Autor Wątek: IdeaPad C340 z Windows 10 - bardzo nisku upload po wifi.  (Przeczytany 771 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
IdeaPad C340 z Windows 10 - bardzo nisku upload po wifi.
« dnia: Stycznia 09, 2020, 06:14:37 »
Żona ma od niedawna IdeaPad C340 z Windows 10. WiFi mam postawione na Fritzbox 7390. Po ostatnich update'ach  Windows 10 (ale update firmware'u routera też był jakiś czas temu) mam taki problem, że download przez WiFi jest na dobrym poziomie od 30 do 90 Mbps, zależy gdzie w domu się jest, za to upload to prędkości od 0.01 do 0.1 Mbps.

Kiedyś taki sam problem był z Windowsem 10 i Microsoft Surface, ale został rozwiązany jakąś zmianą w rejestrach. Tu takich ustawień nie ma.

Co robiłem:
1. łączyłem się tylko z 2.4 albo 5 GHz
2. Ustawienia QoS Windows'a
3. Zmieniałem kanały
4. Zmieniałem coś z WPA (jakieś porady)
5. Usuwanie zbędnych softów (clean boot)
6. poprzedni sterownik karty WiFi
7. jakieś tajemnicze komendy netsh interface bla bla bla

I nic. Upload tragiczny. Daje się przeglądać portale, oglądać filmy etc. ale poczta czy strona banku pada na tych słabych transferach wychodzących. Za to podłączyłem się do innej sieci (inny router) i tam bangla doskonale. :(

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo mi chyba tylko zostaje czekać na nowe update'y systemu i/lub router'a i mieć nadzieję, że się samo naprawi...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2020, 07:46:48 wysłana przez KosiMazaki »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: IdeaPad C340 z Windows 10 - problem z WiFi (upload)
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 09, 2020, 07:46:09 »
Może warto zrobić cofkę routera do ustawień fabrycznych i na nowo ustawienie sieci? Reset modemu też możesz zrobić. Sprawdzić firewall w kompie, może coś zblokował. Sprawdź sobie czy na kablu się tak samo dzieje (najlepiej test zrobić na modemie i na routerze). Zresetować modem od dostawcy.

Sprawdzić sobie w opcjach zasilania ustawienia energii dla karty bezprzewodowej i ustawić jej "maksymalną wydajność" na baterii i zasilaniu.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Odp: IdeaPad C340 z Windows 10 - bardzo nisku upload po wifi.
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 09, 2020, 08:40:07 »
Na innych urządzeniach podłączonych do tego routera nie ma problemu z uploadem?

Pogooglowałem przez chwilę i znalazłem wątek z podobnym problemem ale to było 4 lata temu. Gość po kontakcie z producentem AVM dostał wersję beta oprogramowania i jego upload wrócił do normalnych prędkości.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 09, 2020, 08:45:16 »
1. Inne urządzenia działają dobrze, i to przez lata
2. Takich wątków jest sporo, Microsoft ma na to standardowe procedury typu wyczyść, zresetuj, coś tam
3. Zmieniłem ustawienia Update w Windows, bez zmian
4. Na kablu działa genialnie dobrze - maksymalne transfery od dostawcy
5. Na innym routerze też działa OK - i taki workaround mam teraz w domu. Wszyscy na jednym routerze, ona na osobnym, dedykowanym. ;)

Zresetuję router do ustawień fabrycznych, nie zaszkodzi sprawdzić. Dzięki za pomoc. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 09, 2020, 08:59:04 »
Jeżeli coś się pogmerało w Windowsie to może być kłopot żeby to ustalić. Możesz spróbować z innym sterownikiem. Jakimś zabytkowym, może od Win7/8/8.1, jeśli uda się go zainstalować? Wystarczy, że dostawca chipsetu karty nie dostarczył nowszego sterownika i do dziś  lecisz na czymś sprzed kilku lat. Czasami oprogramowanie od producenta laptopa potrafi robić cuda. Skoro już walczyłeś z problemem na różne sposoby to może warto pomyśleć o postawieniu Windowsa na nowo? Załatwisz kilka tematów za jednym zamachem albo chociaż wyłapiesz moment co psuje ten upload ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 09, 2020, 09:21:37 »
Spróbuj zmienić tryb 802.11n na zwykły 802.11 w ustawieniach karty WiFi. Chipset Qualcomm Atheros QCA9377 który jest w twoim laptopie ma problemy z 802.11n.
https://www.gernot-gawlik.de/2017/06/19/acer-spin-5-wlan-upload-langsam/ - po niemiecku ale Chrome tłumaczy na zrozumiały angielski.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 09, 2020, 10:13:15 »
Świetny trop, sprawdzę! Ogólnie sporo siedziałem na niemieckich forach bo nie da się ukryć, że poza Niemcami router'y FRITZ!Box nie są bardzo popularne. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 09, 2020, 17:12:21 »
Strzał był trafny. Oczywiście - jakże by inaczej - w ustawieniach driver'a nie mam pokazanych w wątku opcji, jest bardziej ubogo, ale na routerze wybrałem do 2.4 zamiast wsparcia dla b+g+n tylko b+g. I działa doskonale. Rzeczywiście 'n' sprawia karcie WiFi problem w tym Lenovo. Co za masakra...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.