Poczytałem trochę o MMJoy2 tutaj
https://github.com/MMjoy/mmjoy_en/wiki/Connecting-basic-inputs-and-setting-up-software#button-optionsJest tam opisane jak konfigurować
calibrację osi Auto-calibration and calibration min/center/max fieldsW zakładce Auto-calibration jest 5 opcji: brak centrowania, auto. w center, auto. w/o center, saved. w center oraz saved. w/o center.
Testowałem zachowanie osi dla różnych opcji kalibracji oraz dla kalibracji ręcznej i automatycznej.
Kalibrację zrobiłem dla układu testowego gdzie mam podpięte 2 potencjometry 10k oraz mini joystick X Y wymontowany z przepustnicy Cougara. Podłączenia są następujące:
B5 rY pot 10k
B4 rX pot 10k
F5 X joystick oś X
F4 Y joystick oś Y
1) Włączam opcję Calibrate helper.
-Obracam kolejno potencjometrami do skrajnych położeń oraz przesuwam w skrajne położenia osie X oraz Y joystica. W calibrate helper mam zapisane wartości minimum oraz maximum. Dla mojego modelu mam:
rY 1023 0
rX 1023 0
X 1021 0
Y 1021 49
Wartości środków osi wynoszą:
rY 510
rX 510
X 510
Y 486
Potencjometrami ustawiam środki na 510 dla rX i rY, dla osi X oraz Y wpisuję ręcznie 510 i 486. Potem kolejno Set center a następnie Save calibration. Po wpisaniu sprawdzam w konfiguracji czy zgadzają się wartości minimum, maximum oraz center.
2) Ustawiam w konfiguracji w opcji Auto-calibration:
rX saved. w/o center
rY saved. w/o center
X auto.w center
Y auto.w center
3) Ustawiam dla osi X oraz Y filter na x4 oraz DZ center na 3.
4) Zapisuję konfigurację do kości Save sets to device. Można także zapisać do pliku Save sets to file.
5) Sprawdzam jak działają osie w Joysticks axes (Spec Functions) oraz w VKB Joystick Tester.
6) Sprawdzamy także w zakładce value processed czy wartości dla skrajnych pozycji potencjometrów wynoszą 0 lub 1023 a dla joysticak 511 dla pozycji spoczynkowej.
Domyślam się, że u mnie w zakładce value row jest wartość odczytana z potencjometrów a w value processed jest wartość obliczona przez program po korekcji dlatego ta rozbieżność.
Ustawienia auto kalibracji zrobiłem intuicyjnie. Nie mam pojęcia jak działają opcje z samym w oraz z w/o oraz auto i saved. Save sugeruje, że program korzysta z zapisanych wartości w kalibracj ręcznej a auto z bieżących, nie jest to wyjaśnione.
Na zdjęciu jest schemat wg. którego montuję kontroler dla przepustnicy. Jest bardzo prosty w zasadzie to tylko matryca 4x3 oraz ProMicro. Przewidziałem wyjścia pomiarowe czasem są przydatne. Będę informował o postępach w realizacji modu.
Mam zamiar po sprawdzeniu przepustnicy z MMJoy2 rozeznać opcję wymiany pot THR na jakiś czujnik magnetyczny. MMJoy2 preferuje w swoim dokumencie TLE5010 / 5011, S / C-TLE5010 / 5011. Znalazłem w Internecie takie rozwiązanie
https://forums.eagle.ru/showthread.php?p=2686782#post2686782 Może ktoś już to rozeznał jaki czujnik, magnesy oraz konstrukcja jest odpowiednia dla przepustnicy. Chciałbym rozpocząć jak zwykle testy na modelu, ale muszę wiedzieć od czego rozpocząć.