Tak szczerze, to do tej pory nie ruszałem opcji IPD w DCS. Coś tam dłubałem w IL-2 (są skróty) i w P3D. Skalowanie jest mega ważne, ponieważ czasem ma się takie wrażenie, że jest się jakimś giganto ludziem zamkniętym w jakiejś małej łupinie. Na szczęście wymienione simy w jakimś zakresie dają tę opcję w ręce użytkownika z większym bądź mniejszym zakresie. Zauważyłem jednak też, że też zależy sporo od samego producenta modelu, ponieważ nie wszystko tam ma odpowiednią skalę. Są dodatki z wielkością wszystkiego 1:1, a są gdzie te przełączniki wszystkie są takie tyci tyci. Przykładem może być tutaj np. w DCS F/A-18E (tu ok) oraz MiG-21bis (tu wrażenie jest, że wszystko jest małe), podobnie np. z Mi-8MTV i Gazelle. W IL-2 w zasadzie jest okej, ale tutaj nie ma różnych wydawców, więc może dlatego nie ma tak istotnych różnic. W P3D skale też są różne w zależności od modelu. W niektórych jest ok i to bardzo (np. deafaultowy UH-60L, Virtavia), itp. Wszystko zatem zależy zdaje się też o zapisu samego modelu (jego skali) i jeśli dev tego nie sprawdzi to jak już się okrzepnie z VR to wyłażą takie różnice. W mojej ocenie idealnie by było jakby każdy samolot miał jakąś opcję swojego skalowania indywidualnie, np. poprzez jakąś modyfikację cfg/lua itd. Opcja ogólna tego nie załatwia, ponieważ są różnice w skali u podstaw.
Natomiast wracając do DCS, miałem defaultowe 65. Pobawiłem się nieco i zostaję ... z 58

. Tu to bardziej opcja "World scale". Te 65 z defaulta jest do niczego, tak naprawdę ładnie jest w przedziale między 50-55. Co ciekawe jest temat na Blue Forum i jest to popularne ustawienie (np. pod F-16). Faktycznie, przy zjeździe do takich wartości zaczynamy być odpowiedniej wielkości, a przełączniki i pokrętła w kabinie nie są takie, że paluchem byś nie trafił. Co ciekawe przy takich ustawienia świetnie prezentują się wszelakie MFD, które są odpowiednio większe jaki i czytelniejsze. Polecam sobie protestować opcję np. 100 i właśnie tę 50 i defaultową 65. Dla mnie wygrywa coś między 60-50 bezsprzecznie. Spit też wygląda jak należy, FW-190 A-8 bardziej bliżej 50, ale no własnie, nie da się dla każdego samolotu inaczej. Ogólnie ta opcja tu IPD sporo daje w odbiorze kabiny. Przy 58 np. skala w Jaku-52 wygląda świetnie, ogólnie wszystko od ED przy 55 i okolicach jest taka jak należy.
Jeśli coś się sknoci z ustawieniami, mamy to w pliku Config, graphics.lua w User/Zapisane gry/DCS. Testując raz źle wpisałem, zamiast 100 dałem 70100 i zrobiłem się Guliwerem, a menu było tak małe, że w zasadzie go nie widziałem

. Ręcznie idzie to poprawić, bo repair nie widzi, że to błąd oczywiście.