce Auto-calibration jest 5 opcji: brak centrowania, auto. w center, auto. w/o center, saved. w center oraz saved. w/o center.
Testowałem zachowanie osi dla różnych opcji kalibracji oraz dla kalibracji ręcznej i automatycznej.
Kalibrację zrobiłem dla układu testowego gdzie mam podpięte 2 potencjometry 10k oraz mini joystick X Y wymontowany z przepustnicy Cougara. Podłączenia są następujące:
B5   rY   pot 10k
B4   rX   pot 10k
F5   X   joystick oś X
F4   Y   joystick oś Y
1) Włączam opcję Calibrate helper.
-Obracam kolejno potencjometrami do skrajnych położeń oraz przesuwam w skrajne położenia osie X oraz Y joystica. W calibrate helper mam zapisane wartości minimum oraz maximum. Dla mojego modelu mam:
rY   1023   0
rX   1023   0
X   1021   0
Y   1021   49
Wartości środków osi wynoszą:
rY   510
rX   510
X   510
Y   486
Potencjometrami ustawiam środki na 510 dla rX i rY, dla osi X oraz Y wpisuję ręcznie 510 i 486. Potem kolejno  Set center a następnie Save calibration. Po wpisaniu sprawdzam w konfiguracji czy zgadzają się wartości minimum, maximum oraz center.
2) Ustawiam w konfiguracji w opcji Auto-calibration:
 rX    saved. w/o center
 rY    saved. w/o center
 X   auto.w center
 Y    auto.w center
3) Ustawiam dla osi X oraz Y filter na x4 oraz DZ center na 3.
4) Zapisuję konfigurację do kości Save sets to device. Można także zapisać do pliku Save sets to file.
5) Sprawdzam jak działają osie w Joysticks axes (Spec Functions) oraz w VKB Joystick Tester.
6) Sprawdzamy także w zakładce value processed czy wartości dla skrajnych pozycji potencjometrów wynoszą 0 lub 1023 a dla joysticak 511 dla pozycji spoczynkowej.
Domyślam się, że u mnie w zakładce value row jest wartość odczytana z potencjometrów a w value processed jest wartość obliczona przez program po korekcji dlatego ta rozbieżność.
Ustawienia auto kalibracji zrobiłem intuicyjnie. Nie mam pojęcia jak działają opcje  z samym w oraz z w/o oraz auto i saved. Save sugeruje, że program korzysta z zapisanych wartości w kalibracj ręcznej a auto z bieżących, nie jest to wyjaśnione.

Na zdjęciu jest schemat wg. którego montuję kontroler dla przepustnicy. Jest bardzo prosty w zasadzie to tylko matryca 4x3 oraz ProMicro. Przewidziałem wyjścia pomiarowe czasem są przydatne. Będę informował o postępach w realizacji modu.
Mam zamiar po sprawdzeniu przepustnicy z MMJoy2 rozeznać opcję wymiany pot THR na jakiś czujnik magnetyczny. MMJoy2 preferuje w swoim dokumencie  TLE5010 / 5011, S / C-TLE5010 / 5011.  Znalazłem w Internecie takie rozwiązanie https://forums.eagle.ru/showthread.php?p=2686782#post2686782
 Może ktoś już to rozeznał jaki czujnik, magnesy oraz konstrukcja jest odpowiednia dla przepustnicy. Chciałbym rozpocząć jak zwykle testy na modelu, ale muszę wiedzieć od czego rozpocząć.

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 15, 2019, 22:02:56 »
Witam
Ten mod z youtube wydaje się całkiem prosty do samodzielnego wykonania, chociaż powiem szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim wykorzystaniem położenia magnes-czujnik. Myślałem, że jedyna słuszna i działająca opcja to ta (magnes lub czujnik obraca się):

Sam stosuje takie rozwiązanie w joysticku i dźwigni skok-moc, kalibracja polega na oddalaniu lub zbliżani czyjnika (Allegro A1324) do magnesu i obracaniu magnesu. Magnes osadzony na osi obrotu.

Po nieudanych próbach z małymi magnesami pierścieniowymi, zmieniłem na dość duże 10x10x10 i to było to.  U ciebie trochę mało miejsca na takie rozwiązanie (magnes na osi), sensowniejsza wydaje  się modyfikacja tego Amerykańca.
Sam też zainteresowałem się ostatnio tematem MMjoy2 i zaimplementowałem go (na bazie Pro Micro)  do starej przepustnicy Saitek X35T (pozostawiłem oryginalne potencjometry), przy okazji trafiłem na temat czujników TLE510/511. W poprzednich projektach wykorzystywałem kontrolery BU0836A Leo Bodnara, a tam osie są tylko analogowe (chociaż 12 bitowy przetwornik daje rozdzielczość 4096). MMjoy2 nie ma takich ograniczeń i daje możliwość podpięcia TLE510. Jako, że z prawdziwą elektroniką mam niewiele wspólnego, nie bawiłem się w lutowanie płytek tylko zamówiłem gotowe na aliexpres:
https://www.aliexpress.com/item/32634095245.html
Właśnie jestem po pierwszych testach na joysticku i wygląda to zachęcająco. Plusy to głównie łatwiejsza i precyzyjniejsza kalibracja, mniejsze „szumy”. Mówiąc łatwiejsza mam na myśli to, że nie trzeba precyzyjnie dobierać odległości magnes – czujnik i obracać magnesem, chociaż z drugiej strony miałem problemy z kalibracją w samym oprogramowaniu, ale myślę, że tutaj kluczem mogą być opcje "saved w. center", "saved w/o center" tak jak pisał palatyn. Wady to trochę słabsza rozdzielczość (ok. 3000 przy wychyleniach mojego joysticka), ale bez przesady, tak jak pisali wcześniej koledzy, nie można dać się zwariować. Generalnie planuję wykorzystać ten układ w X35T w miejsce głównego potencjometru podobnie jak u Ciebie i myślę, że też możesz rozważyć taką opcję. Sama płytka jest dosyć mała (ok. 5,5x1,5 cm). Testowałem z  moimi dużymi magnesami, ale myślę, że mniejsze 5x5x5 też dadzą radę.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 16, 2019, 08:39:19 »
Robi się ciekawie nie sądziłem, że temat zainteresuje kolegów. W moim przypadku do modu przepustnicy zmusiła mnie sytuacja. Wersja minimalna to niezależny kontroler od oryginału Cougara. Przy okazji wyszła sprawa kalibracji potencjometru od mocy silnika THR dlatego rezygnacja z Joy2 i zastosowanie MMJoy2. Możliwości kalibracji w MMJoy2 umożliwiły korekcję mojego mini joysticka (os x przesunięta) w przepustnicy. Ponieważ uszkodzenie potencjometru THR to tylko kwestia czasu pomyślałem o zastosowaniu czujnika magnetycznego. Jest to dla mnie nowy temat. Tutaj widzę są 2 możliwości albo prosty czujnik np. A1324 lub podobny albo przetwornik ADC TLE5010. Ponieważ MMJoy2 ma możliwość sterowania tego przetwornika to jest szansa wejść w temat. Przy okazji zysk na rozdzielczości 14 bitów w porównaniu do 10.
Sprawdziłem swój schemat i mam wolne piny B6, B3, B2 i B1. W związku z powyższym kończę lutowanie kontrolera, umieszczam mini joystick w przepustnicy, testuję całość. Jeśli będzie ok to przechodzę do następnego etapu tzn. testowania TLE5010. Na początek wykonam model, który będzie udawał moją przepustnicę. Ponieważ jest to dla mnie nowy temat to prośba gdzie mogę kupić magnesy i jakie. TLE5010 mogę kupić tak jak napisał Tailor. Czy z kupowaniem w AliExpress są jakieś problemy, nigdy tam nic nie kupowałem. Dzięki za informacje są bardzo cenne.

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 16, 2019, 19:44:02 »
Magnesy kupowałem TUTAJ, również  TUTAJ.
Na  AliExpress kupujesz tak jak na Allegro, można płacić przelewem/BLIKiem, jedyny  problem to czas dostawy ok. 2 - 3 tyg.