Tak, te shader-y instalowałem ręcznie, bez JSGME. W sumie to chyba nawet nie da się tego zainstalować z JSGME (nawet budując mod ręcznie), bo tam poza nadpisywaniem shader'ów trzeba usuwać pliki z określonych katalogów.
Przetestowałem mod z nowymi skinami dla polskich F-16, wygenerowałem go ręcznie. JSGME działa jak należy. Problem z 3DmigotoDCS_VR_8.1 to na 100% problem z tym modem, który wgrałem wg wspomnianego poradnika na YT. Ale jestem zadowolony z rezultatów, które daje wspomniany mod z YT.
Dołączyłem do szaleńców, którzy posiadają RTX 3090 i chyba jako nieliczny mam Pimax8KX. Z tymi shader-ami bez reprojekcji (Smart Smoothing w Pimax) mam stabilne 75fps (Pimax8KX ma takie natywne odświeżanie) ale jak patrzę na bok (za radą Yoyo) to mam lekki "stutter". Jak włączę reprojekcję to redukuję klatki do 37/38 ale obraz jest płynny i drzewka przemykają z boku bardzo ładnie.

Może jak NVIDIA wypuści driver-y, które rozwiążą problem tych mikro przycięć, to zrezygnuję z reprojekcji, chociaż muszę przyznać, że działa ona naprawdę dobrze.