Autor Wątek: Windows Mixed Reality - robi się czarny ekran i nie można zrobić screena.  (Przeczytany 1625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Hmmm, do tej pory wszystko działało super z Windows Mixed Reality, nie wiem czy to jakiś update coś namieszał, czy coś się pokaszaniło.
Otóż mam teraz tak, że jak uruchomię WMR z ikonki (albo sam się odpali, co czasem ma miejsce na starcie), to jakby sam pulpit się przeładowywał. Ciężko to opisać. Na pół sekundy ekran (na pulpicie) robi się czarny, potem znikają mi z pulpitu dwie ikony jakiś folderów, no i nie da rady zrobić screena. Wychodzi czarny ekran. Poza tym wszystko jest w normie.

Sam soft działa ok jak i VR, ale tak odpalając WMR jakby przechodziło wszystko na jakieś inne ustawienia. Do tej pory tak nie miałem. WMR się uruchamiał, nic się nie zmieniało (bez żadnego mignięcia obrazu na normalnym pulpicie), wszystko grało, screeny podczas działania WMR też można było robić. Nieco denerwujące to bo lubię jak wszystko hula. Nie wiem skąd takie coś, może jakiś update Windowsa? Odinstalowywałem ostatnio Windows Store, ale w sumie teraz by sprawdzić wrzuciłem go ponownie i dalej tak samo. Przeinstalowałem także sterowniki NVidia, bez zmian. Nie mam za bardzo pomysłu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2020, 09:25:15 wysłana przez KosiMazaki »
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Windows Mixed Reality - robi się czarny ekran i nie można zrobić screena.
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 17, 2020, 09:27:50 »
Zobacz sobie w podglądzie zdarzeń jaki aplikacja robi błąd i po tym numerze lub bibliotece/pliku googlaj.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 17, 2020, 09:50:49 »
U mnie jest to samo - chyba po jakimś update coś zmienili. Tak jakby sterownik od karty graficznej w inny sposób załączał odbiornik.
F-16C Block50 driver...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 17, 2020, 09:58:49 »
U mnie jest to samo - chyba po jakimś update coś zmienili. Tak jakby sterownik od karty graficznej w inny sposób załączał odbiornik.

Dokładnie, jakby coś się przestawiało w sterach, przy uruchamianiu WMR.
Ufff plus taki, że nie tylko ja. Może sprawa zatem grubsza i to jakoś rozwiążą? Warto na ED poruszyć, tam zawsze ktoś się znajdzie z dobrym pomysłem.

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 17, 2020, 11:46:30 »
Nagrałem filmik jak wygląda to uruchomienie WMR obecnie:

https://youtu.be/BxEmxrgSem8

(przy kolejnym na tej samej sesji nie ma tego czarnego ekranu ale dalej nie idzie zrobić szota i znikają foldery).

Mała uwaga, screena jednak idzie zrobić, ale ma dziwne proporcje, ponad połowa jest czarna, nie da się zrobić zrzutu ekranu samego pulpitu, a tak było można:

To ma 4680x2560 pxt ;D.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2020, 12:17:25 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 17, 2020, 20:01:29 »
Miałem nosa, więc albo już każdy tak ma albo za chwilę będzie miał (kto używa WMR i klika Windows update).
To update od M$$$.

Nowe uaktualnienie Windowsa 10 tworzy kilka wirtualnych dodatkowych ekranów, Bozia jedynie wie po co to...
Stąd ekran pulpitu się przeładowuje i jest kilka obrazów jak robi się screena pulpitu i stąd to migotanie.

https://cdn.discordapp.com/attachments/608855995267153923/678257313311883280/pointctrl_wmr_fix_post_win10_update_2_12_2020.pdf .

Jednym słowem rewelacja :o.

Po tej instrukcji jest tak i wróciło do normy:

Ale z tego co widzę, po restarcie dalej są te wirtualne i tak i trzeba to powtórzyć. Błe.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2020, 21:08:34 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 17, 2020, 21:03:49 »
Nowe uaktualnienie Windowsa 10 tworzy kilka wirtualnych dodatkowych ekranów, Bozia jedynie wie po co to...

Nie wiem czy akurat to masz na myśli ale jest to patent znany i lubiany z Linuxa. Świetna rzecz jak pracujesz na kompie. Możesz szybko sobie między nimi przeskakiwać bez przeklikiwania się przez aplikację.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 17, 2020, 21:24:49 »
Nie wiem czy akurat to masz na myśli ale jest to patent znany i lubiany z Linuxa. Świetna rzecz jak pracujesz na kompie. Możesz szybko sobie między nimi przeskakiwać bez przeklikiwania się przez aplikację.

Raczej mając gogle na oczach trudno przeskakiwać na inne fizyczne monitory ;D. To raczej jakiś babol.
W innej sytuacji może to i zrozumiałe, ale po co wirtualne ekrany, których nie ma fizycznie?

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 26, 2021, 10:33:19 »
Ciekawa sprawa, te wirtulane monitory można na stałe wyłączyć w Rejestrze:
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/mixed-reality/enthusiast-guide/using-microsoft-edge#monitor-and-input-handling-issues .

https://youtu.be/8H0yDefnqMA Warto spróbować, ponoć VR wtedy lepiej działa (o ile nie placebo w stosunku jak je się odłączy ręcznie).

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 26, 2021, 10:45:02 »
Tak, mam to wyłączone. Taki plus, że pulpit nie miga przy uruchamianiu WMR i programy do robienia screenów nie wariują. Wydajność chyba taka sama.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"